Sunday, October 31, 2010

Aku dan Sebuah cerita

0 comment(s)



Tiada apa yg menarik utk diceritakan, pasal keje? busanla...

Pasal rutin aku? lagi busan...

Hurrmmm...life change a lot...what 2 do? Mkn budu la...

So sbb malas nk cerita pe2...meh baca story nih,just petikan dari FB member aku...

Cambest je...



Tajuk: KELAKARNYA SUAMI AKU NIH....



Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.


Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!


Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..


”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!


Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..


Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..


“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!


Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..


Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..


Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…


Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..


“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!


Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,


“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…


Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…


Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!


Eiii…geramnya aku!!!


Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..


Suratnya berbunyi begini:


Kehadapan isteriku (cewahhh..),


Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi


Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…


Ishkk..awak ni..tak berasan ker??


Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…


Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…


Ishkk..awak ni..tak berasan ker??


Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??


Ishkk..awak ni..tak berasan ker??


Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)


Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Suamimu



PSIKOLOGI: SeBaB JaTuH CiNTa PD SeSeoRG...

0 comment(s)

korang boleh cuba jawab... . tapi jgn tgk jawapan dulu.... . x adillah camtu... .. kalo korang nak tanya kat pasangan anda pon bleh gak... ... . soalan nyer cam gini... ... ader 5 perkara berlaku serentak... ...

1.air mendidih kat dapur... .
2.air paip melimpah kat bilik air.... ..
3.bayi menangis... ... .
4.telefon berbunyi... ... .
5.ader org ketuk pintu... ..

kalo korang ... .aper yg korang akan buat terlebih dahulu... .
susun ikut yg korang rasa lebih penting utk dibuat dahulu... ... .
semua pon kena buat... .... .. so,susun la elok2... ... ...
fikir... ... .

fikir... ... .


fikir... ... .


fikir... ... .


fikir... ... .



fikir... ... .



fikir... ... .

fikir... ... .


fikir... ... .


sekarang semak jawapan anda... ..

kalo anda memilih utk menutup air medidih manandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan dia utk membimbing anda... ..

kalo anda memilih untuk menutup pili air yg melimpah di bilik air menandakan anda mementingkan kekayaan, wang ringgit dan harta... ..

kalo anda memilih utk memujuk bayi yg menangis menandakan anda mementingkan kasih sayang... ... .

kalo anda memilih untuk mengangkat telefon berbunyi menandakan anda mementingkan budi bahasa dan perlakuan pasangan anda... ..

kalo anda memilih utk membuka pintu menandakan anda mementingkan rupa paras,fizikal dan personaliti pasangan anda... ..


Saturday, October 30, 2010

kelate gomo negeri 9

0 comment(s)




MySpace Bangga!!!!

Gomo kelate gomo...

Menang gak...pueh hati!!!

Padan muka member2 yg kutuk negeri aku tu...

Baru ang tau sape kecik sape besar...now its our turn k...MySpace

Yehaaa!!! tumpang happy walau aku tau aku kaki bangku... : )

Apepun hidup KELATE!!!!


Pagi dgn senaman

0 comment(s)




Salam, munin? Sihat suma?

Moga anda semua happy walau d'mana anda berada ya...

So rini aku keje ptg, then jab agi mahu mandi plus nk basuh baju gak...

Baru pah senaman ringan, rasa lega badan...serius lama aku xbersenam asyik keje dan berhibur je...senaman diri entah ke mana. Tambah2 makan pn xjaga...

Yg sedihnya ramai cakap aku dh berisi specially kat bahagian perut...tang lain berisi xpe tapi tang perut pantang tul...kena kuruskan nih mantain mcm sblm nih...he..he..

Bill suma dah settelkan semalam...lega rasa...

Semalam d'manfaat sepenuhnya dgn rehat sepenuh hati...

Untuk si dia, jgn marah tau kita xsembng byk semalam sbb boyfie mu ini tertidur...he..he...

: )




Friday, October 29, 2010

J.Card day ~ New camera

0 comment(s)



J.card day~ hari utk shopping tp aku kepenatan




Salam,

Hari ni 29 Oct 2010 yg hanya beberapa hari lg nk melangkah ke bulan NOV plak

Tiada apa yg menarik utk dikongsi di kala post ini

Melainkan keletihan J.Card day semalam plus syukur dapat rest pada rini sbb aku cuti...yehaaaa!!!!

So semalam xde pe yg menarik juga utk dikongsi sbb J.card day sales u know, conpirmla ramai manusia,gelagat, complain, drama dan pengalaman aku yg bekerja dr 8am-1.30am ( hu..hu..mampu gelak je) ...but enjoy

Good news utk diri aku sbb aku dh ada camera sendiri...punyerla lama aku pikir tp finally aku beli gak atas sbb aku pikir ia perlu sbb aku nih kaki jalan dan kaki enjoy punyer owg...

Sini ada a few picture aku ambik guna my new camera tu....just camera biasa tp puas sbb aku miliki gak antara menda yg aku nak...

: )


* Diambil dari dalam my bilik



















Thursday, October 28, 2010

: (

2 comment(s)




Adakah aku 'HAPPY!!!' ?

Jawapannya 'TIDAK!!'

Benci bila ketensionan melanda, benci bila tension ini melibatkan org tapi bukan menda tak bernyawa...

Aku kdg2 xpaham dgn mereka...apa yg mereka nak? Aku selfish ke @ engkau yg selfish?

Pleasela.....

Hurrrmmm...

Bila menda yg start dgn huruh T ni dtg mulala aku kepenatan...rasa nk cuti je, nak rehat je, nak tdur je...

Bilala suma nih harus aman? Bilala jiwa ini akan tenang? Bila suma ini boleh dikira settle?

Aku xtau...

Kau datang dan muncul sesuka hati kamu...aku xsuka,sgt xsuka...Langsung xberminat dgn kamu

: (

Esok cuti, aku mahu berehat sepenuh hati...mahu tenangkan fikiran, please jgn serabutkan aku lagi.

Dan aku berdoa semoga hari ni berjalan lancar aje...

Amin...


Suatu Malam Yang Sunyi...

0 comment(s)





Pada malam jumaat lebih kurang pukul 12.00tgh mlm,Aziz dalam perjalanan ke KB. Dia melintasi satu jalan yang sunyi sepi. Lalu terlintas seorang wanita; berbaju putih dan rambut yang kusut. Sedang Aziz menghampiri wanita itu, wanita itu meminta tolong untuk menumpangkannya ke rumahnya.


"Rumah saya kira-kira 1km dr sini. Abg lurus je,pastu nampak simpang kat kanan itulah runah saya," kata wanita itu.


Aziz berasa ketakutan kerana merasakan yang wanita itu adalah hantu.Namun pada masa sama, die pun merasa kasihan terhadap wanita itu. Lalu Aziz pn bersetuju untuk menumpangkan wanita itu kerumahnya. Wanita itu membuka pintu belakang dan memasukinya.


Dalam perjalanan, Aziz terhidu bau yang lain dan bukan haruman,tp busuk. Busuknya seperti bau mayat yang mereput. Dia pun memberanikan diri untuk menoleh ke belakang. Namun, wanita itu tidak kelihatan di mana-mana.


Di suatu persimpangan jalan, Aziz memberhentikan kereta dan dilihatnya wanita itu masih berada di dalam keretanya itu. Dilihatnya wanita itu hidungnya berdarah. Aziz tidak tahan lagi. Dia pun menanyakan wanita itu:-


"Awak ni hantu ke?" Tanya Aziz.


"Kenapa awak fikir saya ni hantu?" Tanya Wanita itu.


"Yang awak ni pakai baju putih pada pukul dua belas tengah malam ni wat apa?" Tanya Aziz lagi.


"Bak sini jam tangan awak.." Kata wanita itu. " Lah ini kan dah rosak wat ape nak pakai, saya ni pakai bju putih salnya tdi saya ade tahlil, then ade pulak orang merempit terbang pulak tudung saye dahlah saye tdi tak sikat rambut."


"Kan tdi ada bau busuk, bau apa tu?" Tanya Aziz.


"(Dengan merasa malu) Sa.. sa..saya terkentut tadi."Kata wanita itu,


"Oh patutlah lain semacam je saya cium, dahtu awak pegi mane tdi?" Tanya Aziz.


"Kan saye dah kate saye terkentut saye malulah!! Itulah saye tunduk kat bawah." Kata wanita itu.


" Dahtu tdi ngapa hidung awak berdarah? Tanya Aziz lagi.


"Semasa saye tunduk tdi, saye korek hidung, then tibe-tibe je awak berenti, tercucuklah hidung saye ngan jari saye."


"OWH PATUTLAH (sambil ketawa terbahak-bahak)!!"kata Aziz.


Mereka pun menyambung perjalanan mereka.



Wednesday, October 27, 2010

status FB yg mcm-mcm

0 comment(s)




1.) "JANGAN TINGGALKAN ORANG YANG MENYAYANGI KITA DEMI ORANG YANG KITA SUKA KERANA ORANG YANG KITA SUKA AKAN MENYAYANGI ORANG LAIN"



2.) If I had a gun with only 2 bullets and was alone

in a room with saddam hussein, osama bin laden and justin bieber, I

would shoot justin bieber..... twice.



3.) 5 days straight course in 5 star hotel with 5 star food at 5 star training room resulting 5 star assignment's' plus 5 star mentally TIRED!



4.) Meeting pukul tiga namun kebanyakannya x sampai lagi... Boleh tak jangan jadi Melayu dalam bab punctuality ni?? Tak produktif la.



5.) kadang2 kita terlupa bertapa bertuahnya kita. ada teman, keluarga, sihat tubuh badan..maka, hargailah dan nikmatilah apa yg dimiliki kini. hilangkan ego, hilangkan sengketa, eratkan persaudaraan dan lahirkan kasih dan sayang.

jika kita menyayangi seseorang luahkanlah jgn tunggu..." if tomorrow never come..would you know how much I love you.."

kerana hari ini akan menjadi sejarah dan esok belum pasti milik kita..



6.) AKU NOK MU!



7.) Tak kisah la you Tan Sri ke, Datuk Seri ke, Dato' ke, Doctor ke, Professor ke... Kalau you interrupt sesiapa bercakap, it's still rude. I'm not gonna apologize for telling you off about your lack of manners. Your title doesn't put you above common courtesy.



8.) tension btlla.. knp la bl kite cari x dpt, x jumpa tp bl kiter x cari senang jer jumpa, senang jer dpt... huh, mn nak cari ag nih... pening2... wat senarai plak lh utk tmbh pening..



9.) ye..sy ngaku sy mmg terasa selama ni.tp smpn saje. sekian, terime kasih..



10.) pasar malam!sedap..

tp malang...

duet suda abis...

kredit kad boleh pakai x???

(^_^)



*Mostly statement2x kat atas nih aku petik dr FB mmber2 aku...layan je...ada yg lawak,ok,ngade2 dan wow!!! menarik serta berilmu...

Nape aku siarkan? Entah...aku rasa ia menarik kot...

: )

Tuesday, October 26, 2010

gembira = Happy

0 comment(s)




Actually i like happy ending...semua owg pn...

Dalam hidup ada pelbagai kisah yg sukar kita tafsirkan..

Ia terlalu subjektif...kadangkala ia berlaku mendadak,kadangkala ia berlaku tanpa d'sangka atau mungkin jua kdg2 d'lakukan oleh kita yg suka mmbentuk keadaan..

Namun semua adalah ketentuanNya...kita hanya merancang tapi maha 1 itu yg menentukan...

Well...nak kejar kebahagian dalam hidup bukan sesenang 123, byk yg kita kena bayar k...pengorbanan jua yg mengiringi..

Tapi akhirnya kitakan tetap jumpa jua apa yg kita ingini...

LIVE LIFE COOL!!!

Serius hidup mesti sehabis baik utk happy...

Maaf utk kemerapuan malam ini..sbb aku rasa ia yg terbaik...