Sunday, July 31, 2011

Dah tiba

0 comment(s)


Last day mkn siang hari


Kawal segalanya dari perkara well u know


Buat amal lebih,khatam Quran,Terawih,zikir




*Jgn puasa je tp tak sembahyang, sia2 amalan...nnti xde bekas (sembhyang) nak isi pahala (puasa).

karoake kami

0 comment(s)
1st time karoake with my bos

hu..hu..but we hav fun together : P

Saturday, July 30, 2011

sebuah cinta sejati

0 comment(s)



* Hidup untuk kasih dan syg

Lagu hari saya

4 comment(s)

A few song yg menjadi kitaran berkali-kali, tiap kali pah mandi dan nak bersiap-siap gi keje.Putar2 smpai aku siap bersiap.Lagipun bila dengar lagu ia bole merubah mood pada waktu itu.Mestila ke mood baik.


Atau smbil bersantai-santai di bilik


Atau ketika masa senggang tengah buat keje


Aku akan dengar lagu tu sehinggala aku busan atau berjumpa lagu lain yg boleh gantikan lagu tu.










Friday, July 29, 2011

choosy

5 comment(s)
A few aku rasa melarikan diri dari aku walau dia tak kenal aku macam mana agi. Cepatnya penilaian...

Hak masing-masing

Kita buat yg terbaik

Lagipun setiap owg mmg choosy dalam memilih kawan.

baiknyer

4 comment(s)


Baiknyer

suka plak

he..he..


*noty2 ...

bangun awal

4 comment(s)


Aku xsuka bangun awal pagi,serius aku cakap,mata kuyu,jiwa tak ikhlas dan malasan yg amat!




Pergi keje lewat lagi bagus tp mau balik awal (cam mana tu?)




Nk tak nak,cari rezeki nyer hal.Kena!

Thursday, July 28, 2011

bola kekwat

2 comment(s)

Mereka telah mencuba yg terbaik, tp apakan daya nasib tak menyebelahi

Usah dimarah dan dikutuk mereka, tertekannya mereka lebih dari yg kita tau...

Aku cakap kat seowg mmber aku nih...yg ko emo nih nape? Diaowg dh buat yg terbaik, baik ko gi main je sendiri, baru ko tau susah payahnya mereka main utk menang,jaga maruah negara.

aaahhh...dah keje mereka kata mmber aku!Keje mereka adalah main utk menang!So mainlah betul2!

Kekwat giler mamat nih, mcm bagus sgt dia tuh! Hak tuih!



Harimau kawe

2 comment(s)



Satu Malaya dah tau penentuannya malam nih.


Aku sokong Malaysia k...walau aku tak minat bola and kaki bangku. Dan lagi satu, tiket atas tu salah warna ya.


Tak menang siap!


Pindah warganegara ( ugut2 syg je )

entry 123

3 comment(s)
Mulai arini nak update blog semudah

1 2 3



*ringkas,simple,pendek tp padat menyendak

Gengblogger

2 comment(s)

Xleh hidup gak tanpa Gengblogger


Napela xleh masuk? Ada owg kata site tu dah kena hack,tul ka? Jenuh den cr tempat nk pin n update entry

mengenal manikam

2 comment(s)
Hanya jauhari yg mengenal manikam

dan sekilas ikan di air ku dah tau

:P

Wednesday, July 27, 2011

rabu & HANNA

5 comment(s)

Hari ni cuti, plan kuar kul 1pm, tp ujanla plak...so stop basuh baju. Walau ujan tetap basuh sbb aku sidai bawah tmpat teduh.

Then ujan berhenti,aku kuar, layan wyg, crita HANNA!

Crita mcm taik kucin! Penat aku nunggu nak abih crita ngn kesejukkan yg amat.

Crita asyik bunuh,jumpa,lari,kejar, bunuh, menanggis,konfius dan bunuh lagi. Lalu abih mcm tu je bila suma watak dah mati kecuali dia.

Xsuka!

Nasib baik RM8 je.

Sekian!

Tuesday, July 26, 2011

Alhamdullihah

5 comment(s)
Alhamdullilah

Dapat gak

But wait n see


Syukur cita-cita termakbul

kena pindah lah nih

habit luar sedar

2 comment(s)
Habit luar sedar atau spontan smbil buat keje cthnya membaca;

1.) korek idung

2.) korek telinga

3.) main2 rambut,cium,main lagi

4.) gigit kuku (kuku jd huduh giler)

5.) garu kepala,smpai kuar kelumumur

6.) makan cekedis,makan asam tp tgn tak basuh,lap2 and jilat je

7.) Sila tambah kalau ada

wanita & tertekan

2 comment(s)




*Patutler?

Monday, July 25, 2011

selalulah

2 comment(s)



Setiap kali ngajar owg


Mesti kering tekak, then tekak sakit,


Badan terus rasa lain mcm dan xselesa


Cam nak demam...selalu mcm tu. Selalulah!!!!




*Gara-gara paksa diri cakap byk depan student.


Si pari-pari dan si para-para

4 comment(s)




Ada satu situasi, ni cerita benar yer kawan2...


Situasi satu: Aku keluar, ternampak seseorang yg aku gelar si para-para tengah sembang on call. Si para-para nih single mingle.

Situasi dua: Sebelum nak sampai kat moto aku, semasa menuruni tangga, aku juga ternampak seseorang yg aku gelarnya si pari-pari yg juga tengah on call, sgt rancak dan sgt mesra. Si pari-pari nih adalah milik orang AKA bini orang.


Ketiga: Khabar angin telah tersebar bahawa si pari-pari dan si para-para ada affair.



*Berlaku dengan baiknya tadi. Sudah menjadi salah satu asam garam kehidupan skrg,menakutkan!



Maaf

6 comment(s)


Salam,

Salam maaf utk sesiapa yg terasa dgn entry lepas.

Tiada niat apa2 melainkan sekadar luahan.

Nila sbb kenapa aku tak mau owg terdekat tau akan hal cerita2 kat sini. Penerangan d'sini adalah tiada siapa2 disebut namanya dan situasi atau pun keadaan telah diblurkan.

Ianya sekadar sesi luahan,pendapat dan perkongsian,tak terdetik niat utk menghina sesiapa pun.

Saya juga manusia biasa tak sunyi dari kesilapan.

Selesai jua mengedit entry dan delete mana yg patut. Mau dibuang atau delete blog ini sgt2 aku tak sampai hati.

Lepas ini, segalanya akan didendangkan,dilakar dan diluah berhati-hati.Demi menjaga sekulimit hati2 manusia2 yg d'sygi.



*Dari awal lagi aku tak mau Bukankosong ini terdedah, pada sesiapa teman rapat yg mengetahui, please rahsiakan...i do respect u as long u respect my decision. Lepas nih no more talk about the blog. ZIP!

Sunday, July 24, 2011

Gengblogger webpage aku tak bole masuk

5 comment(s)





Untuk aku GENGBLOGGER nyer site agak penting gak, sbb aku boleh pin entry aku kat situ.

Plus bole jalan2 kat blog owg lain gak. Byk entry2 menarik kat situ.Tp kan dah 2 hari dah aku takleh masuk.Tak tau rr nape?

Korang pun terkena ke?

Ada sape leh bantu? Entah nape tetiber window nih mintak password segala, aku dah isi pe yg patut suma,tp still sama gak,xbole masuk? So how?

Nyampah den!

Patah gak kaki sebelah nih...

Pokok

4 comment(s)



Lagu yg bole buat kita berfikir...

Cur korang dengar plahan2

Saturday, July 23, 2011

Falling in Love studio VS LIVE

2 comment(s)
CT kalau nyanyi LIVE lagi sedap dari lagu Studio dia tu.

Version studio




Version LIVE




*Dengar dengan teliti ye, abaikan sorakkan tu

Definisi merendah diri

5 comment(s)


Merendah diri?

Ianya bagus dan membuat kita disenangi,namun kekadang menjejaskan diri kita kalau terlampau sbb buat ko tak confident dalam segala hal.

Merendah diri berlaku bila ko suka compare2 diri ngn owg lain.

Sifat ini ada pada semua orang termasuk aku.

Merendah diri sbb kita menghormati orang lain xpe tp merendah diri sbb kita nih xsehebat owg tu,polan tu,encik tu,datin tu ianya tak sesuai.

Setiap owg ada kelebihan...meh kita teroka kelebihan masing2 dulu.



*Jangan salahkan nasib diri bila kita tak sehebat mereka.Tp salahkan usaha yg kamu lakukan tak setimpal.


*Jangan salahkan diri bila kita tak semolek (hensem atau cantik) spt mereka , wat bodo je...bab2 rupa nih subjektif. Kadang kita kata molek,ada plak kata tak molek.BTW ramai yg cantik skrg kahwin ngn owg kurang hensem atau sebaliknya. Sikap ngn rupa, sikap lagi penting kanzzz.


*Tp payah kat Malaysia, rupa tetap no.1....namun, tgk la berapa lama mereka bertahan ( artis keropok lekor ) tu.


* So kesimpulan,wasatiah je...just be ur self...hidup pun kejab je.Buat amal dan proceed dgn kehidupan...cuma jgn OVER dah, bila disuruh jadi diri sendiri lain plak jadinya.Cthnya si Asyraf tu yg mohon nak tukar nama kepada Farhana.

Friday, July 22, 2011

Air syaitan

3 comment(s)



Aritu gi pantai, terjumpa nih.

Eeeeiiii...najis! Dahla pencemaran telah berlaku sbb mereka2 tuh buang merata.

3 bijik botol ini pernah ada orang Melayu yg meneguknya,rasanya mereka beragama Islam...then bila ditanya nape mereka minum air syaitan nih?

"Entahla...lama dahla aku minum menda nih,lagipun suka2 je,bukan selalu. "

Owg tak pandang serong ke aku tanya,sbb mereka nih Islam kan...

"Pandang serong ajela...lagipun kubur masing2 kan, mereka tak perlu risau''

Aku mengeluh je dengar, malas nak berbalas pantun agi. Hati mereka dah gelap...kang tak pasal2 aku dapat penumbuk bila ditanya lebih2.

Tapi kan mereka tu bwk nama Islam dan nama Melayu, tak pasal2 nila setitik rosak susu sebelanga.




Like button

7 comment(s)




Owg dah sampai ke Johor...aku baru tergedek2 nak start enjin kereta


Baru nak letak 'Button LIKE Fb' nih


Apa istimewanya? Suma dah tau...aku aje yg lambat. Actually lama dah tau wei,saje je nk nukar mood.Blog pun kena maju sikit.


Takde guna dah setahun kalau xde kemajuan kan?


Jgn lupa LIKE LIKE untuk entry yg anda suka ye!


Belajar utk tak EMO

3 comment(s)

Kalau ko tak suka owg lain EMO, maka ko pun jgn EMO gak atau kurangkan EMO ko tu.


EMO di sini bermakna sensitif tak bertempat.


Bagi aku...emosi marah,sensitif akan menguasai bila nmpak menda yg kita tak suka atau dengar.Ia terjadi mungkin tiba2 atau memang telah dirancang.


Selalunya yg suka emo2 nih pompuan lah, tp zaman sekarang lelaki pun bole, nengok je yg macho2,hati keras mcm batu namun bila dah kena batang idung sendiri. Emo nya akan kalah perempuan.


Memberontak dan melentingnya tuhan aje yg tau.


Bila tang keje paling bahaya,akan effect byk menda. Sbb apa,kan hari2 kita jumpa dia kan,maka tak syok plak kalau emo2. Masam muka tu tak bagus.Baik selesaikan cepat2, bukan setakat keje je effect, mcm2 lagilah.


Aku sgt suka owg yg professional,marah bila perlu (akan hal keje yg salah) kemudian lupakan dan back to normal.Marah di sini bukan emo tp marah sbb ko telah buat keje yg salah.


Then bila berjumpa balik atau telah settle, ko boleh get long atau berkerjasama mcm biasa.Aku paling suka owg mcm nih dan aku pun mahu jadi macam nih.

Thursday, July 21, 2011

perkara pertama kuar dari mulut

2 comment(s)
Ada owg kata perkara pertama kuar dari mulut itu benar...

Tul ka?

Jusco ku

8 comment(s)

Sewonok gak keje JUSCO nih...


Semua depan mata, ko nak apa? Cakap je?


Cuma kena ada duit jela...xde duit melopong gak tgk.Curi jgn ok...itu tak halal namanya.I tak main menda2 curi nih...tak mau masuk neraka...wah!


Maksud aku kat sini adalah SENANG, ko tak payah planning nak singgah market,watson,kedai runcit ke ape ke? Semua dah ada depan mata.Cuma ko pilih dan beli.Masa pun tak terbuang.Lepas keje tu terus balik umah dan berehat.


Semua ada spt alat personal care, baju,perabot,Tv,mesin basuh n whtever...


Selalunya lepas keje,aku suka shopping sikit2,ujung bulanla selalunya byk.Rebate beli brg pun dpt bila pakai ID sendiri,diskaun pun...


Sbb tu tak penah risau cukup brg/keperluan umah ke tak...silap aribulan bole dapat brg harga runtuh, itu special brg je kalau brg tu packaging rosak ke ape.



*Antara kelebihan keje company retail...

promo

5 comment(s)



Macam mana korang promo blog korang?

Blogwalking?

Gengblogger?

Pin kat website tertentu?

kat FB? ( no way!!) member tempat keje berlambak kat situ,aku tak nak mereka tau.Tak mau mereka mengutuk bila menyinggah dan berjumpa.Ko bukan tak tau...mereka sgt laser

Teman2 seperBLOG yg tau tu bg sikit tips,kawe budak br belajar...




*Motif aku mintak tips? Tak mau femes, cuma ingin dikenali.... :P


Keluhan = Masalah

4 comment(s)
Owg kata keluhan itu tak elok...specially pagi2 buta.

Nnti rezeki tak masuk

Keluhan = masalah, biasala tu....adab dunia,suka ke tidak tetap kena telan

Ada hikmah kot

Aku senang je,tak yah pikir

Meh kita tgk apa yg bakal terjadi nnti...tawakal siap2 kat Allah yg maha 1

Wednesday, July 20, 2011

Tak bersih 2.0 dah

5 comment(s)



Bila hasil seni xde nilai...


Bila yg nak disampaikan tidak kesampaian


Bila simbol cinta yg dilakarkan hanya palsu


Nila setitik rosak susu sebelanga




*Bengong pook pook mung nih! :p


Tuesday, July 19, 2011

Bau badan ko beb!

3 comment(s)

Bau...


Bau badan yg busuk


Kadang bole wat kita negative kat owg tu, bukan sengaja pun, cuma bila berada di sebelah, aromanya sgt menjijikan...sgt tidak adil bg aku dan sesiapa lah.


Dalam kepala? Tak pakai deodorant ke manusia nih? Muka dah lawa, smart...sekali ambik ko menyengat...


Maka wujudlah istilah makhluk 'tengik' ,bau 'cagu' dan 'bangla no.16'....ha..ha..


Perfume skrg murah je...RM10 pun dah bole dpt, one drop pun dah murah, cuma pandaila ko pilih baunyer, bukan apa, bila selalu bergaul dan sering berada dikhayalak...kita perlu berbau segar,wangi.


Kesian owg sebelah,ada pencemaran bau.Jangan hukum mereka dengan bau tengik kamoo, hygine ok!


Kadang bau bole buat owg lain ingat kita,gelar kita dan respect kita.

pengalaman kejam tp...

4 comment(s)



*pook pook mung kalu tok blajar meme bodo lah sampa ke tuo ...maka renung2 kan dan selamat beramal... :p

' Tak dihargai kot '

7 comment(s)



Bangun pagi-pagi dah risau ngn keadaan diri.Tu tak kena,ni tak kena...


Ada sesuatu yg mencuakkan diri aku.Actually tak cuak mana pun cuma rasa diri 'tak dihargai' kot :P


Entah lol...


So nak wat cam ana?


Wat bodo je!



*Perasaan waktu sunyi pepagi mmg cam tu kot...selalu la gak rasa

Monday, July 18, 2011

Series drama Philipine lebih jujur

4 comment(s)


Korang perasan tak?

Berbanding dengan mana2 series atau cerita atau drama, Filipine nyer cerita atau drama seperti lebih ikhlas. Cuba tengok mereka...mereka tetap jujur dengan budaya mereka, keadaan tempat tinggal mereka dan para pelakon mereka.

Cur kita tgk...mostly kalau drama mmg kawasan kg lah mereka tonjolkan, shooting dlm rumah papan,kws spt setinggan, dengan penduduk yg berkemban, baju kotor,compang camping serta mandi kat luar(bukan dlm bilik air)...

Keadaan nih mmg lebih kurang tempat kita Malaysia rr...

Tp kalau tgk cerita Melayu mmg jarang papar...even rumah kg pun tetap bersih segala.

Mereka benar2 jujur...kalau certain2 tu mmg nmpak daif sgt...

Pinoy / Phillipine nyer cerita nih tak byk sgt jd hits kat Malaysia compare ngn cerita Indon, antara yg penah popular pun spt 'Pangako Sayo' dan 'Marimar' .

Tp Marimar byk papar hal2 owg kaya.

Namun kalau korang rajin search je kat youtube...tgk rr, mmg byk drama2 mereka shooting kat umah atau daerah spt setinggan atau kg. Mmg jujur rr mengambarkan tempat mereka. Specially cerita type Indie mereka.






*Yg paling hipokrit cerita hindustan...semua tempat specially tempat menari dan menyanyi mmg lawo giler tempatnya.Sanggup pergi oversea semata nak shoot scene menari menyanyi je.


Air Tangan Orang Tak Solat

2 comment(s)

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar, malahan orang yang tidak solat lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa a.s.

Kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barang siapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu atau isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dan sebagainya. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak tergamak kan?

Tapi lain pula halnya dengan kita hari ni. Pagi petang, mamak. Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Hati- hati dengan apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril a.s.

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maksudnya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu.."

Wa'allahualam



Sumber Text: syokislam.blogspot.com


Sunday, July 17, 2011

Kami tawan BROGA

0 comment(s)




















Hu..hu..Broga yg dalam anganan tu dah kami tawan pd 12hb July yg lalu. Macam2 pengalaman manis kata ko...sikit je yg pahit2 tu, dugaan xpdc....


Ada yg pancit,ada yg terseliuh,luka, terkehel...


Sowang yg kantoi xleh naik smpai ke atas...stamina tak kuat agaknya,baru permulaan pendakian dah kantoi. Ingat mcm senang bukit Broga nih...upanyer sana sini curam serta facility pun tak lengkap agi. Kalau tak berhati-hati mmg merbahaya. Yg nak kencing berak, better settlekan niat korang tu awal2 sblm naik atas.


Sygnya aritu mendung...takleh nengok matahari terbit.


Then selepas berjaya tawan kami ke air terjun Tekala, kira2 14km dari situ. Sambil mandi manda kami beraktiviti main game segala.Jelas suma happy,kepenatan dan kesejukkan dek air terjun.


Btw...tak sangka game yg kami rancang sampai ada yg luka2 plak,hampir pengsan dan lawak giler siap koyak2 baju agi...aduyaiii...ganaz sungguh warga Jusco nih...game yg dirancang sebenarnya utk mengisi masa terluang ketika mandi manda dan berBBQ.


Paling syok adalah aktiviti baling tepung!


Finally! pengakhiran gembira...kul 4.30pm kami smpai Au2,Keramat setelah kul 3pm kami bertolak pulang.Memang puas! Rasa nak pergi lagi!


Saturday, July 16, 2011

Pengemis,peminta dan sedekah

3 comment(s)


Pengemis atau peminta sedekah...selalu gak bertembung ngn mereka.Mereka juga di mana-mana.Kekadang kesian ngn mereka,kekadang geram ngn mereka juga bila tau mereka tu menipu.Mencari wang cara mudah dengan mengumpan kononnya meminta derma utk bantuan bina masjid atau bg mangsa yg susah.


Tak taula...bg aku, menipu atau tidak mereka.Mereka sendiri yg tanggung.Kita yg derma nih perlulah ikhlas,jgn kedekut atau berkira.Andai mereka menipu pun anggaplah wang yg diberi itu adalah sedekah/sumbangan ikhlas buat mereka yg mencari menggunakan jln senang.


Namun kesian...serius kesian,mereka selalu berada di khayalak atau tempat awam, spt kat kedai mkn,jambatan,kaki lima tempat lalu lalang, pasar malam,pasar besar...nasib baik xde kat KLCC atau JUSCO je ye. Hu..hu..


Then bila terpandang mereka, kesian plak.Ada yg umur muda sgt pun dah mintak sedekah, apetah lagi yg tua yg susah bergerak atau cacat.Kesian sesangat.


Teringat kat adik,mak ayah kat kg.Tak mungkin ku biar mereka jadi mcm tu. Tak mungkin!


Ada gak makcik atau nenek yg jual kerepek kat kedai makan, tiga RM10 katanya, kesian...jalan dari satu meja ke satu meja.Tak sempat habis ayat dah dicakap tak mau.Kalau ada yg mencaci tu mmg kurang ajar.


Yg dah tua dan susah nak jalan tu sgt kesian...patutnya umur baya nih mereka kena berehat kat umah aje, anak2 jaga.Namun nasib mereka lain terpaksa mencari rezeki dengan cara begitu.Jika mereka ada anak2, patutnya anak malu, ibu atau nenek dipaksa dan dibiarkan begitu.Kekadang sgt kejam.


Kehidupan yg macam2 cerita nih...bole buat kita insaf, berusahalah untuk menjadi yg terbaik, tak perlulah kaya sgt, bersederhana aje...apa yg ada tetap disyukuri...jgn tamak tau.Kat luar sana ramai yg kurang bernasib baik.


Untuk yg mampu tu...bersedekahlah, bglah sumbangan...sesungguhnya Allah akan memberi ganjaran utk orang yg berbuat baik tu.Amin....


Friday, July 15, 2011

Bila kita

2 comment(s)
Bila kita apy, sgt berharap,then bila harapan tinggal harapan...

Inilah jadinyer...

Kecewa : (

Thursday, July 14, 2011

Tergendala

2 comment(s)
Suma keje on9 tergendala...

Tenet celcomku wat hal.... Sakitnyer hati

Baru je nk crita pasal gi broga

Post pun via iphone

Sunday, July 10, 2011

Falling in Love

8 comment(s)

Malam nih tenet mcm taik kucin!


Dan aku plak xde cerita sgt nak d'share.Cuma BZ ngn preparation Broga Trip...rombongan company katanya.


Kena bangun 5am plak esoknya.Moga segalanya berjalan ngn baik dan suma2 yg join apy2 je nanti.Selain keje, meh kita berehat dan bersantai ngn aktiviti lain...


Btw...tq my fren CC aku(kat FB) ngn my feveret sis nyer lagu nih...lagu baru wei...




Saturday, July 9, 2011

Burung sampah masyarakat

4 comment(s)

Burung sampah masyarakat?

Burung yg dihalalkan utk ditembak...sbbnya suka mencemarkan alam sekitar ngn taiknya dan bunyinya. Abih jalan yg tar yg itam jadi putih tompok2 dan cermin2 kete pun turut sama kena. Bengang jadinya empunyer tuan yg parking tepi jalan atau bawah pokok besar tu.

Yala...burungkan mana reti bahasa kan, akal jauh sekali xde.So berak merata.

Tau celik mata je tiap2 hari nak cari makan, nak mengawan,nak berkawan dan memekak-mekak je.Lumrah ikut naluri mereka.Lagi satu mereka2 ini suka mkn makanan buang,katak mati atau tikus mati kat atas jalan raya tu (setelah dilenyek kete).

Sbb tu burung ini disisihkan dan dianggap pengotor.Plus warna itamnyer tu dianggap pembawa sial atau mala putaka.

Bunyi suaranya plak kasar sekali. Aku rasa tak penah agi ada empunyer manusia pelihara burung nih kat umah plus kat mana2 zoo pun aku jarang nampak dipamer kat pengunjung.Sememangnyer burung ini bukan burung penarik.

Cian dia...nasib badan kan. Lahir sebagai burung gagak.

Namun korang tau tak apa kebaikkan adanya burung ini? Cuba pikirkan...mesti ada sebab nape mereka2 ini wujud.Plus byk plak tu kat bandar2 besar nih.




*Teringat masa kecik dulu,zaman sekolah rendah.Penah baca buku cerita teladan berkenaan bagaimana sang gagak beriktiar mencuba minum air dari dalam balang yg cetek airnya atau tak sampai paruhnya. Hanya gunakan batu dia bole minum air tu.Zaman ini aje mereka dianggap bijak.


Friday, July 8, 2011

Hargai keamanan Malaysia

5 comment(s)


Wisau den ngn NEGARAKU Malaysia skrg, tengah elok2 aman damai ada plak yg nak wat onar...kira okla takde perang segala. Jgn duk cetuskan menda yg tak patut dicetuskan.


Aku tak mau komen lebih...hal2 politik nih aku tak reti, umur je cam tua tp bab2 ilmiah politik mmg aku tak ambik port.Ko jgn paksa aku suruh pahami hal nih mmg aku tak mau.


Bg aku perselisihan paham kecil, ketidak adilan kecil tu mmg wujud lah kat negara kita nih sejak azali agi.Cuma jgn duk kacola keamanan yg ada nih...elok2 tenang nak buat rusuh plak...jadi mangsanya owg tak bersalah.


Jem sana sini, tempat sepatutnya xde polis tetiber ada.Tempat xde jem,jem plak dia, owg KL skrg mcm dikepung sana sini, siap ada dengar mak ayah pesan kat anak2 baik duk umah je, bunyi mcm negara nih nak berperang main bom segala plak...wisau...


Then tengok gambar kat atas...td Jusco cue je memanjang, may be owg beli brg keperluan siap2 dan awal2, esok mereka mau relaks nak duk umah je, takut nak kuar ke sana kemari.Maybe a few plan dan dicancelkan gamaknya.


Nasib baik aku keje kat Keramat nih je...xdela nak masuk bandar KL.Kalau tak jenuh beb...


Aduyai...tulunla jaga keamanan yg ada nih,jgn dikeruhkan lagi.Elok2 aman jadi menda bukan2 lak.Sebab nila setitik rosak plak susu putih bersih nih sebelanga.

Terjumpa kenangan lama

12 comment(s)



Semalam...tak ku jangka, tak ku mimpi, terkedu aku.Entah mata silap nengok atau kenyataan. Menelan air liur aku jab.



Bila terlihat...perkara pertama terlintas adalah 'dia wat pe kat sini?'. Cepat2 aku cover reaksi aku sbb masa nih aku tengah mkn dan sembang2 ngn bos aku.



Menyipi ke tepi aku tiba-tiba bila terlihat dia.Mau sedikit menyorok diri.Rasa aku mungkin dia telah terlihat aku. Aku je yg lambat perasan. Maka bila menyedari tindakan yg sesuai adalah melindungi diri aje dibalik badan bos aku. Jarak kami agak dekat. Cuakkkk beb! Walau simple tp dulu punyer cerita menakutkan.



Terimbau balik semula...walau tak patut dikenang lagi.



Dan tak mungkin aku tegur dia. Dalam otak ligat pusing pikir mcm2...aduyaiii...tak sangka!



Selang setengah jam lepas tu.Aku beranikan diri sms dia, maklumla no. dia masih disimpan rapi. Aku just tanya bila sampai sini? Then tau tak apa yg dia jawab. Actually bukan jawab pun...tp pertanyaan. " Siapa ni?''. Aku terkedu dan tak tau nak kata pe. So mmg dia dah delete no. aku maka aku reply "sorry, tersalah no''. Dan sms tu terus senyap dah.



Bagusla dia dah delete no.aku. Mungkin apa yg berlaku dulu satu kesilapan, maka jalannya harus begini.Aku ok aje...



Aku tak harap apa2 pun...cuma nak bgtau kat sini. Dunia nih kecik je, kekadang pusing2 kita bole terjumpa balik.Mau atau tak mau itula hakikatnya. Terpulangla pada masing2 nak menegur,mau kawan balik atau sebaliknya.



Masing2 dah ada kehidupan untuk ditempuh kat depannya.Maka proceed with ur life rite now.Past is past...walau suatu ketika dulu kenangan itu adalah yg paling manis.



Thursday, July 7, 2011

Dugaan lepas kahwin agaknya

4 comment(s)


Sebelum kahwin : risau mcm2 dengan persiapan segala, duit cukup ke tak? Bersedia ke tak?


Lepas kahwin : 'Wife dah melekat ke?' tanya member satu office kat si suami. Tp si suami, senyum aje, senyum biasa.





Jika belum itula dugaanya, rezeki lambat sikit.Semuanya ketentuanNya. Untuk yg belum bersedia tak apela...tp utk mereka yg terlalu menginginkannya?


Bersabar dan berdoa semoga Allah mempercepatkan. Aminnn....




* Kesian kt Ct sampai sekarang belum berbadan 2 agi, namun sy yakin Allah telah menentukan yg terbaik untuk hambaNya...rezeki itu ada,cuma lambat atau cepat je.

Wednesday, July 6, 2011

Ego tinggi

6 comment(s)


Manusia berego tinggi...

Kadang ada disekeliling kita, even kita sendiri pun kalau tak silap mempunyai ego yg bole tahan juga.

Ego atau kata lain agah,sombong,kekwat,suka ketegak, asyik nak menang,tak leh ditegur atau dibagi nasihat...ini ini semua mmg seiring sejalan ngn kata nama ego nih. Manusia yg miliki sifat spt nih mmg akan disisihkan kadang2 atau mungkin juga dilayan nak tak nak je.


Wisau aku dengan mereka sbb kadang2 bole buat owg sekeliling terasa dengan sikapnya tu.

Tp kekadang ada bagusnya gak sbb owg kata manusia (berego tinggi)hati batu mcm nih bole jadi pemimpin yg baik.Entah lol, bg aku tak kot. Aku lebih suka guna pendekatan mesra,ramah dan bole tolak ansur.


Kadang berego juga tp tika perlu je. Tgk pada keadaan.

Owg yg selalu nak menang dah berego nih mmg takleh bawa majlis, kalau egonya tu parah sgt,sila bersedia utk kehilangan kawan sorang demi sorang ye.






*Kat tempat keje anda ada tak owg mcm nih?

Terapi saya

7 comment(s)
Terapi aku?

Jgn gelak....inilah kenyataannya

Antaranya adalah, ''BASUH BAJU''....Senang hati bila nengok semua berbasuh.

:P





*Test upgrading tadi mcm takleh jawab...hurrrmmm....


Tuesday, July 5, 2011

Rahsia

5 comment(s)


Rahsia...

Ada rahsia kecil dan rahsia besar...jua yg penting atau biasa2 je. Ataupun juga yg baik atau yg jahat.

Hanya melibatkan diri sendiri ataupun owg lain.

Selalunya suami/isteri,GF/BF atau best fren je yg tau...itu pun sedikit dirahsiakan. Kadang2 seteres menyimpan rahsia sorang2, kadang bila dikongsi rasa release sbb kita bole membincangkannya. Takkan nak menolog ngn diri sendiri je ye, rasa tak terluah nanti, tak pueh hati dan xde idea baru yg boleh ditokok tambah.

Dengan rahsia ini bole memberi dosa juga, sbb konpirm sesi umpat mengumpat akan berlaku.

Apepun, ini kehidupan, perihal rahsia tetap ada.Even perjalanan kat depan sana masih lagi misteri...kalau dah tau awal2 itu bukan rahsia plak namanya. Itu persoalan yg bocor...






* Rahsia tentang diri sendiri...ada certain2 disimpan baik dalam lipatan hati tanpa ada sesiapa yg tau, dibawa ke mati mungkin...


Badan besar tp hati nipis mcm kulit bawang

2 comment(s)
Bila badan dan fizikal sebesar gajah atau bukit Broga, tp hati sehalus dan senipis kulit bawang lain plak jadinyer...ingat ke balance, hati kering je upanyer tidak!


Sensitif tak tentu pasal...ingat ke rupa macho,badan besar, umur matang okla...byk makan garam,tp sama je, mcm budak2 hingusan nak perhatiaan lebih.


Lama-lama kawan menghilang k!


Aku semestinyer tak mau jadi mcm dia, harap korang pun.


Nak bawak majlis pun susah, bebal memanjang, lama2 owg tak respect ko. Nak ajak join event pun owg tak mau...




* Bukan dituju kepada sesiapapun...cuma saling mengingati, jgn salah paham...


Monday, July 4, 2011

Jangan kelam kabut

2 comment(s)


Kita buat sesuatu keje tu jgn kelam kabut...


Nanti semua tak jadi, kalau jadi pun tetap nampak kesan yg buruk2, kredibiliti kita pun akan dipandang rendah.


Sebelum start tu tarik nafas panjang2, selawat 3 kali...maka segalanya yg sukar akan dipermudahkan.




*Kelam kabut wujud bila sesuatu keje muncul last minute, kita xleh handle secara baik dan jika kita malu bertanya untuk buat sesuatu keje tu.


Kisah Ahad dan durian

2 comment(s)

Setelah siang tadi bersusah payah menjejaki jalan ke BROGA, jumpa gak akhirnya.On planning dan mencarinya sesenang 123. Harap 12hb nanti suma appy2 ke sana.


Then kitaowg survey jalan ke air terjun berdekatan...jumpa juga, hanya 14km je dari situ. Otw tu kami singgah beli durian, surprisely...aku paling byk mkn sehingga malam ini aku asyik kekenyangan dan sendawa bau durian je.


Tadi lepas usha jalan ke Broga, kami singgah plak utk karoaks kat danau...hu..hu..dalam bilik tu pun tetap berbau durian bila masing2 sendawa smbil menyanyi.


Balik umah terus kepenatan, lepas maghrib je aku terus lena sehinggala kul 9.30pm...terbangun pun sbb perut memulas minta dibuang isinya.Cup bon yg En Ab my boss belanja sgt buat perut aku over limit lak....flavour vanilla asalnya best, tp bila terminum byk sgt, lain mcm plak jadinya. Melaburlah aku td ala2 kena cirit birit.


Next adalah sesi melayan Korean series kat youtube...mak aih syahdu sungguh Ost dan lagu2 team Kpop nih, sedap dan terbuai kawe jauh ke negeri cinta entah mana tah.


Hu..hu..


Esok upgrading Test for Jusco team...hope uolzz succes, aku plak masih tak ready utk my turn 6hb nnti. Not in mood utk membaca lagi. Last minute preparation kot...baru melekat.


Lama tak menulis pjg mcm nih, jrg gak aku coret perihal idup aku mcm dulu.Byk entry yg cuma berkisar akan hal yg terlintas kat sarang otak je. Pepun harap ada yg sudi mendengar dan membaca.

Sunday, July 3, 2011

kelemahan iphone

5 comment(s)




Kelemahan iphone...

yg aku dapat detect setakat nih

1.) mahal sgt harganyer

2.) Bateri cepat habih (everyday charge kata ko...)






*Tp tetap tak nyesal beli...


Soalan cepu emas pasal mangkuk

5 comment(s)



Mangkuk duduk ke atau mangkuk yg mencangkung tu yg ok ?


Mangkuk tandas...


Teringat cerita mmber aku yg alergic ngn mangkuk mencangkung sbb tak stabill katanya.Kena pegang batang paip sentiasa wei masa melabur saham. ( Sila bayangkan... :P )


Cam mana tu?


Ha..ha...


Harap sgt dia baca entry ini... : )



*Sesekali buat entry bengong :p

Saturday, July 2, 2011

Kaktus seteres dan mati bunuh diri

6 comment(s)





Ha..ha..tajuk xleh blah...


Kaktus aku mati agi beb, aku dah agak dah kalau letak dlm bilik mesti mati punyer. Kesian dia seteres dan terus mati bunuh diri.


Sebab ada lima pokok kaktus dan pokok renek macam nih sblm nih pun mati.


Pencahayaan aku rasa dah ok, cuma tak taulah mana kurangnyer...air tak cukup kot? Tp aku rasa adalah siram gak...kata kaktus simpan air kan?...sentap...


Oh ya...aku ada balik kg 4 hari, dia kecik ati kot, kata aku tak bg dia minum terus...maka merajuk,bunuh diri lalu mati.Cian dia...aku xleh selamatkan dah...


Pokok besar 1 agi je idup...Yang nih mmg raja air, ada air ada tanah,campak mcm ana pun bole idup.


Selamat tinggal wahai kaktus kecikku...seri bilik telah ilang sikit tanpa ko...sob...sob...

Friday, July 1, 2011

Bila kantoi!

11 comment(s)




Nak delete la blog nih...

Dah tak dara dah...

Demn!

Hu..hu..

Tp syg...ramai gak yg dah tau...

Dah setahun dah...

Entry dh berlambak, sygnyerrrr....





*My boss jumpa plak, tula...mesra google sgt...En Boss, jgn kutuk2 tau...

Marah gurau2 owg Kelate

3 comment(s)
Korok mung!

Nate nih!

Hidup agih kakas nih!

Aishiteru

3 comment(s)


Lately asyik teringat kat DIA je...penat den!