Sunday, April 29, 2012

panas

1 comment(s)
lately malam malam panas tul

siang hari mendung memanjang

silap hari bulan hujan plak


skrg nih dah berkembar ngn kipas

sekali panas,panas sgt

sekali hujan, banjir terus



* kat Akhirat lagi panas ok

Saturday, April 28, 2012

politik

0 comment(s)
isu POLITIK

not interested! juga bukan medan gua

jikalau gua berdebat pun pasal parti tu parti nih & mana yg betul serta mana yg salah

conpirm gua kalah


baca newspaper pun bole bilang ngn jari

so politik mmg isu out la bg gua


tp sbg rakyat biasa, gua rasa negara gua dah cukup aman

BERSIH tu mmg tak perlu kot, dah aman kan? syukuri aje

tp kalau ko rasa itu yg terbaik, better buat yg terbaik dgn cara terbaik ok

jgn over2 smpai keamanan dan maruah bangsa tergadai plak


dah dekat pilihanraya nih mcm mcm plak berlaku

ada yg sibuk promo BAKTI/SUMBANGAN parti masing2 kat newspaper & kat TV tuh

ikhlas sgt!

suma nak bgtau, tp yg heran time pilihanraya je ke?



* pandai2lah ye, jgn rosakkan apa yg kita ada nih


Friday, April 27, 2012

kesian

1 comment(s)

td masa gua ngh isi minyak motor

ada sorang bdk perempuan, baya adik gua i think

muda agi la,lembut owgnyer, teringat kat adik gua kat Kg


dia dtg meminta sumbangan ikhlas untuk anak yatim rasanya

sayu hati, gua bantu mana yg mampu


cuma sayu ye sbb masa tu dah kul 10 mlm 

xkan tak balik umah lagi kot? 

anak sape nih? kira bwh umur lagi tuh


mcm2 dah gua pikir

kat hati sayu aje, teringat adik2 gua

xkannya gua benarkan jadi mcm tuh walau mcm ana susah gua sekalipun


apakah nasib bdk itu pun tak tau

sindiket kah? atau kanak2 merempat?

tuhan aje yg tau

sblm tu terlihat seorang pakcik menegurnya, mungkin menanya perihal dirinya yg belum balik lagi,risau agaknya pakcik tu

untuk bdk2 sgt bahaya diluar, tambah2 berseorangan lak tuh


doa gua yg terbaik utknya

aminnn



* kita yg bernasib baik nih harus bersyukur ngn rezeki tuhan


Thursday, April 26, 2012

anjing & majmuk

0 comment(s)

duk dlm kerakyatan majmuk nih mmg harmoni

nak nak bila masing2 dah paham budaya adat masing-masing


redha aje hari-hari gua dengar soprano cina memekik

serius mereka pasang kuat-kuat, satu kejiranan bule dengar

lg satu upanya warga cina nih suka karoake

well u know lagu karoake mereka macam mana? lagu cina version irama malaysia kita, paham-paham je la ye


satu lagi!

nih hampir xleh tahan

hari-hari terpaksa melalui pintu umah yg mana dalamnya ada seekor anjing yg cute

sepatutnya secute perangainya

tp haram! asyik memekik menyalak aje kat kami ( gua & kwn gua ) yg selalu melalui sebelah pintunya


kalau xde penghalang, rasanya dah lama dia ligan kami dan gigit kami semahunya

dan nasib baik gak, tuannya baik hati, buat2 tolong marahkan anjing cute tu yg selalu salakkan kami


harmoni sungguh

gua tak marahkan pun

cuma besela, menantang anjing tu haram

kang jenuh gua nak samak plak, dah la sini susah cari tanah bersih



Wednesday, April 25, 2012

MANGKUK TANDAS: KENCING BERDIRI? BERAK MENCANGKUNG?

2 comment(s)


Sebelum cerita pasal mangkuk tandas, nak cerita pasal cara betul buang air besar. Lebih baik duduk mencangkung daripada duduk masa buang air besar. Sebab, cuba rujuk dalam gambar rajah di atas tu. Tengok perbezaanya semasa duduk dan mencangkung. Kalau duduk, najis tak keluar habis. Kalau najis tak habis keluar, apa akan jadi? Ikut sunnah, masa mencangkung tu, mengiring sedikit ke kiri atau tekan bawah perut sebelah kiri kalau rasa-rasa najis tu degil nak keluar. Mengiring ke kiri memudahkan najis tu keluar dengan lancar tanpa tersekat-sekat.

Kalau buang air kecil pulak, lepas habis kencing tu, bagi yang lelaki tu, silalah berdehem-dehem 3 kali dan yang perempuan, mengurut bahagian bawah perut (bawah pada pusat). Ini kerana untuk memastikan tiada sakibaki air kencing yang tertinggal. Nanti bila dah ambil wuduk, ada pulak terkeluar sikit air kencing. Yang perempuan tu, janganlah kencing berdiri. Tak elok lagi tak sopan.

Tuesday, April 24, 2012

bila aku jatuh cinta

0 comment(s)



* fyi, aku setiap kali drive kete mesti terdengar lagu nih, ERA FM memang rajin putar


owg kata kalau hari hari dengar

maka jd suka

kalau hari hari tgk

maka jd syg

kalau hari hari rindu

maka jd angau


Monday, April 23, 2012

engkau itu

3 comment(s)
bila punyer pilihan

itu yg engkau pilih

persetankan engkau, gua makin benci pd engkau itu



tulis di wall kemain itu ketentuan tuhan segala

tetapi buat ibu menanggis,anak derhaka

kecohkan tempat keje yg aman

hura-harakan hbgn kawan-kawan

degil mengalahkan batu yg dibuang



lantak engkau lah, itu jalan yg engkau pilih

bersedia utk yg terbaik gua doakan

cuma gua harap suatu hari nanti

kamu tidak menyesali apa yg engkau telah pilih


agaknya inilah keputusan manusia setahun jagung,manusia kebudak-budakkan

yg mengikut nafsu



*last but not least, mmg hidup punyer pilihan

Sunday, April 22, 2012

berhati-hati

3 comment(s)





pot pet pot pet pot pet

kdg kita tak sedar kita telah menyakiti org lain dalam diam


tulah paedah kalau mulut ringan sgt

mulut tak reti diam!


kalau bole pikir dulu sebelum kuar ayat tuh



* hidup utk berfikir

untuk berubah

juga berhati-hati


Saturday, April 21, 2012

pantang ye!

0 comment(s)

pantang mak terlelap sekejab ye!

habis hancur lintang pukang!



kih kih

gua ngn adik2 gua dulu mcm ni lah

chumil!



tp bila dah besar dan kalau gua lalui saat saat macam nih

taula gua nak ajar bebudak 2 owg nih



* penutup! mereka akan meraung kesakitan

dan gua gelak evil!




Thursday, April 19, 2012

hujan

1 comment(s)

gua rasa hampir setiap hari hujan

tak kira pagi, petang malam pun dia jenggah

tp balance la, sbb sekali panas luar biasa lak panasnya


hujan rahmat, semua rasa sejuk je

kalau tidur , nahuzubillah...lena lah, xsedar pe dah


ada sekali tu, sbb silap perkiraan konon tak mau bawak kete

ye rr kat area umah tak hujan

tp sekali sebelum smpai tempat keje, hujan melanda!

ambik ko renjai, kuyup gila aku, dah rr xde baju hujan, redah aje ngn moto tercinta gua tu

basah smpai ke stoking, underwear dan sejuk smpai ke tulang rusuk


tp sbb komitment tetap gigih keje smpai 11 malam

redha aje gua

ngn bz yg amat tu

( cuba korang bygkan! )


* namun hujan yg turun bagaikan mutiara, memberi rezeki dan sinar harapan

balance kan cuaca yg panas sejuk tak menentu nih

Wednesday, April 18, 2012

info

2 comment(s)





5 FAKTA UNTUK ANDA PERCAYA ATAU TIDAK

1. Jika anda makan SATAY, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.

5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.



shopping sebenar

5 comment(s)
nikmat shopping sebenar gua adalah dengan membeli brg2 yg murah

i mean brg keperluan yg tgk kat luar mcm mahal tp sebenar harganya 'tu jela'

yg mana bole menjimatkan duit gua dalam kadar yg amat luar biasa


by the way, give n take plak ngn kualitinya    : P


* kat KL nih duit segalanya ok! msk toilet nak berak pun RM0.30, ceh!

Friday, April 13, 2012

kempen

1 comment(s)

gigih ye kempen sana sini

kat TV tak yah cakap rr, newspaper pe tah lagi

skrg pun dah pandai sms lak



buat suma yg layak mengundi pilih yg terbaik

supaya ok semuanya dan kekal aman

if tak bole buat jgn tabur janji

munafik lak nnti


mcm biasa gak, undi gua adalah rahsia

namun harap berkempen tuh biar rr bersih dan tulus

bukan saling menunding


tak mo gaduh2, nnti effect yg kecik kecik kat bawah nih

hargai keamanan yg ada




Thursday, April 12, 2012

storm

3 comment(s)


gua agak fanatik ngn watak nih

dh rr lawo, power hebat lol


selalu bercita-cita nak ada power cam minah x-men nih

bole ubah cuaca sesuka hati

yg mana adakala keje gua ada gak bersangkut paut ngn cuaca kat luar


kalau malas bwk kete lak

tolak ujan jauh2,senang naik moto tak kena hujan

nak wat cam ana, baju ujan xde agi, tak reti nak beli sape suh!


sygnya dlm triologi X-men watak storm tak difokus sgt

sikit sikit wolverine, sikit sikit prof X aje, busan!


tp apepun owesome!storm walau bukan watak utama

tp power dia, gua rasa mampu jahanamkan ramai musuh

buat tornado aje! habih laknat suma


paling lengkap bila Miss Halle Berry

actress favourite gua pegang watak nih

sempurna sgt,kira kena rr



* cur buat X-Men Origins Storm, gua owg pertama kat panggung  k!   : P


Tuesday, April 10, 2012

Hal personal

2 comment(s)

mostly manusia kat dunia nih menggemari cerita peribadi

specially pompuan la

tp tak kurang gak lelaki selain cerita hal hal kete dan bola


serius cakap, gosip2 nih sewonok didengar apatah lagi melibatkan hal perbadi dan tepi kain

apatah lagi bila ditokoh tambah menjadi fitnah

serius! harus dielakkan!

hal2 macam nilah suma sedia maklum akan menjatuhkan maruah owg tu, berpecah belah dan rosak segalanya


syaitan kira joinla menda2 mcm nih

kalau tak kuat tu dh jadi geng!


artis2 pun byk jatuh sbb perkara2 gosip liar,umpatan dan bualan dari mulut ke mulut nih

tambah2 media cetak dan elektronik yg meluaskannya lagi

artis mcm biasala 'no komen!' untuk nak menggelakkan perkara berpanjangan


kita yg bukan artis nih bule tahan

ngumpat kemain kat tempat keje

alih2 ada yg masam muka

hendak disalahkan siapa, katanya sumanya sama shj


so sama-samala muhasabah diri jika masih berkesempatan

cakap mmg senang, tp godaan untuk melakukannya mmg tinggi

apatah lagi perkara2 yg luar jangkaan owg tu



* gua pernah kena tempias gosip, diumpat, difitnah

kesannya bole tahan, kalau tak kuat mmg hancur!

suma owg buat silap, so perlu bg peluang utk berubah

cthnya Wan Nor Azlin tu


Monday, April 9, 2012

Abp

2 comment(s)
Aaron aziz menang wooo!


Tak xcited pun, gua nengok abp sbb tok iti je

Walau opening beliau nyanyi xseberapa

Tp tetap ada gak tribute tuk beliau


Btw monopoli aznil sbg pengacara popular dah pecah

Part nih agak danger ckit

Sek baik tok iti dh tarik diri

Kih kih


Adat rr, fofular tu lumrah artis

Karang kt bwh balik

Then atas plak

Bersyukur aje


Persembahan ble la

Xde rr burin sgt

Tp flow abp serius busan

Busan!



* namun anugerah nih mmg dh gah,tu sape sape pun akui k

Then tok iti menang anugerah sri perak

Deserve!

Saturday, April 7, 2012

mirror mirror & i believe ( in luv )

1 comment(s)


tiada yg menarik untuk diperkatakan

okla,hepy ending rite, fairy tale katakan


tp apa yg unik gua nak share ngn lu suma

video kat atas tu


Ost menarik dari movie nih

chumil giler

bollywood sgt




*gua percaya pada cinta  k! dun wurry  :P

Friday, April 6, 2012

diari

2 comment(s)


dear diary,

lately gua asyik Keja keja keja keja kerja kerja


cam robot plak
tp apa peduli, janji puas, dapat duit untuk kehidupan gua dan masa depan gua



tp bak kata owg, keje tak pernah habis, even setelah kita berjaya selesaikannya sekalipun, sbb bakal ada butir2 baru utk kita karang kembali



kesimpulan, usah bebani kehidupan anda dengan hal keja semata, jom tgk wyg sesekali dan karoake berkali-kali.Haha

Wednesday, April 4, 2012

The Hunger Games

2 comment(s)


gua rasa cerita nih sgt kreativ

cuma kejam sikit

melanggar hak asasi manusia lak tuh


kreativ sbb tau nak lainkan cerita walau format dia so realiti TV

cerita dia pasal 2 owg peserta yg telah dipilih secara rambang, 2 owg ( lelaki dan pompuan ) setiap daerah yg mana tak kira umur, tua atau muda atau macam ana keadaan ko

both akan dilatih konon, sejibik ala2 realiti TV tuh


then ko akan dilepaskan kat satu tempat utk survive, sowang je patut hidup

yg lain patut mati, sama ada mati senyap2 atau dibunuh secara kejam

buatla apa shj utk hidup k!


serius dr awal smpai akhir, gua cuak tgk cerita nih

unik pun ada, terpegun pun ada ngn kreativiti team owg pute sana


apapun, owg kita patut buat cerita mcm nih, lahirkan filem bermutu bukan mati kutu


sekian!

Monday, April 2, 2012

pasir

2 comment(s)



Aduhai, kat KL nih pasir pun jual

mahal bule tahan gak, ada gak puluh puluh henggit



kalau kat kg, pasir sana sini bule je dapat

kucing nak berak pun senang

halau kat luar umah

merata-rata tempat dia nak buang najis



besela kalau susah nak dapat sesuatu menda kat sini

sumanya akan dijual

sumanya menjadi punca rezeki


gua ada hint2 nak menternak kucing lak nanti

sekali tengok pasir kucing ritu pun dh cuak

belum tolak tambah makanan agi


kih kih

btw semalam dah beli sepasang hamster 

dan sepasang ikan

makin meriah umah kami ok



* xcited! rasa cam mood baru, dunia baru