Sunday, September 30, 2012

mengidam

14 comment(s)


saya mengidam sate

demn!






Saturday, September 29, 2012

Cinta & bosan

20 comment(s)

Cepat jatuh cinta dan bosan.. tu bukan cinta, tu cuma crush


Kalau cinta, kau akan minat dia untuk satu jangka masa yang lama.

uniform

13 comment(s)


since company aku dah tukar kepada uniform balik ( untuk management team )

rasa senang sikit, hujung bulan tak perlu fikir untuk mencari kemeja baru & seluar baru

semuanya sudah tersedia

mungkin duit boleh jimat dan pakai untuk part lain yg lagi perlu



apa pandangan geng tentang uniform?

mungkin kesamarataan itu perlu untuk melambangkan imej company itu

cuma yg buruknya tak boleh bergayala

nak nak uniform yg entah apa apa entah


whole day

14 comment(s)


semalam the whole day keluar

jalan-jalan, shopping,cuci mata, jumpa ayah aku sekali

terperangkap dalam jem & melihat gelagat org



lama tak buat wei aktiviti ni ( bz bekerja katanya )

rindu masa muda yg owsem dulu

walau kadang keluar nih duit byk habis

tapi melihat & membeli sesuatu yg kita suka nih

adalah suatu nikmat



Friday, September 28, 2012

suara kanak-kanak pompuan

13 comment(s)


aku perasan kartun Melayu suka pakai suara kanak-kanak pompuan untuk suara kepada karekter utama

cth nya Boboyboy, upin ipin

lama dulu lagi dah buat macam ini



tak berapa paham strategy ini

aku lebih gemar suara Sin Chan, sampai skrg melekat alih suara kanak-kanak lelaki itu

nakal,seksi,menggoda & chumil



tutup kepala

18 comment(s)


aku masih ingat pesanan cikgu aku dulu

kalau masuk toilet sbb nak berak then duduk mencangkung tu kena tutup kepala

sebab takut setan berak atas kepala ko

then ko jadi bebal, mengaji tak pass & perangai buruk



smpai skrg jadi habit

siap ada member gantung 'gayung' / 'cebuk' kat kepala lagi


Wednesday, September 26, 2012

kaedah baru

14 comment(s)


aku nih jenis serabut sikit bila tengok makanan kucing dah nak habis

pasir kucing yg adanya nyawa-nyawa ikan

makanan hamster hujung botol

& kelengkapan rumah yg tak cukup



kadang tak sempat nak mintak duit share dengan housemate atau malu nak mintak, yala masing-masing bz keje

atau dekat hujung bulan tu, biasala wei gaji suntuk

so takkan kelengkapan kat atas tu tak nak beli plak?

karang meow & hamster kebulur



so kaedahnya, kami letak satu mangkuk chumil atas meja

hari-hari sorang dermakan RM2, campak dalam tu 

so kirala berapa boleh dapat sampai hujung bulan

at least wang yg ada ini membantu membeli semua itu

if tak cukup pun, kami share share tambah aja sikit sowang

tak sedar sangat pun RM2 je hilang satu hari



bijak tak?

sikit sikit lama lama jadi bukit

ini idea bernas dari seseorang yg patut lama aku atau sape sape gunakan


Masalah

12 comment(s)

Memang senang nak lari dari masalah

Tapi masalah plak senang nk jmpa kamu

Hmmm... Hidup, memanglah begini



Makin tua, makin besar lah masalahnya


Tuesday, September 25, 2012

Wallet baru

26 comment(s)

Saya ada wallet baru, RM5 je

Ko mampooo!



Serius aku suka beli menda yg murah tp nmpak mahal



scar Jo beranak 10

8 comment(s)




Scar Jo beranak sepuluh, yeay!

aku menantikan anaknya yg version tompok ala ala panda tuh

hope they all can survive smpai dewasa



dah trauma dengan ibu lana dey rey lepas yg makan semua anaknya 

kini kami mengambil langkah berjaga-jaga supaya ibu scar jo nih plak tak baham anak sendiri

learn from past

mungkin ibu lana insecure kot, tu yg dia senang bunuh anak sendiri dari melepas ke tangan org lain



kini kami letak mana yg pregnant dalam sangkar besar

jaga pencahayaan dengan tudung sangkar, elak dari terdedah pada hamster lain

dan asing sangkar, letak tempat tinggi atau jauh 

kami dah tak kacau anak dia ( dulu kacau sbb risau takut ada anak terlepas dari menyusu dan mati )

biar dia urus sendiri anaknya



rasa bersalah

16 comment(s)


oh, rasa bersalah masih berkesan dalam hati since semalam

gara-gara lupa tutup pili air



dan nak jadi cerita, kami keluar rumah selama 2 jam

terbaekkkkk!

orang skrg tengah sibuk nak jimat air, aku ngan selamba badak gi membazir air



bukan sengaja wei

betul betul lupa, 1st time, tak pernah jadi mcm tu, selalu je check tapi haram! hari ni lupa plak

bagusnya, pengajaran, next time tak buat dah



ni lah manusia, selagi tak jatuh tangga, mananya mau ingat


Monday, September 24, 2012

Hachi ( a dog's tale )

13 comment(s)




mungkin kalau di pandang secara kasar

ia hanya sebuah cerita biasa yg menghiasi dunia perfileman

tapi tiada siapa tahu, sebenarnya ia pernah terjadi & kisahnya benar ( berlaku di dunia nyata )



mungkin cerita ini simple 

tetapi teladannya mendalam, even aku sendiri hampir menitis air mata melihat kesetiaan seekor anjing menanti & menyayangi tuannya sepenuh hati



ceritanya bermula apabila sebuah temple di Jepun,menghantar seekor anjing pada suatu keluarga ke US

tetapi entah macam mana, excident berlaku dan seekor anjing yg masih kecil terlepas

seorang lelaki menjumpainya dan membawanya pulang

asalnya isteri pada lelaki itu tidak menyukai binatang peliharaan, lama kelamaan redha dengan keakraban suaminya dengan anjing itu



Jalan cerita berlangsung perlahan, moment moment happy bersama anjing bernama Hachi sangat melekat dengan keluarga lelaki itu

sehingga si lelaki itu mendapat cucu, sejak kehadiran Hachi hidup si lelaki bersama isteri,anak & menantu bertambah baik & bahagia

mereka hidup gembira, sehinggalah suatu hari, Hachi menahan tuannya dari pergi kerja

everyday Hachi akan menemani tuannya untuk ke stesen keretapi bersama-sama dan menjemputnya setelah tuannya pulang dari kerja 

saban hari itulah rutin kerja Hachi



hari terakhir yg amat sedih itu, anjingnya seperti menahan tuannya dari pergi ke stesen keretapi itu ( dia spt mengetahui sesuatu )

untuk pengetahuan, Hachi tidak pernah pandai untuk bermain 'menangkap bola' seperti anjing lain kat US tuh

tetapi entah macam mana hari itu, ia membawa bola untuk berjumpa tuannya

beria-ia menyakinkan tuannya supaya tuannya tidak pergi kerja & bersama dengannya

tetapi tuannya tetap meninggalkannya dengan rasa aneh



dengan penantian yg penuh harap macam biasa Hachi menunggu

sehingga malam, kelibat tuannya tidak kunjung tiba di stesen keretapi itu

sebenarnya tuannya telah meninggal dunia ketika mengajar di sebuah universiti ditempat kerjanya akibat sakit jantung beberapa jam selepas berjumpa Hachi di stesen tadi



* inilah Hachi yg diceritakan ( kisah benar ) yg menunggu tuannya selama 10 tahun itu



tanpa mengetahui apa-apa Hachi menanti tuannya hari ke hari di stesen itu

menanti sehingga sepuluh tahun lamanya

( oh my! ) moment ini sangat sedih, di tempat yg sama, di hadapan pintu stesen keretapi yg sama anjing yg bernama Hachi menanti tuannya saban hari dengan sabar

menunggu tanpa erti lelah, dia amat berharap akan berjumpa tuannya di situ, memandang pintu stesen kosong

menunggu tanpa rasa jemu



sehinnga orang sekeliling dan pengunjung stesen keretapi itu mengenali Hachi

begitulah kesetiannya, sehinggalah Hachi menghembuskan nafas teraskhirnya di situ

begitulah kesetiaan seekor haiwan terhadap tuannya

sedih ok layan cerita ini, hati keras pun boleh jadi cair

dahla haiwan haiwan comel nih cepat buat aku tersentuh



pengajarannya walau siapa pun kita, hargailah sesiapa sekeliling kita

kita tak tahu bila terakhir kali akan berjumpa dengan mereka

juga hargai & fahamilah haiwan, mereka juga semacam kita

sama-sama mewarnai perjalanan hari



Cili padi & Nik Fariz Nik Fadzil

10 comment(s)




btw aku tak mau bercerita perihal sayur

cili & padi semua org dah kenal 



aku nak bercerita perihal komedi series 90an dulu

yg mana masa itu aku kecik lagi, ya benar!

sape yg dah familiar dengan cerita ini, maka aku tak payah ulas panjang

if korang tak tau pun, korang boleh google sendiri



zaman skrg google menyenangkan semua orang, sbb tu bebudak U nak buat assigment semudah 123

asal ada internet semua boleh jadi

oh ya, perihal pelakon drama ini, semua dah meningkat dewasa, ada yg dah tua, dah kahwin dan beranak pinak serta ada antaranya maintain muka sepesen dari kecik smpai besar mcm tu lah

haha



btw dalam banyak banyak scene tu, aku paling ingat satu episode yg mana Anne Ngasri (watak adik bongsu) 

yg mana dia kena bungkus dalam bagasi

aku terkejut wei, muat muat je beliau masuk bagasi tuh

episode masa itu perihal penculikkan budak, serius lawak macam mana diaowg menjumpai balik adik diaowg



barisan pelakon aku tak yah intro sangat sbb ada yg masih femes hingga kini

antaranya Jaafar Onn, Anne, Tam, Malisa Saila tapi cuma ada sorang je yg menyepi kat persada seni 

beliau ialah Nik Fariz Nik Fadzil aka Syafiq



watak adik montel yg comel dengan suara kanak kanak kiut tuh

haha, mana boleh lupa

perkembangan terbaru aku tak tahu sangat, beliau tak bergiat dalam bidang seni dah katanya dan menjalani kehidupan biasa macam kita kita yg lain




ni picture terbaru beliau

matured dah wei macam aku


fasa seperti ini

10 comment(s)


ada yg tidak berpuas hati sebab apa yg diidam tidak tercapai

yelah, hidup kan? bukan semua menda boleh kita dapat



Facebook lah jadi mangsa tempat luahan hati

blog plak kebanyakkan org muda je, jarang aku jumpa uncle uncle menapak kat situ

tapi hati-hati kat FB wei, sbb ramai yg baca, karang tak pasal pasal plak kelemahan engkau terdedah



aku buat entry nih pun sbb ada a few kawan yg tak berpuas hati dengan company kerana jasa yg dicurahkan tidak setimpal dengan reward yg company bagi

apa yg dikehendaki mereka tak maula aku cakap kat sini

tak mau detail sangat, karang jadi isu plak



aku tau antara mereka nih, semua hebat-hebat belaka, time awal awal dulu, mereka lah jaguh

cepat sangat naik, perjalanan karier mereka mantap sehingga usia muda mereka dah miliki apa yg dikehendaki

tapi kena ingat, zaman skrg dah mula zaman persaingan, anak anak generasi baru dah mula celik mata

kalau terleka sikit terus stuck gagal



kadang juga sebab rezeki

kita berusaha macam mana pun, tapi kalau tuhan tak izinkan dulu kita mendapat kejayaan itu

maka ia memang bukan milik kita

ini memang hakikat hidup

namun jangan dikesali & menyalahkan takdir, anggaplah belum masa & ada hikmah di sebalik semua itu

Allah swt dan tetapkan jalan cerita siap siap untuk kita



sesiapa akan melalui fasa ini, termasuk juga aku

maka cepat cepatlah kita bertapak kat dunia nyata

jangan diugut dengan kata-kata kesat kerana ketidak puasan hati ( memberontak )

ada juga yg mengugut mau meletakkan jawatan

berfikir dulu sebelum bertindak, di luar sana belum tentu lumayan menanti

aku rasa mana-mana company pun, pekerja pekerja akan tetap melalui fasa seperti ini

ye dak?



jangan mengalah, teruslah berjuang!


Sunday, September 23, 2012

poem

13 comment(s)


aku perasan ada a few blogger suka post entry berkias

maksud aku diaowg prefer menterjemah cerita diaowg dalam bentuk poem

selalunya sajak la



ada sesetengah tu harmoni bunyinya

ada maksud mendalam yg kadang sukar difahami

yg lelaki mungkin prefer sebegini sebab egonya sangat tinggi

tidak mahu ada sesiapa yg tersalah paham akan luahan hatinya

dan menganggap beliau jiwang, yala jiwang itu kadang 'buruk' untuk lelaki yg gagah perkasa



atau mungkin juga mereka ( lelaki ) senang begitu, biar ada yg paham setengah sahaja

kerana mereka tidak mahu semuanya dikhabarkan

biarlah yg di dalam luka atau gembira mereka, miliknya exclusive

terpulangla pada pembaca untuk menilai bagaimana



si hawa pula poem memang sinonim dengan mereka

luah direct ke? atau berkias ke? itu mmg permainan hawa

jiwa mereka sememangnya halus dan patut dibuai sebegitu

jika ada yg bertanya kenapa pun? mereka tidak kisah, kerana mereka adalah hawa yg berhati comel



* namun paham ajelah, poem yg disampaikan secara ringkas berkias maksudnya mungkin tidak kesampaian dan mungkin timbul pelbagai persoalan, tetapi terpulangla kepada pembaca untuk memikir, sebab sajak itu subjektif.


Jadi Pierre Andre

6 comment(s)






haha,

dalam hidup kalau ada identiti sendiri itu bagus

kalau nak copy cat itu naik kaki namanya



Malaysia kalau bidang perfileman, aku rasa kita masih lagi takat bawah 

atau kata lain, masih banyak cerita kita yg ceduk idea luar

kalau ceduk dan modified lagi gempak takpe, ini tidak lemah sana sini

tgk sekali pun dah tau, kita copy cat orang lain punyer



aspek budget juga mungkin mainkan peranan

apatah lagi demand cerita org Malaysia akan susah nak forcast

sbb tu kot producer lebih suka buat cerita yg menjadi permintaan org ramai je ( comfort zone ), takut gagal

antaranya komedi film, seram & cinta



yg pakai CGI segala tuh, lambat lagi kot

hanya KRU team je yg berani sahut cabaran, itupun ada yg terbabas



btw kalau kita bijak, cur kita ambik contoh ( contoh je ye ) org timur tengah buat film

budget murah tapi berkualiti

sbb tu antara filem mereka dah boleh menang award kat luar

tak ke berbaloi tu? modal murah tp pulangan lumayan

mungkin kalau kita bijak mencari idea, maka terhasil lah filem yg bermutu



no plastik bag day 2.0

19 comment(s)


staff : Perlukan plastik beg?

Cust: Apasal lak?

staff : Hari ni Sabtu, kite caj 20 sen utk plastik beg


Cust: Isyh, tah apa2 tah korg ni. Suruh jimat cermat tp plastik kena beli

staff : Maaf en, kami pekerja hanya mengikut arahan org2 besar shj

Cust: Huh, yg besar tu cuma Allah shj, taw!

staff :  .....   oh?




haha, aduiii...lawak pun ada

mungkin silap staff aku sbb jawab macam tu, actually ada cara tersendiri untuk menyelamatkan keadaan



fyi, plastik bag yg dibayar bukan menjadi sales company tetapi diguna untuk dana derma

mungkin culture kita belum terbiasa, sbb tu ada customer yg berbunyi

lagipun baik apa guna reusable bag, selain mampu hijaukan lagi bumi kita, juga elak kan penggunaan plastik merbahaya

even company ' staff sendiri ' everyday kalau beli barang tak dibenar guna plastik bag ( tak dapat plastik bag ) melainkan makanan basah

kami didik guna reusable bag



korang boleh bayangkan tak?

aku bawak balik bawang, ada tape sold , pegang pakai tangan then letak dalam bakul moto

sblm nak sampai moto tuh, mata ramai memandang dan sibuk bertanya

' hoi! masak pe wei! esok tapau utk aku!' - kawan

' jahanam! ' - aku


Saturday, September 22, 2012

gadis gadis

10 comment(s)


gadis gadis suka sangat post luahan perasaan kat FB

berlendir lendir dah statusnya

putus cinta la, i lap u la, sy miss awak la

then ejaan, nahuzibillah...mengeletisss wei

ejaan  ' aku ' dah tukar jadi   ' aqu '



sekali dua ok lagi, tiga kali dan empat kali aku dah mula meluat

nasib baik FB ko milik ko

dan nasib baik jugak butang unfriend milik aku

hoho



xdelah mcm tu pun, aku tak anti sangat dengan mereka

mungkin itu sahaja cara untuk mereka meluah isi hati, menarik perhatian dan mencari kasih syg yg kurang

mana tau si tercinta tertengok, terus makin membuak buak cintanya



kalau yg lelaki buat macam tuh, aku lempang!

FB nih kena hati-hati gak, banyak salah paham boleh berlaku kat situ

yg tidak tahu menahu pasal ko, terus boleh buat bahan mengumpat pasal ko nanti


sehingga saat ini

25 comment(s)


aku tidak sefemes mana pun

entri tak segempak mana pun

blog tak seberapa sangat

namun aku happy sbb dah mengumpul follower 400 dah



untuk saya yg biasa biasa ini, okla tu pencapaian saya

juga terharu sbb ada juga kawan-kawan blogger ( tetap ) yg berkunjung ke sini tanpa bosan

dan komen-komen entry saya



saya tak kisah sangat pasal pertambahan follower 

tapi saya sangat terharu sbb viewer dah makin meningkat serta ramai yg sudi komen entry saban hari

InsyaAllah saya cuba memperbaiki kelemahan dekat blog ini

kengkorang jangan segan-segan bagi komen membina untuk kesejahteraan blog ini jugak



kadang bukan senang nak ada blog, juga bukan senang nak update blog saban masa

bukannya selalu ada idea pun

kadang isu aku utarakan pun boleh berulang tapi mungkin point of view berbeza



dulu selalu saya utarakan isu yg more to personal

tapi bila dah lama, mungkin boleh berubah dengan pandangan dan cerita entry entry perihal semasa

hiburan,sukan, gosip , review dan sebagainya



ok ka? haha

btw thanks 2 all yg sudi dan tak pernah lelah lelah untuk singgah



* ber SAYA SAYA plak aku ye...kah kah kah...




Friday, September 21, 2012

Shila Amzah juara Asian Wave

10 comment(s)









well done Shila Amzah, anda memang berbakat dan telah mengharumkan nama Malaysia kat China

mula-mula aku dengar dua video nih  '' wow! '' superb la

beliau memang telah berjaya membawa lagu denga baik, even judge judge yg ada kat pertandingan Asian Wave tuh pun terpegun dengan kelunakkan suara shila



meremang aku dengar wei

selain Ct, penyanyi wanita lain aku tak berapa pandang sangat melainkan lagu lagu mereka best ( kekwat sgttt kannn...haha )

btw shila , ko owsem beb! bangga dengan kamu

aku bangga bukan apa, sbb beliau telah berjaya celikkan mata org luar bahawa kita juga punyai bakat yg terpendam yg tak boleh dipandang sebelah mata

selama nih, kita hanya jaguh kampung je & now i m proud of u shila



kamu dah matured dan sudah bersedia untuk terus maju ke depan dalam bidang nyanyian

paling bangga, kamu pakai hijab ( tudung ), chumil giler...sape yg pakai tudung actually seri dia naik sangat



walau perbezaan bahasa kat pertandingan tuh

nampak shila boleh managed keadaan dengan baik

btw congratss sekali lagi untuk beliau



* haha, aku paling suka part judges ternganga terkejut dengan kemerduan & kehebatan lontaran nyanyian shila 


TAKPE

12 comment(s)




ada certain part, ada certain keadaan, aku main redah je

macam yg lain juga, hanya mampu pasrah tawakal dengan hasilnya nanti

mungkin ready kot kalau jatuh tersungkur 

atau jauh di dasar hati masih mengharap keajaiban berlaku



memang rr, kadangkala bila berkali berusaha dan tak berjaya

ketika itu juga ' give up ' datang

kalau berusaha pun, main redah je dan nengokla nanti resultnya, ada rezeki adala katanya



kalau sebut " ada rezeki adala '' ramai yg marah, even mak ayah pun hot bila dengar

yalah berserah pada nasib semata-mata, usahalah dulu katanya,mana tau berjaya

kalau tak berjaya pun cuba lagi, sehinggalah ada puncak gemilangnya

tapi 'mak' kalau tak berjaya jugak? how? - tetap ada was was muncul



TAKPE

selamba ' mak ' jawab, kalau anak mak tak berjaya pun, tapi anak mak berjaya kutip pengalaman tu

pengalaman tu lah yg sebenarnya lagi penting untuk kita nak defend diri di masa kelak

yalah, pahit dah rasa kan

so kita akan jadi immune dan tabah

maka halangan di depan senang-senang ditempuh semudah 1 2 3



logik jugak ye




jgn guna pakai 'customer alwyz rite'

13 comment(s)


kadang malas nak cerita perihal keje sangat kat sini

sbb aku tahu, customer always rite



walau tadi muka aku dah merah giler menahan marah

mungkin juga sbb lapar, belum dinner lagi

tu lah sbbnya kalau customer yg tetiba rasa nak menang sangat, aku dah tak boleh tolak ansur sangat

sudah terang lagi bersuluh engkau yg salah, lagi mau cari pasal



complain untuk kebaikan takpe

ini kalau complain untuk mengambil kesempatan  ' itu dah cam haram!'

sudah jelas kami tulis kat tanda harga tu, tertera dengan jelas, kalau dibaca & dieja betul-betul bahawa kalau beli barang A dan barang B campur maka harganya akan ada potongan / promotion

ini ko gi gatal   ko**   gi ambik barang A dan barang A memangla takde harga promotion malaun wei



gigih ketegak ngn aku kata kami tipu dia, sbb kat situ ( tanda harga tiada tunjuk )

harus aku bawak ke tempat kejadian itu (tempat tanda harga ) , malu la ko wei

then salah kan kami balik ( sbb nak menang kannn )

katanya 'saya sibuk shopping datang tengok harga je lah, mana tau ada promotion mcm tuh, barang nih dengan barang nih je ' muka kelat nak mampus nih, mcm pendeta gayanya



aduiii...aku gelak je wei, dalam hati aku cakap pandai plak ko ye

harga murah nak ( boleh nampak dengan jelas ) tapi kalau barang apa ( tak mo baca detail la plak )

tapi dia nih tetap nak menang wei, nak salahkan kami

aku sbb  'floor leader'  no wei aku akan bagi ko harga murah tuh, never! 



as long kami ada hak,dan tak menunjukkan kami cheating ko, aku takkan bagi!

so lepas lama pot pet pot pet ngn aku dan aku bertegas tak nak bagi, beliau ungkit hal hal lalu entah apa -apa entah

kata company kami banyak tipu beliau

plak dah wei!



anakharam, kisah lepas tu, takde kena mengena ngn aku

if aku entertain then company salah, aku tetap akan bagi harga murah

if kami salah lah

then kalau tau ko nak wat dajal , no wei!



ada ke patut dia wat contoh, katanya kat Australia kalau kes macam nih

mereka akan bagi harga murah barang tu then bagi lebih satu tau, sbb cheating customer



entah macam mana menyirap aku, aku jawab selamba

'ni malaysia yer puan'

'mintak maaf ye puan, saya tak boleh bagi harga tadi, sbb kami dan menerangkan dekat tanda harga tadi memang  dua barang itu shj ada harga promotion'

agaknya dah tak larat, aku asyik menjawab aje

beliau mcm nak buat kata-kata penutup



'yelah, lain kali buat promotion betul-betul'

jangan tipu-tipu dan mengelirukan kami lagi

aku senyum aje dengar, senyum ada makna

senyum kemenangan

'padan muka tak dapat harga murah!' asshole!' ~ kata dalam hati je ye



well kesimpulannya aku paham, kadang kami ada terbuat silap

kadang ada staff kami yg termistake letak tanda harga di tempat yg salah atau terlupa tanggal

atau juga system yg bermasalah

namun kami dalam kes ini, jika ini menjadi kesalahan kami, kami mmg promise akan bagi harga yg murah



aku tak taula tempat lain atau dengan warga retail yg lain

tapi kalau dengan aku, if team aku yang salah mmg kami akui dan aku akan bagilah harga yg terendah

tapi actually kalau ada udang di sebalik mee, no wei!

jangan guna pakai 'customer always rite kat sini ! ok! '



pernah ada kes, ada customer bukak diskaun sticker tampal kat barang new arrival

sorry la wei, tak dapatla, sbb mostly staff boleh differentiate mana yg bukan promotion

skrg nih customer tu baru keluar ' jail '





Thursday, September 20, 2012

Beauty drink

8 comment(s)

Skrg nih dah macam macam

Zaman moden rite? Apapun bule jadi

Selain pakai make up, cucuk, botox, operate & susuk

Minum air pun boleh jd cantik, ada collagen lagi tuh



Teganglah kulit korang pah nih

Tidak dimamah usia lagi

Serius dekat pasar raya dah dijual air nih

Kalau brani beli la

Minuman awet muda tuh

Even jusco pun dah jual




menari bukan sekadar kaku

12 comment(s)





korang pandai menari tak?

ala ala Glee, ala ala High School Musical tuh or So you think you can dance

kalau menyanyi ramai yang boleh kot, sbb setiap masa asah bakat kat karoake

menyanyi memang boleh tapi harakahnya, key nya dan kemerduaannya sampai tak?

kalau semua tu tak sampai, baik lupakan aje hasrat anda

sbb tak mungkin anda boleh jadi segempak Ct Nurhaliza & sepopular Anuar Zain



kadang aku tengok realiti TV, ada certain certain yg pergi uji bakat tuh, ada berani marah juri

marah betul la sbb katanya juri tak pandai pilih & tak mahu baginya peluang,menanggis-nanggis lagi tuh, what the hell!

kita yg dengar & tengok sudah jelas lagikan bersuluh memang dia tidak boleh menyanyi,siap marah depan TV lagih tuh

kalau aku jadi mak ayah & sedara mara dia mesti malu yg amat

sbb anak ko over confident



sebut tang menari plak, ia lain berlainan suara sbb ia boleh dilatih

kalau selalu berlatih & komited InsyaAllah anda boleh berjaya ( namun ada certain juga bergantung pada bakat yg ada ) untuk membolehkan anda pergi jauh

kat Malaysia tak ramai yg komited, even nak pergi kelas menari pun tak ramai yg mampu, kalau mampu pun anak-anak orang kaya je

kalau anak orang kampung lagila, tak ke dipandang serong kalau disebut anak-anaknya duk KL dan kerja sebagai penari



aku tak taula, mungkin ada segenlitir mind set masih lagi macam tuh kot

namun kat Malaysia telah ada a few Universiti yg telah menawar bidang-bidang ini

even ada minor kos yg bagi peluang untuk mengasah bakat

mana tau kat situ, langkah pertama bermula

hari tuh, ada gak ternampak iklan-iklan untuk mengajak anak muda join team menari

bagus rr, Malaysia dah start keluar dari kepopong lama walau baru underground



walau bidang ini tak sebesar mana kat Malaysia lagi

mana tau anda popular dan gah sbb bakat anda itu

why not try? Sbb future kita tak tau Malaysia nih macam mana


Wednesday, September 19, 2012

Iphone

25 comment(s)





beberapa tahun dulu, aku boleh tahan gak pengemar handphone

saban tahun aku tukar sehingga kadang-kadang byk nombor kawan-kawan hilang

marah sungguh mereka, bila mereka sms dan aku balas balik 'siapa nih?'

mmg rr kadang-kadang time transfer nombor ke hset baru kadang ada problem sana sini

nak nak yang kalau makin canggih



lepas pakai iphone 4, aku dah stop survey sebarang handphone, even kalau lalu kat booth booth hset aku tak jeling mana pun

yala, aku anggap hset yg dah ada nih dah cukup canggih

mana aku mau keluar duit lagi, ni pun dah beriban riban, boleh tahan ikat perutnya



walau ke depan ada iphone 4s & latest iphone 5

mana aku peduli sangat. Even application kat dalam iphone skrg nih aku pakai yg free free je, mantap je guna

kadang jarang gak aku download application baru sehingga kawan aku mengatakan iphone aku agak membosankan

bosan takpe wei tapi canggih, haha



aku tak macam mereka, gila game, gila latest application 

aku pakai mana aku senang & minat je, actually takdela terkebelakang mana pun

whatsapp ada, instagram ada, tweet ada, FB ada dan even kekadang aku update blog pun pakai iphone aku kalau tak sempat update kat umah pakai laptop



nengokla teknologi masa kini, makin canggih hari ke hari kadang tak sempat nak terkejar

bagi aku apple team mmg stail hasilkan productnya walau kadang aku rasa applicationnya tak segempak samsung team

tp iphone ada unik tersendiri, yg mana mereka sendiri tak boleh pecahkan

belum sebut tentang xclusivenya



haha, kebanyakkan drama Hollywood skrg pun pakai Iphone untuk babak babak mereka, aku senggehkan  aje pengguna samsung, haha bagi jelingan sindir jab 

kih kih kih



macam pilih buah kat dusun

9 comment(s)




serius, aku tengah mencari blog blog yg best,simple & unik untuk dimasukkan ke dalam bloglist aku

aku nak banyakkan sampai 300 ratus lebih, mcm Wan cakap

biar kita boleh baca entry baru orang lain setiap masa, tidak mau blog yg sama shj

maklumla manusia nih cepat bosan



kalau tak takdela laki bini gaduh,BF GF masam muka dan kawan-kawan pulas kepala

tu antara simpton bosan asyik ngadap org yg sama

haha, jangan ambik hati ok, blog lama especially kwn baik, aku tetap layan



aku tak kesah pasal flow entry sangat

cerita merapu tapi ada isi dan kena dengan keadaan semasa aku layan gak

puisi puisi buatan korang pun aku layan, asal isi yg nak smpai tu buat kita semua berfikir



aku suka pegi blog popular, baca entry jab then klick sape-sape yg komen kat blog tu

memang mcm pilih buah kat dusun formula nyer rasa

sambil nyelam minum air la tu



btw, letak byk link blogger dalam bloglist kasi berat blog tak?

blog aku berat tak weh? Loading cepat tak?





Tuesday, September 18, 2012

tekan belakang

19 comment(s)




tekan belakang?

takde lain macam bunyinya melainkan ko pikir kuning ok

btw antara ubat relief lepas sakit belakang atau lengguh-lengguh bahu,badan atau sakit kepala mengundang



actually member U  perkenalkan, lepas aku try resultnya boleh tahan mujarab

even kawan-kawan aku kalau lengguh badan mesti cari aku untuk tekan

tapi nak tekan kat belakang ada cara gak, tak boleh simply simply belasah je ikut suka ko

karang tulang belakang effect, tak pasal-pasal sense ko hancur!



untuk melakukannya, korang kena baring meniarap, tapi tangan dipeluk ke dada ( duk gaya kucing atas tuh ) tp kepala / muka ngadap lantai

then pihak kedua perlu menekan belakang dari pinggang hingga ke atas ( sampai tengkuk )

tekan ikut kesesuaian aje, orang yang menekan perlu menggunakan kedua tapak tangan dan menekan dengan seberhemah yg mungkin sehingga ada bunyi  ' krek '



bukan bunyi patah ok, tp bunyi urat ko dibetulkan

sangat syok, lepas kena tekan tuh, rasa lega yg amat, hilang terus lengguh belakang tak payah pakai koyok atau minyak angin

namun tak boleh selalu sangatla, nanti ketagih



member aku cakap, ketagih tak berapa elok

actually kalau takde skill tak payah cuba, aku tak mau dituduh sebar ilmu songsang plak



mempelam muda

14 comment(s)




ubat aku time ngantuk & pening kepala

mujarab ye



actually asam tak sinonim sangat dengan lelaki, sbb tu time aku beli makan kat office ramai yang berasa aneh

'' berapa bulan shid?'' katanya

haha '' gua ngntuk rr, sbb tu beli wei '' itu je jawapan aku

tapi selamba mereka mintak satu, ceh!



makan dalam kete best

time tengah mengumpat pun best

dan melantak time jalan-jalan kat shopping complex pun bleh tahan



mempelam muda dengan gula pedas masam tu kira asam lah kan?




mangsa keadaan

14 comment(s)




dengan macam macam kes yg terjadi lately

dengan keberanian pencopek,perompak atau pencuri atau juga perogol

tiada siapa berani untuk menumpangkan sesiapa yg bukan kenalan

berhati-hati sungguh mereka



Malaysia yg dirasa aman belum tentu selamat

orang sanggup buat apa shj untuk mendapat habuan yg cepat,kaya segera dan kepuasan yg maksimum

kadang perempuan yg lemah la jadi mangsa

aku nasihatkan para perempuan, cepat-cepat belajar silat, basic pun tak pe lah

yg lelaki tu lain, kudrat jantan dia tetap dua kali ganda pompuan



serius, sejak dihidangkan dekat FB,blog & berita-berita semasa tentang perompak dan pencuri yg guna pendekatan baru untuk merompak rumah & kereta

dengan buat-buat tahan tepi jalanla kononya kereta dia rosak, senyap senyap mencuri masuk kereta time driver isi minyak, guna jampi bagi tuan rumah tertidur sbb nak masuk rumah merompak dan byk lagi lah idea mereka yg kadang tak terfikir dek akal

buat kita makin berhati-hati dan was-was dengan keadaan sekeliling



alih-alih yg betul-betul innocent kereta rosak tepi jalan pun tak mau dibantu sesiapa

oh men!




fallin in love

8 comment(s)





ia terasa di dalam

membakar & berkobar-kobar, berdegup kencang bila berhadapan

mendahagakan perhatian,sms & call



menatap gambar umpama menatap seluruh alam

lupa segalanya dan kadang gagal menjadi diri sendiri, angau gamaknya



sentiasa tersenyum,bahagia tuhan sahaja yang tahu

lalai mungkin, pentingkan diri sendiri mungkin

tidur makan,berlari, kerja & berak pun ingat dia



dasat rite penangan cinta?

aku sanggup pontong jari la wei kalau menda nih korang tak rasa time korang 'fall in love' !

haha, serius moment nih akan dilalui sesiapa sahaja bila tiba masa



oh? jgn ditanya tentang peritnya




Monday, September 17, 2012

SORE EYES = 5 DAYS OF MC hehehe (kill it before it lays eggs!)

12 comment(s)


video asal







video penghinaan





hoho, untuk memahami apa yg cuba disampaikan, korang wajib tonton dua video ini

tengok yg version asal dulu then baru yg seterusnya



btw, ni la faedahnya kalau post video bukan-bukan kat youtube

kalau nak femes cepat dengan kaedah nih, aku rasa tak berbaloi

karang jumpa kat luar, mau dimalukan, semua tengok dan memerli

tak mau lah



asalnya, aku tak tau isu nih

tetiba aje member tempat keje aku tergedik-gedik buat stail sore eyes & peace over over

hina sungguh aku tengok

ingat ko sailormoon!



actually byk lagi copycat si gadis yg ' dia rasa dia cute tuh '

semua berbentuk penghinaan balik

aduiii, lawak nak pecah perut



anda boleh search kat youtube, taip je tajuk entry aku


Omaigod

15 comment(s)

Ada hari kita rasa malas tahap nahuzibillah

Buat keje seperti tidak ikhlas

Pahala akan ditarik gamaknya



Omaigod!


Sunday, September 16, 2012

16 September

14 comment(s)


oh lupa hari ni hari Malaysia

jangan ada yg conpius plak dengan 59 tahun kemerdekaan, tu hari Kemerdekaan negara



hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun

baru je diistihar kat Malaysia

sape yg keje kat company aku, bule dapat tripple pay lagi kalau keje on that day



to all Malaysian

Happy Malaysia Day ok!

jangan gaduh-gaduh, kita tengah aman nih, elokla dipelihara



btw aku paling suka duk Malaysia sbb boleh dengar ' orang Cina cakap dengan orang India guna Bahasa Melayu '

bangga jab jadi bangsa Melayu  haha  ( tetiber )

oh majmuknya kita....


buah keranji

16 comment(s)




sorong papan tarik papan,

buah keranji dalam perahu, 

sambung sendiri pantun ni kawan,

saya sendiri kadang tak tahu.



well, dulu memasa kecil, femes gak sekejab buah keranji nih

gara-gara pantun 4 kerat



buah nih boleh tahan unik

setakat hari ni, aku belum jumpa lagi kat KL

ada yg kata hanya terdapat di Pahang,Kelantan & Terengganu

pantai timur je kot, even pokoknya aku tak pernah tgk lagi

my fren ada pesan kat aku hari tu, sebab ada sedaranya pesan, mengidam plak katanya ( perempuan mengandung )



Then bila balik Kelantan nak beli tak jumpa plak

tanya makcik kat pasar Siti Khadijah tuh, katanya buah nih dijual time musimnya aje,kalau takde susahla nak dapat

oh,plak dah



buahnya hitam legam actually

isi manis kalau dapat yg manis, ada juga yg masam kalau nasib terambil yg tak seberapa

sape pernah rasa? Not bad gakla...

kalau tgk Tv sambil rasa, mau habis satu bakul



Saturday, September 15, 2012

hak masing-masing

14 comment(s)






kesinambungan dari Ct upload gambar beliau kat Instagram

memasing punyer hak utk komen rite? 

cuma hati-hatilah, jgn duk terus direct sangat, budi bahasa budaya kita 



rasanya elok yusz_yusuf tuh simpan aje komen beliau dalam hati 

kadang memang ada perkara negative terlintas dalam fikiran masing-masing, tapi janganla dishare kepada umum

karang mengundang ketidak enakkan, yg aman terus jadi huru hara,terus yg lain bergaduh buat dosa

asalnya dari seorang sahaja



cam mana la kita tidak bergaduh sesama sendiri?

btw ada jugak yg mempertikaikan English Ct, as usual isu nih akan kuar kalau Ct bergambar dengan mat salleh atau nyanyi lagu orang puteh

biasala tu kawan-kawan, mana la ada suma menda kita hebat

ct hebat tang nyanyi, ada gak tempat yg dia tidak pandainya

aku pun tidakla terrer sangat BI, boleh je survive ( cuma aku tak glame cam ct rr, so tak de orang pertikaikan )



ada yg tanya tu, pandai ke Ct cakap English? Pandai-pandailah dia, dia yg jumpa rite? Basic-basic tu bolehla kot

btw, tak tanya ke Kate boleh cakap Melayu tak? 

mungkin lagi dasyat satu patah perkataan kita pun dia tidak tahu ( sek baik dia lagi mashur dari CT, so takdela orang utara kan isu ini )

okla bangsa kita nih belajar bahasa beliau, boleh juga bertutur kata & respon dengan beliau, takdela jadi macam itik dengan angsa

hebatla kita tuh boleh bertutur dwi bahasa



apepun tak mau la gaduh-gaduh, dahla dtg instagram orang buang tebiat duk komen yg negative

hak bersuara memang tidak dinafikan ada, cuma perlu berhati-hati lah ye

satu lagi, mesti ada yg datang blog nih, tergerak fikir negative dalam hati, peminat no.1 Ct la tuh sbb sokong Ct aje, dikatanya Ct perfect

haha, tak dela gitu pun,rasanya baik kita bersuara positif aje, tiadala bermusuh ketat nanti



detail sumber gambar & isu : bulan purnama blog


' gebah hidung! '

8 comment(s)


aku ingat lagi masa zaman sekolah menengah dulu

Kelantan kalau main bola corok corok liga je kedudukannya

malu pun ada aku



tapi sekarang dah otai

ada pelapis baru yg meletup-letup

apek pun sangat glame

sampai bos aku tergila-gilakannya



makan bola tidur apek

kah kah kah kah



walau gua tak berapa mengikuti sangat

tapi tau aje tadi , negeri kawe belasah Terengganu 6-1

ye dak?


'gebah hidung!'