Wednesday, May 29, 2013

boarding di rumah

5 comment(s)

cuba membiasakan diri dengan menjaga haiwan org lain

cth kucing & arnab

sejak business boarding ( menjaga haiwan di rumah ) berjalan dengan baik & mendapat sambutan



agak cuak juga bila mana haiwan-haiwan comel ini tidak mahu makan kerna pertama kali di persekitaran baru & ada a few kawan-kawan baru di sini

bila dipujuk dgn cara halus Alhamdullilah makan juga mereka

sangat seronok actually, balik rumah tak pernah bosan

sibuk membelai mereka & mcm-mcm ragam



btw sesiapa yg berminat untuk kami menjaga haiwan anda ( boarding ) ketika anda mau pulang ke kg atau bercuti pjg boleh menghubungi kami ( 0129292382 ) untuk detail, rate paling murah setakat ini di pasaran ( InsyaAllah )

cat: RM9 per head & per day
rabbit: RM9 per head & per day
hamster: RM5 per cage & per day



saya akan melayan anda serta merta, setakat ini masih lagi ada a few sangkar kosong yg selesa buat mereka




Tuesday, May 28, 2013

stress di tempat keje

5 comment(s)


stress di tempat keje merupakan antara faktor mengapa ramai yg resign dr sesuatu company

as usual, tekanan amat memenatkan & merosakkan mood untuk bekerja



actually kalau dipikir balik

kat mana-mana pun ada tekanan, cuma terpulang pada kita mcm mana nak handle

either dengan berhemah atau mengambil jln singkat dgn melarikan diri terus



for me, better kita let go je masalah, jika tak patut utk difikir maka jgn fikir

tetapi jika patut diselesaikan, selesaikan dgn plahan-plahan serta positif

kdg kita kena bermuka tebal & berhati besi

katalah gajah atau rimau ke, tetap sang kancil yg dipilih



selalunya tekanan akan wujud bila kerja terlalu byk

tips aku adalah, selesaikan mana yg penting dulu

cthnya kalau rumah sgt berselerak

maka sy akan bersihkan bahagian halaman pintu dulu, kemudian ruang tamu

yg dalam bilik tu nantilah, yg penting bila tetamu dtg, rumah nmpak bersih

gitu


Monday, May 27, 2013

malang tak berbau

7 comment(s)






mmg benar org kata malang tak berbau

serta bagai jatuh ditimpa tangga



lama dulu pernah kena a few jahitan kat kaki sbb nakal sgt

kini tak pasal-pasal kena lagi akibat leka bekerja

masa nak buang barang ke tong sampah, aku tak sengaja terambil brg yg berada di atas botol pecah

dengan jelas sekali tangan dihiris sbb aku menarik brg itu dengan laju



oh tuhan masa tu tuhan je yg tau

nasib baik tindakkan bijak dengan mengalirkan tangan bwh air bersih

then cepat-cepat dgn bantuan rakan tangan aku dibalut & darah yg mengalir bak sungai diberhentikan



cepat-cepat lepas itu menuju ke klinik

dahla kepala mula rasa lain mcm, hint-hint aku mabuk darah

lepas tu dpt tiga jahitan & sedas injection



lega tetapi seksa, sbb yg kena tangan kanan

semua kerja byk terbatas, nak makan, nak mandi even nak menulis pun

aduiii...pengalaman sgt


Saturday, May 25, 2013

itu ceritanya

4 comment(s)


berkerja di deparment baru dengan kerja yg byk

risiko yg byk

promotion yg byk, stock yg byk

plan yg byk

kadang serabut

tp sangat seronok



tidak sedar masa 8 jam berlalu begitu shj

itulah ceritanya saban hari

tp hari cuti , serasa bagai tidak bekerja langsung

hoho


Friday, May 24, 2013

boarding

1 comment(s)

huhu..

cam happy giler bila ada owg booking boarding kami

i mean ada owg nak hantar kucing kat kami untuk kami jaga



1st customer untuk new business  spt ini

buat semangat berkobar

actually rate yg kami tawarkan sgt murah

RM9 per head & day untuk kucing/ arnab

dan RM5 per cage & day untuk hamster



sesiapa berminat boleh calling / sms / whatsup / viber / line kat 0129292382

ada a few sangkar kosong lagi



Thursday, May 23, 2013

no smoking

7 comment(s)


kah kah kah

sek baik sy bukan perokok




Decision

3 comment(s)

Lepas nih kan ko wat decision sendiri!

Decision aku mmg tak guna kan!


tips menjaga arnab

2 comment(s)

selain memelihara kucing & hamster

aku juga ada ternak rabbit



jaga arnab sama je mcm menjaga yg lain, ada susah & senangnya

tp takdelah rumit sgt sbb makanan & perangainya senang dicari & kawal

antara tips nk share since ada experience menjaga mereka


1.) makanan wajib adalah pallet arnab & sedikit rerumput ( cth timothy & alfafa ), sgt senang didapati di kedai pet store, btw bagi sekali sehari dah cukup.

2.) elakkan arnab dari terkena air, if terkena keringkan betul-betul ( terutamanya selepas mandi ) bagi mengelakkan jangkitan kulat & sebarang penyakit lain.

3.) elakkan menukar jenis pallet arnab secara mengejut, nnti tak mau dimakannya sbb tak biasa. If nak tukar jugak, campurkan yg lama dgn yg baru supaya arnab tu dpt biasakan diri.

4.) ada sesetengah arnab yg jenis lambat nak biasakan diri cth jika dia dah biasa pakai botol air gantung yg kecil tp tiba-tiba ditukar kepada yg besar (kalau boleh elakkan ), arnab lambat pick up, nnti dia tak minum air plak.Kalau boleh pakai botol yg sama.

5.) arnab akan kurang makan jika tak cukup minum air, so bagilah air secukupnya. Ada satu masa aku salah bagi botol, walhal dia selalu pakai botol kecil sblm nih tetiba bg yg besar, terus tak minum air & makan. Bimbang takut berterusan akan menyebabkan arnab mati.

6.) makanan luar spt kankung,karot, timun dan sebangainya kalau boleh bagi seminggu sekali je atau tak payah langsung.Jgn buat makanan itu sbgai makanan ruji arnab, takut mati kena penyakit atau tak cukup zat.Byk beza arnab kg dengan arnab KL ( bandar ).

7.) ada certain arnab tak biasa tempat yg panas & sejuk melampau. Kalau boleh suhu biasa je.Cthnya kalau tempat aircond, nnti arnab senang kena selsema & cepat mati.


antara tips melalui xperience aku, 'others' yg lain boleh google & PM aku.TQ


Wednesday, May 22, 2013

Kesian

2 comment(s)

Typo kot





Tuesday, May 21, 2013

bandar duit

4 comment(s)


KL nih bandar duit

kucing nak berak pun pakai pasir kena duit


Saturday, May 18, 2013

menolong jaga

4 comment(s)




Alhamdullilah business makin baik

selain membiak jual kucing, hamster & arnab

kami juga akan menawarkan perkhidmatan baru



iaitu ' boarding ' 

di mana kami akan menolong jaga kucing & hamster ketika empunyer tuan pulang ke kampung atau outstation

layanan 1st class sbb kami dah biasa ngn kucing2 & hamster 

charge boleh je runding2



maklumlah nnti kalau pulang ke kampung tu siapa yg nak nengok si manja di sini ( KL )

nak bwk balik plak banyak faktor & menda kena pikir 

so boleh call kami mintak bantuan

link AIS pet store sebelah tu ( boleh dail )





Thursday, May 16, 2013

Rm20

10 comment(s)

Duk kat KL nih kalau tak kuar rm20 sehari untuk makan tak sah!

Oh mai!



This is KL ! ( sebut dlm slang omputeh )


Tuesday, May 14, 2013

masih baik

2 comment(s)


masa berlalu tanpa sedar, dah pertengahan bulan 5 dah

tp perjalanan hari Alhamdullilah baik setakat ini



dulu lama dulu

pernah kecewa kerna tidak dihargai

kini segalanya berjalan dengan baik

happy walau penat tp puas



oh ya btw

saya sebenarnya bercakap pasal kerja

syukur





mom

4 comment(s)




ada org kata mak lebih memahami dari ayah

mak lebih detail

mak lebih concern

selamat hari ibu walau aku lambat 2 hari



Monday, May 13, 2013

The Nanny

4 comment(s)




antara list comedy series yg aku minat & layan

aku rasa lawak diaowg still tak boleh lawan hingga kini

btw ini episode super feveret aku



tak kering gusi walau layan berkali-kali


Sunday, May 12, 2013

ok tak?

7 comment(s)


ok tak blog saya?


Friday, May 10, 2013

cantik tak?

5 comment(s)


'' cantik tak kak eton?! ''



kah kah kah





Thursday, May 9, 2013

sedar

3 comment(s)


kadang kita perlu sedar siapa kita

itulah kita

baik & buruknya

huduh & lawanya


Wednesday, May 8, 2013

Tak boleh ke?

2 comment(s)

X bole ke perjumpaan sesama menteri jangan dimewahkan sangat...nak makan kat hotel mewah...cuba merendah diri.....dari situ pun, rakyat dah bole menilai....kalu stakat cakap faham kesusahan rakyat, tp orang besar ni dok mewah2 kat atas...kata "rakyat adalah tuan" kannnnnnn.....

* kata-kata seseorang kt FB, mungkin ada benarnya


Monday, May 6, 2013

Pilihan

5 comment(s)

Result dh kuar

Suka atau tak terima keputusan ngn redha, untuk mana2 yg tak redha

Dh itu pilihan majoriti



Puncuk pangkal

Dah itu pilihan majoriti yer

Yg uniknya malaysia PRU nih masih boleh berlangsung ngn aman

Hanya rusuhan di fb & blog je



Syukur


Sunday, May 5, 2013

Tunjuk hari

3 comment(s)

Semua orang hari ni tunjuk jari

Gitulah...


Saturday, May 4, 2013

hati-hati

3 comment(s)


hati-hati dengan apa yg like kat FB, Instagram, blog or any website

ia mungkin menggambarkan siapa kamu



sbb karang klau ko ada FB, keluarla kat newsfeed ko tu

habis seantero kwn ko tau

yg baik-baik takpe, yg buruk tu smpai mati org ingat



Wednesday, May 1, 2013

seronok

5 comment(s)


seronok bila mana hari cuti dapat berkunjung ke byk pet store/ pet shop

bila hobi & jadi minat

rasa cuti terisi dengan baik

doakan buss kami success