Saturday, December 27, 2014

buat pertama kalinyer, banjir kali ini, kampung ku


tak sangka penutup tahun 2014 begini

tapi ini semua kehendakNya,siapalah kita untuk menghalang



actually untuk kawasan pantai timur kalau banjir adalah perkara biasa pada bulan 12 khususnyer

even kalau family call pasal air naik tak brapa nk risau sgt sbb mmg tau air plg komen teruk naik rumah kami pun kat bahagian dapur je & 2 putun tangga paling hebat dia cecah



tapi tidak kali ini

dugaan maha hebat buat family aku, aku yg diperantuan turut terasa

dari gambar FB & adik aku send buat jantung dup dap dup dap wei!

sbb mereka yg mengharung susah senang dikala air besar kali ini



rasanya dh nk masuk 4 hari elektrik xde, air bersih takde

air plak makin naik, rumah kat kampung aku skrg paras dada ok, ruang tamu yg selama 30 thun aku duduki tak pernah naik air kini paras pinggang dah

maha dasyat!

namun aku tetap bersyukur sbb aku ada ramai adik2 lelaki, tak risau mak ayah sbb ada adik2 besar bleh bantu & abg sulung pun kat kg



tapi walaupun begitu tetap risau, sbb nak hubungi susah sgt, ko pahamla zaman skrg, bateri hset canggih cepat habis, kalau 3310 ada lagi bleh la tahan smpai 2 hari

ini kalau xde letrik mana mau charge handset tu, harapkan power bank apala sgt

nak dijadi cerita si dia juga balik kg, satu kg katakan

juga terperangkap kat sana tak dapat balik sini



sian dia, dia call tadi sayu aje suara

katanya kalau boleh nak terbang cepat2 balik sini, tapi mengenang keluarga beliau tetap bertahan

pepun aku tetap berdoa semoga semuanya bakal back 2 normal

biarlah musibah ini cepat berakhir, walau pahit tapi biarlah semua selamat

aku dan 3 org adik beradik lain yg diperantauan berdoa moga mereka suma selamat

aminnnn...InsyaAllah


* jikalau aku adalah 'storm' si mutant X tu, dah lama aku tolak cuaca hujan ini ke tempat lain


7 comment(s):

Nu'maN said...

semoga tabah menghadapi musim banjir yang paling terburuk rasa nya dalam sejarah .. insyallah semua nya akan selamat :p

JAZZLEE said...

Pngalman idup yg bernilai, sabar yee

Anasyg said...

nak tolak kemana la tu?
btw, si dia ya, tak citer pun.
salam takziah, in Sha Allah, semuanya akan back to normal really soon. doa k.

Encik H said...

bro..kalau ko check kat page Kelantan FA, ada tips utk cas telefon dgn gunakan bateri kereta..

aku xpernah cuba, so xtau keberkesanan tips tu..tapi aku rasa, kalau dlm keadaan kecemasan camni, boleh gunakan cara tu kot supaya x terputus perhubungan..

apapun, semoga Allah permudahkan urusan semua org yg terlibat, sama ada mangsa ataupun penyalur bantuan..

ewanthology said...

nak tolak hujan tu ke mana bro?

Rapunzel Cikilolo said...

semoga semuanya selamat

warkah kembara said...

tq sbb komen kt blog ak...ak pon doakn semoga semua org selamat..dan dimudahkn urusan..amin..btw,jgn ckp nk tolak ujan tu bro..hehe...