Thursday, December 26, 2013

aku,dia, blog & 2014

3 comment(s)

u know what, entah macam mana tergerak hati membaca entry January 2013

11 bln lepas tu

dairy simple tp penuh makna

( rajin aku update, gigih walau setiap entry kdg brapa kerat patah kata je )



cepatnya masa berbulu...eh silap, berlalu

dah hujung tahun dah

seminggu aje lagi pun

angka 2014 plak

lagi seketul naik umur



omg!

aku bakal 3 series, xleh trima tapi redha



pertambahan bulan tahun nih diiringi dengan pengurangan entry blog bukankosong aku

tak caya, silap tgk arkib

ada satu bulan tu 4 ketul je entry

bukannya tak bukak blog setiap hari pun, walhal hari2 jenguk

tapi buntu or senangnya malas mau update



life aku skrg biasa biasa aje

ada dia dan dia  ( hehe )

dan juga AIS pet store yg meningkat naik tuh ( sila klik link FB AIS )

kucing2, Aeon, TV series, Blog, FB, Instagram & twiter tok iti dan youtube kot

bersederhana aje saya tiada yg istimewa tahun ini ( 2013 )



namun aku harap ada anjakkan paradigma tahun depan

moga lebih baiklah

dengan angka baru katanya

demn old!



Monday, December 23, 2013

kaedah baru cari parking

3 comment(s)






rasanya amat sesuai untuk di tempat lapang & menjimatkan tenaga...tak payah pakai apa2 lampu

tp idea lampu merah & hijau yg mananda aras parking available atau tak kat kawasan tertutup juga amat rasional ( antaranya kat Sunway pyramid & bukit bintang parking )




Saturday, December 21, 2013

samseng kucing

2 comment(s)

kan dah kena

kah kah kah

lawak giler





Thursday, December 19, 2013

walau

3 comment(s)


hari tu member seangkatan meluahkan isi hati perihal kerja

katanya

'' kerja penat & susah mcm mana pun aku tak kisah, berkorban pun aku sanggup...tp kalau makan dalam/ sakit hati disebabkan orang sekeliling ( bos/ rakan sekerja ) itu memang tak boleh tahan, rasa nak blah je dari tempat kerja nih katanya''



serius benar!

kerja tak pernah menganggu sesiapa, asal hati senang

kadang kala gaji sikit pun takpe asal ada suasana happy,harmoni di tempat kerja



tp kena ingat dugaan seperti ini ada di mana-mana

antara tahan dengan tak tahan je

tu yg kadang kala ada anak buah berhenti sbb bos



Thursday, December 12, 2013

oh!

3 comment(s)






Monday, November 25, 2013

hempas & pulas

3 comment(s)

hempas pulas mcm kuli batak beberapa hari nih

batak pn tak mcm nih

penat yg amat


tp puas!

harap berbaloiii





Tuesday, November 12, 2013

macam cantik je!

6 comment(s)


macam cantik je!

macam comel je!

macam cantik je!



glamer statement nih skrg

makin menjadi2 sehingga kat tempat kerja aku semua buat ala2 menyindir gitu

mana yg tak paham terpinga-pinga



huhu

lain plak jadinya dapat kat kami

macam tak de sales je!

macam tak archieve je!

macam takde customer je!  ( dalam tone manja shasha )

aduiii



kalau si shasha tu dengar tuh

kelar leher gamaknya



Thursday, November 7, 2013

kota raya

4 comment(s)

kehidupan d'kota raya

*dlm lrt

semua pandang hset



tp ada foreigner yg tgh baca buku


Monday, November 4, 2013

dah masanya!

3 comment(s)

jangan sampai aku meletup!

jangan sampai aku hilang hormat!



dah masanya!

Sunday, October 20, 2013

memang ini yg berlaku

5 comment(s)

untuk beberapa hari ni pemikiran tak lekang dek kerja yg menimbun

walau bercuti tetap dikacau, takut ada yg pending



memang kita tahu kerja tak pernah habis walau sehebat mana pun engkau

apatah lagi ups & down kat tempat kerja sgt obvious

kadang kita bersemangat menggunung mengurus job

kadang hancur lebur dek kritikan yg sekadar kritik tanpa bantuan/ countermeasure



itulah yg berlaku

kadang telan shj & berusaha untuk membuat yg terbaek for next

btw kini berada di kg, becuti beberapa hari

relaks kan luar dalam




Sunday, October 13, 2013

kalah wartawan melodi

5 comment(s)


boleh tahan bz body org kita nih

aduiii



smlm kami ada kes, bertengkar2 dgn seorang pelanggan yg disyaki menipu kami dgn membawa resit palsu

nak jadi cerita berlaku dekat area service counter



sibuk je customer lain berhenti pandang- memandang

nak nak yg seorang makcik pakai jubah tudung lentok tuh

aduiii

buat malu je

kalah wartawan melodi



Thursday, October 10, 2013

Japanese mom

4 comment(s)




oh?!


Wednesday, October 9, 2013

berkesan

6 comment(s)

walau cuti sehari

tp dimanfaatkan berjalan di Ikea,mengunjungi pet shop & membeli brg yg murah-murah @ worth it

adalah satu terapi yg maha berkesan


Friday, October 4, 2013

on time

3 comment(s)

oh?

mmg kena follow

:)




Tuesday, October 1, 2013

bulan

2 comment(s)

hei! 

bulan yg penat

bulan bz

bulan yg agak malang juga



proceed dgn apa yg ada

perkena sirap limau sedap gak nih


Sunday, September 29, 2013

malang!

7 comment(s)

a bit malang buat diri sendiri hari ni ( a bit ke? )

bagai jatuh ditimpa tangga gamaknya



my handphone hilang!

bebal rasa hati bila jamah poket , handphone xde

rasanya kalau ada yg jumpa mau pulangkan tak?



yg seksa lagi semua contact no. hilang

termasuk no.sendiri yg aku pertahankan since 2003

sapela yg baik boleh pulangkan iphone saya

iphone tu!



syukur jika ada insan sebaik itu

Thursday, September 26, 2013

bila ada bodoh,dayus

7 comment(s)

tadi terpandang perihal video isteri pemain kebangsaan

siapa salah , aku pun tak sure sbb tak berada kat tempat kejadian

tak nak menyebelahi mana-mana pihak pun



tapi bila dah sebut bodoh, dayus atau pelbagai lagi cacian

anytime boleh berubah side walau lagu tak bersalah berkumandang sekali pun

respect org pada anda telah jatuh satu tangkak atau mungkin bertangkak-tangkak



peringatan untuk diri sendiri & sesiapapun



Sunday, September 22, 2013

manusia takut kucing

8 comment(s)





lawak pun ada

tapi actually mmg ini kenyataan, kadang ada menda yg kita anti, alergic & tak suka



aku ada seorang mmber lelaki

macho, badan tegap

tapi sekali takut cicak

huhu


Thursday, September 19, 2013

lumrah

3 comment(s)

bila kita minat sesuatu

atau dalam kata lain obses

maka untuk melakukannya dan mendapatkannya

mahukan yg terbaik & seperfect mungkin



lumrah

maka yg tidak diingini

dilakukan caca merba atau seperti melepaskan batuk ditangga

ceh!


Friday, September 13, 2013

terkena btg hidung sendiri

3 comment(s)

payah betul kalau layan TV series dgn feel feel sekali

teringat-ringat each scene masa tgh sibuk bekerja pun

kelakar plak rasa



well, ada certain tv series/ film yg mengenengahkan jalan cerita sehingga terkena btg hidung sendiri

terasa seperti watak yg dibawa itu adalah aku



oh, yg pasti itu bukan drama melayu kat TV 3

sekian



Monday, September 9, 2013

iklan & Instagram

3 comment(s)


btw rasa sangat lucu bila pegi Instagram artis

ada gambar & komen mcm-mcm

alih-alih ada terselit komen2 yg berbentuk iklan



huhu

tumpang promo dicelahan limpahan glameran artis

cth dato' siti just share gambo beliau ngn keluarga

tetiba ada iklan jual korsep, minyak urut, tudung dll



aduii    :P


Saturday, September 7, 2013

rezeki kita mungkin lain cara

4 comment(s)

dia kaya, itu rezeki dia

ada kereta mewah, rumah besar & wang yg byk

namun kita bahagia, itu kemewahan kita

walau tiada apa untuk dibanggakan



Allah bijak & adil dalam mengatur perjalanan hidup umat Nya

so usah dengki bila si dia itu lebih dari kita

rezeki kita mungkin dengan lain cara



Wednesday, September 4, 2013

Selesai

3 comment(s)
Selesai sudah kemas rumah

Barulah home sweet home

Rumahku syurgaku


Bukannya balik rumah lagi sakit kepala

Cukup cukuplah tekanan di tempat kerja yer




Saturday, August 31, 2013

Negaraku di panggung wayang

2 comment(s)

semalam saje je singgah panggung melayan wayang

as usual tu my hobby



btw uniknya ketika di panggung kali nih

adalah kempen kemerdekaan, maklumlah negara kita sudah 56 thn merdeka



bangga pun ada

tetiba ada suara di visual menyuruh kami berdiri untuk sama menyanyi dan menghormati lagu NegaraKu

wah! bangga dengan kempen kerajaan kali ini

menjadi!

sebabnya tak kira bangsa & agama di dalam turut sama bangun menyanyikan lagu kebangsaan kita



hinggakan ada seorang warga indon tersenyum bangga dengan suasana rakyat negara kita

sungguh tak terfikir & bagi aku kempen kali ini iaitu di panggung wyg ini unik

bagi mendidik anak muda terutamanya untuk menghormati lagu & semangat 1 malaysia



sangat bangga bila kami sama-sama berdiri untuk menyanyikan lagu kebangsaan

tak percaya gi la panggung wayang, masa aku pergi tu kat cinema wangsa walk


Wednesday, August 28, 2013

motivasi untuk bekerja

1 comment(s)


rasa seronok bila lepas 4 hari atau 3 hari atau 2 hari bekerja aku cuti balik

fyi aku suka buat jadual kerja aku mcm tu

tak kisahlah cuti satu hari ke selepas tu

at least dapat berehat & tenangkan diri



salah satu motivation untuk aku bekerja dgn baik adalah mempunyai cuti secukupnya

atau berehat secukupnya

Alhamdullilah setakat ini ok dgn kerja yg ada

walau amat bz yg amat bila masuk kerja



to all selamat bekerja

dan esok saya cuti lagi setelah baru 2 hari bekerja

:P


Monday, August 26, 2013

Semalam

5 comment(s)

Smlm hari kelam kabut

Serius kelam!


Tp hari nih di midvalley

Bersenang lenang

Cuti wei!


Monday, August 19, 2013

demam & badan lemah

7 comment(s)

 a few days nih hanya bergelumang dgn badan yg tak berapa sihat

even cuti raya yg ada tidak dapat digunakan sepenuhnya



selepas raya mcm biasa kerja berlambak menanti

dari sekecil sehinggalah ke besar

kadang melakukan kerja pun terpaksa dengan badan yg tidak sihat



badan agak lemah

stamina tidak semuda dulu

itu yg senang dikejar penyakit tuh



dari pengalaman aku perasan, kalau kerja berat sgt memaksa diri

nanti badan haus lemah & senang ditumbang penyakit

atau terlalu bermalas berehat kat atas sofa/ tilam pun tak elok

sbb stamina bdn menjadi bertambah slow

senang juga ditimpa demam



maka bekerja lah & berehat secukupnya


Sunday, August 11, 2013

salam aidilfitri dari bukankosong

8 comment(s)

masa berlalu dgn pantas

walau blog tak berupdate tp mostly everyday aku checking

nak update tp tak tertulis



di raya ke-4, aku berada di kg

walau demam tetap happy sbb akhirnya aku dapat berehat dgn sempurna

tidak seperti sblm ini, dari seminggu sebelum raya sehinggalah semalam

tersangatla bz

2 menda sekaligus aku terkejar, kerjaya aku, aku perlu fokus & buss hotel kucing yg aku usahakan kat rumah



tuhan aje yg tahu bertapa aku berkejar sana sini

kadang tak cukup tidur

kadang waktu rehat kena korban sbb nak jaga kebajikkan kucing-kucing yg telah dihantar untuk aku jaga

oh,sgt penat!



tp apapun, kesabaran mmbawa hasil

di kesempatan ini juga, buat semua Bloggers

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, maaf zahir batin aku ucapkan

walau raya ke-4 baru berkesempatan untuk wish

tp aku rasa belum terlmbat lagi



semoga di bulan mulia ini, kita semua tetap happy walau di mana anda berada

aminnn


Sunday, August 4, 2013

Izzue Islam

7 comment(s)


baru aku tau Izzue Islam tu salah seorang ahli Forteen

ingat pelakon Tv je



well, mmg benar manusia takkan ambik tahu untuk menda yg dia rasa tak perlu, tak minat

: )


Saturday, August 3, 2013

sibuk

6 comment(s)


penat yg amat a few days nih

tambah-tambah bila dah dekat nak raya

1.) kerja bertambah-tambah, sakit kepala, customer sgt ramai, tugas makin berat, kadang misi & tugasan berterabur...huhu...

2.) second buss boarding kucing/ hotel kucing, ada customer dah start hantar kerana ada yg balik kg awal, berlari-lari aku ( i mean drive kreta ) dari tempat keje ke rumah sbb nak ambik kucing customer hantar

3.) si Britney ( 1st ibu kucing ), baru je selamat melahirkan 4 ekor anak. Tugas bertambah lagi sbb kena moniter ibu 1st time nih. Takut jadi apa2...dah standby susu kitten

4.) selain kucing, ada gak 3 ibu hamster bersama anak kena tgk gak. Makan minum kena cukup baru anak berkembang baik

5.) Tiga ekor guinea pig dlm jagaan juga. kelengkapan mereka tidak dilupakan sbb mereka suka mengunyah

6.) Yg terbaiknya, hari nih jugak Aeon Fiesta/ Jcard kat tempat kerja aku. Sgt sgt sgt ramai customer. kerja full lagi...kaki byk berjalan, mulut pun, oh amat penat!



apapun setakat ini, Alhadullillah masih terkawal. Semuanya dapat dilakukan & dimoniter dengan baik. syukur atas rezeki tuhan

Aminn



Wednesday, July 31, 2013

cuba bijak

6 comment(s)

lately ada a few yg agak menguji kesabaran

kerana jika mungkin tidak dihandle dgn baik akan menjadi menda yg tidak baik pulak

nasib baik tidak ada setan di bulan yg mulia ini

kalau tak, tak taula apa jadi



org kata biar nak handle sesuatu menda tu, biar kita nmpak bijak

aku berusaha ke arah itu

menyelesaikan apa yg dinampaknya masalah

dipikir tiada guna jika buah penyelesaian tidak dilakukan



kadang nak handle yg bernama 'barang' agak senang kerana dia tidak boleh berkata-kata balas

tetapi handle manusia ini, hanya tuhan aje yg tahun seksanya

'lempang jugak karang!'

Tuesday, July 30, 2013

macam-macam jenis manusia

4 comment(s)




u know what dalam dunia nih ada mcm-mcm jenis manusia

nak nak yg spt ini yg ego nya menggunung

kadang boleh memalukan bangsa sendiri

agama sendiri



pernah depan mata aku, ada seorang pakcik tua,Melayu beragama Islam ( berlaku pada bulan puasa )

memaki-maki hamun seorang anak muda yg hanya tersalah asing barang, tercampur brg basah & kering ( situasi berlaku di cashier kaunter sebuah shopping complex )

silap sikit budak itu tapi dihamun mcm bdk tu bodoh sgt sbb kerja kuli kat sebuah shopping complex



tinggi ego pakcik tu, walhal bulan puasa tu

tetiba panas amarah sbb lapar kot rasanya



bagi aku semua org buat silap, kita yg mungkin terkena jgn overreacted sgt

karang kita yg malu sendiri

pelanggan yg lain hanya menggeleng kepala melihat gelagat pakcik tua tuh

dia tak ingat, dia marah anak muda, karang setepuk dua penumbuk pun ko dah jatuh tertiarap



sek baik anak muda yg membantu cashier tu tidak melawan

cepat-cepat pergi masuk ke dalam risau katanya darah muda mungkin meleleh


Sunday, July 28, 2013

cabaran home based boarding kucing

6 comment(s)

sape kata boarding tu senang, jaga kucing owg nih memerlukan ketabahan yg agak tinggi juga walau kucing sendiri pun dah cukup penuh kerenah

sejak berkecimpung dgn business ini, rasa seronok plak

masa free pah balik keje mmg terisi lah

kadang takde masa nak kebusunan keseorangan di rumah



Alhamdulillah business ini memberi pendapatan buat kami, juga dapat membantu empunyer tuan si kucing yg ingin bercuti,outstation atau balik kg

btw antara experience since jaga kucing2 nih, seronok tapi kadang menguji kesabaran


1.) mereka ( kucing ) mengeow tak tentu masa sbb duk dlm sangkar, kucing kan suka bebas, bising smpai ke malam kdg

2.) bila pasir baru ditukar selepas dibuang najis, tak sampai seminit mereka tambah lagi, aduyaii

3. ) kucing yg asalnya manja & lembut boleh jadi garang kerana bertentang mata dgn kucing luar yg juga boarding atau aku jaga

4.) ko bygkan mereka bertukar menjadi rimau, aku dicakarnya, terasa takut jab, tp Alhamdullilah ada cara utk menenangkan mereka balik

5.) mereka juga gemar sepahkan sangkar sendiri, makanan diterbalik, air ditumpahkan ( hanya tuhan aje yg tahu perasaan aku masa tu )

6.) selalunya hari pertama boarding kucing tak makan sgt/ tak makan langsung disebabkan sedang membiasakan diri dgn persekitaran yg baru, ada juga yg sentiasa ketakutan atau berjaga-jaga, takut pada kucing yg lain

7.) paling takleh ingat, adalah bau najis semerbak memenuhi bilik kerna aku boarding home based je, so paham-pahamlah baunya, tapi nasib baik kami ada tips tersendiri untuk menggelakkan rumah tidak berbau



itu antara cabaran yg aku & housemate aku pernah lalui

pahit adalar juga tapi terubat bila tgk keletah mereka yg sangat comel comel belaka

well, u know cats rite? ofkosla gebu-gebu belaka

Thursday, July 25, 2013

Saban tahun

3 comment(s)

Macam-macam, bila masuk keje

Kepala dah 100% kerja

Byk menda wei kena settle



Mood raya entah ke mana

Rasanya beginilah saban tahun

Bila dah tua mmg begini kot

Tua?!  Cis


Monday, July 22, 2013

suara ' chipmunk '

6 comment(s)





* kamu jangan melintas jalan kerna ada kereta


aduii lawakk


Saturday, July 20, 2013

bebola kapas

5 comment(s)

kadang kita cuba lari dari kenyataan

yg amat pahit itu

mana mau memenat diri mendukung masalah



tapi sampai bila?

kerna sampai masa kita perlu menghadapi jua



usah begitu, biarlah mencuba walau pahit

anggap sedikit aje pahitnya tapi manis melebihi bebola kapas



Friday, July 19, 2013

bengong

8 comment(s)


----> sexy → Kena rogol dengan bangla → Mengandung → Bagitahu bf → Bf cari bangla → Pukul bangla → Dpt anak mcm Shah Rukh Khan → Bangga

* status seseorang kat FB


aku rasa lawak,bengong!

Thursday, July 18, 2013

kerana

4 comment(s)


pael org kita

kalau sesuatu business itu tiada result gedebuk maju

sampai bebila di pandang rendahnya



never give up

maju business bukan kerana pada kata org

tp kerana berani untuk mencuba



Sunday, July 14, 2013

kita bukan maggi

10 comment(s)





ya benar!

kita bukan maggi, tidak perlu dilabel



maka yg ada jgn duk buat kacau bilal kan negara yg sedang aman ini

jgn fanatik sangat, wasatiah sudah

dituju utk tidak kira bangsa mahupun agama

masing-masing punyai kelemahan yg sebenarnya suatu kelebihan




bazar pada saya

9 comment(s)

bila dah tua

dalam erti kata dewasa

mengunjungi bazar adalah perkara bukan xcited lagi



duduk di KL handling fulus bukan sesenang 123

salah percaturan ikut nafsu

hujung bulan makan maggi

tapi kalau makan maggi takpe lagi, tp kalau makan pasir?



tp ada gak yg mengidam nak makan maggi walau duit semerbak wangi di dalam wallet

well, mencari makanan untuk berbuka kini hanya sekadar mencari baju

sekadar cuci mata & nafsu je ( nurkilan kuih kuih penjaja tuh belum tentu sedap lagi ye )

berbelanja cukuplah RM2 je



this is KL! ( sebutan slang sikit ok! )


Saturday, July 13, 2013

syabas!

7 comment(s)


geram duk kat KL nih

haritu worst dengan isu tiada air kat rumah

kali nih air ada tapi karat yg amat

sangat hinalah karatnya



ada air mcm tiada serupa air

tadah pun tak guna macam nih sbb xleh guna kena buang

InsyaAllah nnti bill dicasnya

SYABAS!


Friday, July 12, 2013

bila ibu bersalin

9 comment(s)

tadi, ketika sedang rehat-rehat tengahari bersama geng-geng sekerja

yala, mana boleh makan tengahari

maka ada yg pot pet pot pet sambil baca newspaper



kami si dua lelaki & aku yg belum kahwin, mmber dah

tetiba member pompuan bercerita pasal 1st time bersalin

entah nape masing-masing open plak



diaowg cerita pengalaman di wad kecemasan

rahim dipotong dgn gunting ( oh! ) untuk bg laluan

xperience ngn ibu bersalin lain

jerit-jerit pekik

banyak doktor lelaki dari pompuan yg jadi bidan



maigod

besar pengorbanan kaum hawa as a mother

Thursday, July 11, 2013

Siti Nurhaliza Dewan Philharmonic PETRONAS

5 comment(s)

a bit kecewa sbb tak dapat pergi

atas sbb sbb tak dapat dielakkan



namun ramai memberi komen yg positif tentang konsert beliau kali ini

sgt positif apatah lagi bila menyentuh tang vokalnya

btw paling sedih bila tok iti announce katanya untuk konsert kali ini tiada rekod lagu mahupun visual as CD or whtever

exclusive katanya untuk peminat yg pergi menonton aje



however thanks untuk peminat beliau yg berjaya merekod pakai phone masa gi konsert ritu

walau sound tak berapa sbb direkod secara tidak rasmi

namun tetap kendengaran jelas vokal merdu dato' ct

congratss! btw vote untuk lagu baru dato' ct   ' LEBIH INDAH ', sangat lazat bunyinya














share video by sizart


Wednesday, July 10, 2013

bulan yg mesra

3 comment(s)



dah 5 hari tiada menconteng kat wall blog ini

no idea walau memang aku bukak hari-hari



btw wish u all selamat berpuasa

especially untuk warga blogger yg dikasihi

maaf jika ada terkasar bahasa kat sini



aku sentiasa singgah blog korang sebagaimana korang walau kadang tak sempat nak komen

huhu

btw aku rasa blog blog korang lagi marveles dari aku

enjoy the puasa & ambik kesempatan untuk buat amal byk byk ok


Friday, July 5, 2013

Madu

4 comment(s)


Thursday, July 4, 2013

Kesalahan

2 comment(s)

sedikit kesalahan..anda termenung berbulan2..berhijrahlah sebelum anda terlambat..

Tuesday, July 2, 2013

dunhill gambar bayi

5 comment(s)


hari tu masa tengah makan kat sebuah gerai

terdengar suruhan seorang kawan pada kawan satu lagi



'' wei, tlg beli rokok tuk aku sekotak, dunhill'' - kwn 1

'' ok '' - kwn 2

'' oit, jab! jab! ...beli yg ada gambar bayi'' - kwn 1




lawak pun ada gak aku dgr

skrg kempen kerajaan untuk menakutkan perokok tidak berguna dengan segala gambar ngeri itu

bahkan dibuat cop, yg mana type yg paling sedap

aduiii



Sunday, June 30, 2013

Penat dasyat

4 comment(s)

Kepenatan melampau utk beberapa hari ni

Terkejar-kejar

Nak nak bos tarik plak cuti

Emo aku dengar


Thursday, June 27, 2013

pilihan saya

2 comment(s)

hari hari bekerja dengan jayanya

pada pandangan aku ia sudah yg terbaek

tak tahulah pada mata yg lain



namun sila betulkan niat

kita bekerja hanya kerana Allah & kerana rezeki yg halal

yg paling penting juga adalah kepuasan

ramai yg bertanya kenapa pilih kerja spt ini



jawapannya, aku suka, aku bersyukur & puas

mungkin untuk kaya, ini bukan kerjayanya

tapi untuk hati nurani, setakat ini aku belum bangun pagi pagi sblm gi kerja ,stress berkampung dalam otak

syukur


Wednesday, June 26, 2013

hempedu mahu ditelan

5 comment(s)


dalam berpasangan bergaduh/salah faham adalah perkara biasa

kadang hal yg kecil boleh menjadi masalah yg sangat besar

ini adalah kerana pasangan itu mahukan perhatian/ kerana beliau sgt mencintai



hidup memang begini

walau hakikatnya bagai hempedu mahu ditelan


Tuesday, June 25, 2013

doa termakbul

7 comment(s)


turun jua hujan

syukur


Monday, June 24, 2013

akibat jerebu

5 comment(s)




Sunday, June 23, 2013

dasyatnya

3 comment(s)


dasyatnya jerebu

mcm embun di tengahari

penduduk di luar ramai yg ala doktor, maskman



Friday, June 21, 2013

holiday

6 comment(s)


lama tak bercuti

lama tak mandi manda

lama tak bermalasan



selamat bercuti

lagi 2 hari lagi

yeay!


Thursday, June 20, 2013

mengada-ngada

8 comment(s)



ringan je tgn aku kat budak pompuan nih


Tuesday, June 18, 2013

novel

6 comment(s)

hari tu ke kedai buku

ingin mencari novel barangkali sbb sudah lama tidak kemaruk membaca

last novel Tombiruo Terakhir karya Ramlee Awang Murshid



cuba cari-cari

cuba belek belek kat ruangan novel tuh

rata-rata kat situ para gadis

malu plak bila sang teruna masuk



tapi HAMPEH!

novel pengarang kita suma 'Klise'

modal yg sama, isu yg sama, kemelut yg sama dan jalan cerita yg dah boleh agak kesudahannya sbb tgk tajuk pun dah tau, pengakhirannya mmg mcm tuh ( aka bosan! )

dari satu novel melayu ke novel melayu yg lain tetap same je!



tgk kat ruangan best seller plak

rata-rata isu cinta lapuk yg sama jugak

ini agaknya org kita mahukan, omg!



lalu beredar tanpa buku

ceh!


Video klip datuk Ct kelas E

5 comment(s)




marah tul aku ngn tok iti nih

lama dah nak cakap, suka sangat buat video clip taraf kelas E



kamu tu penyanyi no.1 Malaysia bukan penyanyi no.15

simple tp kreatif itu yg peminat nak

walau mau save budget pun biarlah ada makna



pukul karang kan bini owg plak

hehehe





Sunday, June 16, 2013

keluarkan angin

6 comment(s)


byk cara mau keluarkan angin dari badan

sbb kalau byk & tak sesuai, badan tak selesa

maka elok dikeluarkan



antara kaedahnya ;

-kentut

-sendawa tanpa segan

-tarik rambut & sendawa

-cari uban/ tarik & sendawa

-urut/ tekan belakang & sendawa

-serta gigit bawang putih



ada yg elok,seronok,nikmat dan ada yg sangaaaaaaaaaaaaat tak sopan


Thursday, June 13, 2013

man of steel

8 comment(s)


gi lah melayan Man of steel

sumpah owsem!



aku tak berapa gemar superman kerna dia pernah dihina dgn seluar kecik

kini time suka rasa mcm nak terbang plak



Monday, June 10, 2013

selepas kerja adalah holiday

9 comment(s)


pekerja yg bijak & sihat adalah pekerja yg tak bawak balik kerja ke rumah

atau membawa tekanan kerja ke rumah



sebetulnya setiap hari selepas pulang dari bekerja adalah holiday

holiday dari memikirkan menda-menda yg complex yg berkaitan kerjaya

home sweet home katanya



itulah yg sepatutnya diamalkan

barulah kekal muda remaja

terhindar stress



Thursday, June 6, 2013

kucing suka air

8 comment(s)




ramai yg kata kucing takut air

tradisi juga membuktikan sedemikian, kalau tak takdelah masa nak mandi mengelupur tak hengat



tp aku ada sekor kucing nih,tomei gwiyomi sgt

suka main air, kalau masuk bilik diaowg mesti air tumpah

penat gak nak tukar air minum kucing nih sbb kotor, dia suka masukkan kaki dia ke dalam

tapi hobi dia mmg suka main air

ala-ala si bawang merah duk tepi sungai, kuis kuis air ngn tangan sambil nyanyi lagu mahu di pinang anak raja, sesuai sangat

hoho



kalau dengar aku tuang air dalam gelas, berlari-lari dtg nak sentuh tuh ( garu kepala aku )

aduiii

nama beliau marion





Tuesday, June 4, 2013

Putih putih

3 comment(s)

" Putih putih melati

Merah-merah ultraman

Lalala "


Lagu si budak kecik yg panggil aku cikgu tempohari

Comel giler!

Merah-merah ultraman yer?

Hoho


Saturday, June 1, 2013

dalam sibuk

5 comment(s)

penatnya tuhan aje yg tahu beberapa hari ni

kat tempat keje, amat amat bz, even waktu mkn pun jadi singkat, fokus lebih kat department

dugaan paling berat bila anak buah / staff berhenti serentak



juga bz dengan boarding kucing & arnab kat umah ( menjaga kucing org lain ) ketika tuannya balik kg atau bercuti/ outstation

dlm bz sempat meluangkan masa untuk business ini



tak lupa juga tragedi terkena kaca botol pecah ( jari tangan kanan, luka parah )

dapat 3 jahitan & 1 injection sekaligus

btw cuba korang bygkan aku amat bz dengan menggunakan sebelah tangan ini, i mean tgn kanan yg luka tu tak boleh buat keje berat sgt



apepun setakat ini enjoy, walau terpaksa berkejar sana sini dalam payah


Wednesday, May 29, 2013

boarding di rumah

5 comment(s)

cuba membiasakan diri dengan menjaga haiwan org lain

cth kucing & arnab

sejak business boarding ( menjaga haiwan di rumah ) berjalan dengan baik & mendapat sambutan



agak cuak juga bila mana haiwan-haiwan comel ini tidak mahu makan kerna pertama kali di persekitaran baru & ada a few kawan-kawan baru di sini

bila dipujuk dgn cara halus Alhamdullilah makan juga mereka

sangat seronok actually, balik rumah tak pernah bosan

sibuk membelai mereka & mcm-mcm ragam



btw sesiapa yg berminat untuk kami menjaga haiwan anda ( boarding ) ketika anda mau pulang ke kg atau bercuti pjg boleh menghubungi kami ( 0129292382 ) untuk detail, rate paling murah setakat ini di pasaran ( InsyaAllah )

cat: RM9 per head & per day
rabbit: RM9 per head & per day
hamster: RM5 per cage & per day



saya akan melayan anda serta merta, setakat ini masih lagi ada a few sangkar kosong yg selesa buat mereka




Tuesday, May 28, 2013

stress di tempat keje

5 comment(s)


stress di tempat keje merupakan antara faktor mengapa ramai yg resign dr sesuatu company

as usual, tekanan amat memenatkan & merosakkan mood untuk bekerja



actually kalau dipikir balik

kat mana-mana pun ada tekanan, cuma terpulang pada kita mcm mana nak handle

either dengan berhemah atau mengambil jln singkat dgn melarikan diri terus



for me, better kita let go je masalah, jika tak patut utk difikir maka jgn fikir

tetapi jika patut diselesaikan, selesaikan dgn plahan-plahan serta positif

kdg kita kena bermuka tebal & berhati besi

katalah gajah atau rimau ke, tetap sang kancil yg dipilih



selalunya tekanan akan wujud bila kerja terlalu byk

tips aku adalah, selesaikan mana yg penting dulu

cthnya kalau rumah sgt berselerak

maka sy akan bersihkan bahagian halaman pintu dulu, kemudian ruang tamu

yg dalam bilik tu nantilah, yg penting bila tetamu dtg, rumah nmpak bersih

gitu


Monday, May 27, 2013

malang tak berbau

7 comment(s)






mmg benar org kata malang tak berbau

serta bagai jatuh ditimpa tangga



lama dulu pernah kena a few jahitan kat kaki sbb nakal sgt

kini tak pasal-pasal kena lagi akibat leka bekerja

masa nak buang barang ke tong sampah, aku tak sengaja terambil brg yg berada di atas botol pecah

dengan jelas sekali tangan dihiris sbb aku menarik brg itu dengan laju



oh tuhan masa tu tuhan je yg tau

nasib baik tindakkan bijak dengan mengalirkan tangan bwh air bersih

then cepat-cepat dgn bantuan rakan tangan aku dibalut & darah yg mengalir bak sungai diberhentikan



cepat-cepat lepas itu menuju ke klinik

dahla kepala mula rasa lain mcm, hint-hint aku mabuk darah

lepas tu dpt tiga jahitan & sedas injection



lega tetapi seksa, sbb yg kena tangan kanan

semua kerja byk terbatas, nak makan, nak mandi even nak menulis pun

aduiii...pengalaman sgt


Saturday, May 25, 2013

itu ceritanya

4 comment(s)


berkerja di deparment baru dengan kerja yg byk

risiko yg byk

promotion yg byk, stock yg byk

plan yg byk

kadang serabut

tp sangat seronok



tidak sedar masa 8 jam berlalu begitu shj

itulah ceritanya saban hari

tp hari cuti , serasa bagai tidak bekerja langsung

hoho


Friday, May 24, 2013

boarding

1 comment(s)

huhu..

cam happy giler bila ada owg booking boarding kami

i mean ada owg nak hantar kucing kat kami untuk kami jaga



1st customer untuk new business  spt ini

buat semangat berkobar

actually rate yg kami tawarkan sgt murah

RM9 per head & day untuk kucing/ arnab

dan RM5 per cage & day untuk hamster



sesiapa berminat boleh calling / sms / whatsup / viber / line kat 0129292382

ada a few sangkar kosong lagi



Thursday, May 23, 2013

no smoking

7 comment(s)


kah kah kah

sek baik sy bukan perokok




Decision

3 comment(s)

Lepas nih kan ko wat decision sendiri!

Decision aku mmg tak guna kan!


tips menjaga arnab

2 comment(s)

selain memelihara kucing & hamster

aku juga ada ternak rabbit



jaga arnab sama je mcm menjaga yg lain, ada susah & senangnya

tp takdelah rumit sgt sbb makanan & perangainya senang dicari & kawal

antara tips nk share since ada experience menjaga mereka


1.) makanan wajib adalah pallet arnab & sedikit rerumput ( cth timothy & alfafa ), sgt senang didapati di kedai pet store, btw bagi sekali sehari dah cukup.

2.) elakkan arnab dari terkena air, if terkena keringkan betul-betul ( terutamanya selepas mandi ) bagi mengelakkan jangkitan kulat & sebarang penyakit lain.

3.) elakkan menukar jenis pallet arnab secara mengejut, nnti tak mau dimakannya sbb tak biasa. If nak tukar jugak, campurkan yg lama dgn yg baru supaya arnab tu dpt biasakan diri.

4.) ada sesetengah arnab yg jenis lambat nak biasakan diri cth jika dia dah biasa pakai botol air gantung yg kecil tp tiba-tiba ditukar kepada yg besar (kalau boleh elakkan ), arnab lambat pick up, nnti dia tak minum air plak.Kalau boleh pakai botol yg sama.

5.) arnab akan kurang makan jika tak cukup minum air, so bagilah air secukupnya. Ada satu masa aku salah bagi botol, walhal dia selalu pakai botol kecil sblm nih tetiba bg yg besar, terus tak minum air & makan. Bimbang takut berterusan akan menyebabkan arnab mati.

6.) makanan luar spt kankung,karot, timun dan sebangainya kalau boleh bagi seminggu sekali je atau tak payah langsung.Jgn buat makanan itu sbgai makanan ruji arnab, takut mati kena penyakit atau tak cukup zat.Byk beza arnab kg dengan arnab KL ( bandar ).

7.) ada certain arnab tak biasa tempat yg panas & sejuk melampau. Kalau boleh suhu biasa je.Cthnya kalau tempat aircond, nnti arnab senang kena selsema & cepat mati.


antara tips melalui xperience aku, 'others' yg lain boleh google & PM aku.TQ


Wednesday, May 22, 2013

Kesian

2 comment(s)

Typo kot





Tuesday, May 21, 2013

bandar duit

4 comment(s)


KL nih bandar duit

kucing nak berak pun pakai pasir kena duit


Saturday, May 18, 2013

menolong jaga

4 comment(s)




Alhamdullilah business makin baik

selain membiak jual kucing, hamster & arnab

kami juga akan menawarkan perkhidmatan baru



iaitu ' boarding ' 

di mana kami akan menolong jaga kucing & hamster ketika empunyer tuan pulang ke kampung atau outstation

layanan 1st class sbb kami dah biasa ngn kucing2 & hamster 

charge boleh je runding2



maklumlah nnti kalau pulang ke kampung tu siapa yg nak nengok si manja di sini ( KL )

nak bwk balik plak banyak faktor & menda kena pikir 

so boleh call kami mintak bantuan

link AIS pet store sebelah tu ( boleh dail )





Thursday, May 16, 2013

Rm20

10 comment(s)

Duk kat KL nih kalau tak kuar rm20 sehari untuk makan tak sah!

Oh mai!



This is KL ! ( sebut dlm slang omputeh )


Tuesday, May 14, 2013

masih baik

2 comment(s)


masa berlalu tanpa sedar, dah pertengahan bulan 5 dah

tp perjalanan hari Alhamdullilah baik setakat ini



dulu lama dulu

pernah kecewa kerna tidak dihargai

kini segalanya berjalan dengan baik

happy walau penat tp puas



oh ya btw

saya sebenarnya bercakap pasal kerja

syukur





mom

4 comment(s)




ada org kata mak lebih memahami dari ayah

mak lebih detail

mak lebih concern

selamat hari ibu walau aku lambat 2 hari



Monday, May 13, 2013

The Nanny

4 comment(s)




antara list comedy series yg aku minat & layan

aku rasa lawak diaowg still tak boleh lawan hingga kini

btw ini episode super feveret aku



tak kering gusi walau layan berkali-kali


Sunday, May 12, 2013

ok tak?

7 comment(s)


ok tak blog saya?


Friday, May 10, 2013

cantik tak?

5 comment(s)


'' cantik tak kak eton?! ''



kah kah kah





Thursday, May 9, 2013

sedar

3 comment(s)


kadang kita perlu sedar siapa kita

itulah kita

baik & buruknya

huduh & lawanya


Wednesday, May 8, 2013

Tak boleh ke?

2 comment(s)

X bole ke perjumpaan sesama menteri jangan dimewahkan sangat...nak makan kat hotel mewah...cuba merendah diri.....dari situ pun, rakyat dah bole menilai....kalu stakat cakap faham kesusahan rakyat, tp orang besar ni dok mewah2 kat atas...kata "rakyat adalah tuan" kannnnnnn.....

* kata-kata seseorang kt FB, mungkin ada benarnya


Monday, May 6, 2013

Pilihan

5 comment(s)

Result dh kuar

Suka atau tak terima keputusan ngn redha, untuk mana2 yg tak redha

Dh itu pilihan majoriti



Puncuk pangkal

Dah itu pilihan majoriti yer

Yg uniknya malaysia PRU nih masih boleh berlangsung ngn aman

Hanya rusuhan di fb & blog je



Syukur


Sunday, May 5, 2013

Tunjuk hari

3 comment(s)

Semua orang hari ni tunjuk jari

Gitulah...


Saturday, May 4, 2013

hati-hati

3 comment(s)


hati-hati dengan apa yg like kat FB, Instagram, blog or any website

ia mungkin menggambarkan siapa kamu



sbb karang klau ko ada FB, keluarla kat newsfeed ko tu

habis seantero kwn ko tau

yg baik-baik takpe, yg buruk tu smpai mati org ingat



Wednesday, May 1, 2013

seronok

5 comment(s)


seronok bila mana hari cuti dapat berkunjung ke byk pet store/ pet shop

bila hobi & jadi minat

rasa cuti terisi dengan baik

doakan buss kami success



Tuesday, April 30, 2013

7-eleven

3 comment(s)



Suatu hari di 7-eleven.

Lelaki : Hai, rokok ada?

Awek Cashier : Ada. Nak rokok apa?

Lelaki : Winston merah ada?

Awek Cashier : Dah habis…

Lelaki : Ermm..bagi Dunhill merah je la.

Awek Cashier : Ada Nak perisa apa?

Lelaki : Hah? dah ada perisa? Perisa apa?

Awek Cashier : Ada..perisa paru-paru, kerongkong, bibir, kaki, and perisa bayi pun ada..nak yg mana?
(sambil menunjukkkan gambar pada kotak rokok tersebut)

Lelaki: awak pernah pakai pemerah pipi pakai kaki tak?




Sunday, April 28, 2013

Siti Nurhaliza himpun 10 komposer

2 comment(s)





KALI terakhir Datuk Siti Nurhaliza mengeluarkan album bahasa Melayu ialah pada tahun 2009 dengan album Tahajjud Cinta. Bagaimanapun album All Your Love yang dikeluarkan pada 2011 bagai tiada magis.

Kali ini, Siti benar-benar serius untuk mengubat rindu peminat. Untuk itu Siti 'berkolaborasi' mengumpulkan 10 orang komposer dan penulis lirik selama tiga hari untuk penghasilan album pop terbaharunya.

Antara komposer yang terlibat ialah Ajai, Aidit Alfian, Saidin Omar, Ana raffali, Adi 6ixth Sense dan Marlin manakala antara penghasilan lirik pula oleh Ad Samad, S. Amin Shahab, Abie, Rudy Imran dan Ce' Kem.

"Sudah dua tahun Siti tidak menghasilkan album pop berbahasa Melayu. Siti rasa sudah tiba masanya untuk muncul dengan album baharu. Siti juga memerlukan lagu-lagu baharu untuk konsert," ujarnya.

Jelas Siti, dia bekerjasama dengan Music Author's Copyright Protection Bhd. (MACP) untuk mengadakan Bengkel Cipta Ekspres MACP yang diadakan di Port Dickson, Negeri Sembilan baru-baru ini. Dalam bengkel itu, Siti turut menjadi juri bagi bengkel Cipta Ekspres.

Jelas Siti, semua 10 lagu yang dicipta secara ekspres tersebut menepati 70 peratus kehendaknya. Malah satu lagu akan dinyanyikan pada konsertnya yang dijadualkan berlangsung pada selama tiga hari bermula 5 Julai ini di Dewan Philharmonik Petronas, Kuala Lumpur.

Secara muzikal, Siti memandang Adele, Beyonce dan Bruno Mars sebagai rujukan terkini. Menurutnya, dia menggemari lagu-lagu Adele kerana konsepnya yang tidak terlalu moden atau urban.

"Kalau Beyonce, Siti lebih melihat kepada kekuatan jiwa dan wanitanya. Siti juga sukakan lagu-lagu yang rancak," jelasnya yang menggemari lagu Set Fire To The Rain nyanyian Adele.

"Siti melihat kerjasama dengan pihak MACP sebagai sebuah gandingan yang sangat baik yang pernah dilakukan oleh mereka untuk anak seni. Inilah masanya untuk bergabung antara komposer dan penulis lirik lama dan baharu. Siti sangat hormati idea masing-masing dan mereka hanya diberikan tiga hari untuk menyiapkan lagu. Bengkel sebegini juga dapat memberikan suasana luar daripada kebiasaan kerja masing-masing," hadirnya tentang bengkel yang menobatkan lagu Ranjang Berbisik nukilan Saidin Omar dan tulisan S. Amin Shahab.

Menyentuh tentang album pop yang bakal dirakamkan tidak lama lagi, Siti sedar bahawa ramai peminat yang menggemari lagu seperti Purnama Merindu dan lagu-lagu balada.

"Siti tahu peminat rindukan lagu balada sebegitu. Kali ini Siti mahu hasilkan album yang mengikut trend, lebih matang daripada segi penceritaan dan lirik. Juga mengandungi lagu-lagu yang mempunyai mesej yang positif," katanya.


100% sumber: 
http://www.kosmo.com.my



Friday, April 26, 2013

Rugi

4 comment(s)

Rugi sape yg cuti weekend

Suma nak kena compete

Beli tiket wyg ( cue berjela ) cari parking, bersesak-sesak

Serius bosan!



Apatah lagi nak bayar bill

Sek baik boleh on9

Wednesday, April 24, 2013

molek

6 comment(s)




Molek pakai ni masa nak gi masjid, surau, asrama sekolah



parody

3 comment(s)


aduii

semua owg tgh giler buat parody skrg

kat negara ini semua menda mudah jadi season



buktinya BOBO dah popular skrg




Monday, April 22, 2013

department baru

6 comment(s)


baru dapat good news

good news la kot

aku ditukar ke department baru



antara list dept aku suka

pernah master di situ

syukur boleh beraksi balik

caiyok untuk diri sendiri

walau aku tau cabaran kat situ sangat menggunung



gambate!




Sunday, April 21, 2013

berjalan dengan baik

5 comment(s)


berakhir sudah kepenatan bulan ini

syukur segalanya berjalan dengan baik

dan hasilnya juga positif



Alhamdullilah

penat berbaloi


Thursday, April 18, 2013

mana erti syukur kamu?

5 comment(s)

geram dengan sikap segelintir manusia yg tidak mengenal erti syukur

bila dapat habuan sikit punyerlah emo



tapi sedarkah anda ketika anda mendapat habuan yg byk dulu mcm mana keadaan org yg mendapat habuan yg sedikit?

ada erti syukur kah anda waktu itu?



ceritanya seorang staff aku merajuk kerana mendapat bonus sikit kali ini, merajuk sampai tahap nak berhenti kerja

mungkin dapat bonus sikit sbb performance beliau tak berapa bagus & pernah dapat warning letter

panasnya dia mungkin kerna kawan-kawan seangkatan mendapat lebih dari beliau



melatah sungguh dia

ketidakmatangan di situ



bagi aku biasalah hidup ada jatuh bangun, btw tak payahlah rosakkan masa depan sbb ini

aku pernah lalui ini berkali-kali, tapi cepat-cepat positifkan diri supaya keputusan yg diambil nnti tidak memakan diri

barangkali dengan berhenti kerja pun mungkin perkara ini berulang, mana-mana tempat kerja pun sama aku rasa

hidup ada pasang surut atau macam roda, ada pernah kita kat atas atau juga jatuh merudum terus ke bawah

fikir sebelum melatah



yg sedihnya, habis org lain disalahkan kerna habuannya sedikit, aku yg asalnya tiada kena mengena pun disalahkan

mcm aku cakap tadilah, pernahkah dia ingat kepada yg di bwh ketika dia menerima habuan/bonus yg byk dulu? apa rasa mereka, dia pernah terpikir ke? 

mana erti syukur dia ketika itu?



you are more beautiful than u think

5 comment(s)





tolong lihat sampai habis ye


accept who u are

dan org lain sebenarnya menerima anda dengan baik

kadang anda shj yg berfikiran negatif



be urself

dan bangga dengan ciptaan Allah

syukur



Wednesday, April 17, 2013

serabut gagak

1 comment(s)


Gelabah puyuh? Serabut gagak? Kecut Merpati? Ayam KFC?

anda rasa, anda skrg?



Monday, April 15, 2013

syukur

6 comment(s)

bulan ni, bulan yg dasyat

maha bz sana sini, aeon fiesta & stock take

tapi bersyukur sempat bercuti & berehat



bersyukur sbb everything masih lagi in order

btw Alhamdullilah company bagi bonus hari ni

dapat merasa untuk menyimpan & berbelanja sedikit buat diri



syukur


Saturday, April 13, 2013

PSY - GENTLEMAN M/V

4 comment(s)




tgk

kali ni jadi ikutan juga ke tak

btw kalau dengar betul betul

psy mcm sebut  ' alangkah mula wei! '


Friday, April 12, 2013

Air

5 comment(s)
Paedah takde air

Air mineral kat Jusco Au2 mcm goreng pisang panas




air takde

3 comment(s)


kali nih air takde kenapa pulak?

takde elektrik takpe lagi

takde air, mcm patah kaki

terhad sana sini



demn!


Thursday, April 11, 2013

pilihan

6 comment(s)





Tuesday, April 9, 2013

orang kita skrg nih

10 comment(s)




pe'el owg kita skrg nih

antara yg mintak pelempang



bintang paling popular ye?

5 comment(s)





Monday, April 8, 2013

Johan parody sayang ABPBH 2013 FULL

7 comment(s)




hahahaha

aku gelak hampir nak bunuh diri

aduiii



btw nih version asal




Sunday, April 7, 2013

jangan kata

6 comment(s)


jangan kata bila kita tak balas komen kat sini kita tak baca, kita tak syg



Saturday, April 6, 2013

memalukan

6 comment(s)

'' Aeon Member Fiesta - get RM5 voucher for every RM100 spent. Kalau ko dah tau staff terlebih bg voucher 

smpai RM1000, pulangkan la. Ko tu Melayu, staf pon Melayu. X rasa bersalah ke makan duit haram hari Jumaat 

ni? Mmg la salah staf tersilap kira, tp ko pon manusia gak kan? X susah pon, pulangkan je balik. X payah nak bg 

alasan duit tu ko dah spent. Boleh je kitorg refundkan. Duit tu bkn hak ko pon asalnye. Bile dirayu kalau x dpt balik 

staf yg kena bayar, ko cakap ugut? Ugut mendanye. BM masa SPM ari tu kantoi eh? Xpe la, mudah2an RM1000 ko 

tu berganda2 la dlm dosa. Amin. Jgn lupe kat akhirat nanti cari balik staf tu ye ''- petikan luahan hati member aku 

kat FB



btw apa yg berlaku semalam tidak sepatutnya berlaku bila mana seorang wanita bertudung labuh melayu islam mengambil hak org lain

mmg benar staff itu tersilap bagi, tapi dia telah berusaha mencari wanita itu balik dan menerangkan apa yg sepatutnya, aku kalau tersilap begitu sah sah bagi duit/voucher itu balik sbb itu bukan aku punyer

if aku guna pun itu sudah dikira duit haram

sungguh benci pada org spt ini, memalukan wanita melayu islam kita shj, dahla bercakap kasar dgn menegakkan benang yg basah spt mana sudah terang lagikan bersuluh dia salah



yg kesiannya staff itu yg terpaksa membayar ganti rugi...riban tu beb, kesian dia.Mmgla mistake dia tp usaha telah dilakukan, jika itu wanita itu rasa betul, maka duit yg kamu pakai itu tidak kami halalkan dunia akhirat




Friday, April 5, 2013

pilihanraya

5 comment(s)




selamat mengundi semua!


Wednesday, April 3, 2013

Bad mood

3 comment(s)

Bila mana apa yg berlaku tidak spt diimpi

Maka bad mood lah kita

Tuesday, April 2, 2013

Jangan disangka

7 comment(s)

Smlm berjalan sakan, cuti katakan

Singgah juga di pavillion

Sedang syok berjalan ternampak kelibat pakcik berkopiah & makcik tudung labuh

Mereka sedang memilih & memperagakan beg kat paris hilton nyer kedai



Wow!


Saturday, March 30, 2013

tergesa-gesa

4 comment(s)

1 hari yg tergesa-gesa

dari pagi masuk kerja sampai habis kerja & terbawak ke rumah sekali

buat itu ini tanpa sedar masa berlalu



then ada customer call plak nak beli hamster

then kena ambil kucing

itu semua dilakukan dalam tempoh yg singkat smpai tak sempat nak makan malam

terkejar-kejar



btw ada 2 ekor kucing jantan aku nak bagi free kat korang

ada sape-sape nak PM saya

takkan nak buang , tak smpai hati

anyone yg mempunyai keturunan darah sayangkan kucing sila contact saya ASAP



Thursday, March 28, 2013

masalah sendiri

4 comment(s)

jgn salahkan orang lain kalau diri sendiri tak mampu selesaikan masalah

jangan diulang sebut masalah yg sama jika anda sudah dapat mengagak penyelesaiannya

let go, lepaskan pergi masalah itu,perjalanan harus diteruskan

usah ditangisi dan menyalahkan takdir

hidup memang begini sentiasa menguji



memang benar, yg perit itu yg empunyer merasa masalah iaitu yg berada dalam kasut itu sendiri

tapi sampai bila harus ditenung,dipikir,ditanggis dan mengeluh

buka mata, tarik nafas, berusaha, tawakal dan berjalan terus tanpa menoleh lagi



penutupnya, anda harus bersyukur dengan kurniaan tuhan

Dia tahu mana yg terbaik untuk hambaNya

berfikir positif bukan makin negatif



sekian




Wednesday, March 27, 2013

lupa

4 comment(s)


dan bila kamu terlalu bergantung pada org lain

kadang kamu lupa kelebihan diri




Tuesday, March 26, 2013

ubat saya

7 comment(s)

ubat saya kalau tak mau lemah semangat

bersyukur & take positif dengan apa yg tersurat


well kita kena ingat bukan kita selamanya di atas

kdg bila kita tak dapat apa yg dikehendaki, kita emo plak tetiba

kita tak pikir plak org yg pernah emo kerana kita di atas dulu

now ur turn, sama merasa ( its not all about urself )


hidup memang begini, sentiasa mengajar untuk menjadi matured

mana ada yg perfect abe wei! & kakak wei!





Sunday, March 24, 2013

join Earth Hour

6 comment(s)


tadi join Earth Hour, rumah aku gelap gelita

sgt gelap, takde satu lampu pun bukak

bagus kan aku?



*tapi masa tu aku kat Aeon, tgh bekerja   : p





Saturday, March 23, 2013

telur

4 comment(s)




telur otak kau!


Friday, March 22, 2013

bila mana

3 comment(s)


bila mana hari sangat enak untuk bermalas-malasan

: p


Thursday, March 21, 2013

Tuesday, March 19, 2013

Beyoncé - Single Ladies (feat. Justin Timberlake)

3 comment(s)




kah kah kah

sila layan smpai habis yer

mmg beyonce single ladies aje kat situ


Datuk K

3 comment(s)

hai,

saya ada sekor ikan puyu

beliau lah yg paling kuat, hidup tak perlu pam oksigen segala

makan pun rileks je tak memilih



beliau namanya Datuk K


Monday, March 18, 2013

kelebihan kucing

7 comment(s)

kelebihan kucing aku kat rumah nih

adalah tak makan tikus, tak makan hamster

sbb itu mereka boleh tinggal sebilik



even aku cuci sangkar hamster atau hamster terlepas sekalipun

mereka tak kisah

sekadar melihat

lagi satu kucing bandar aku nih tak makan makanan luar ( cth keropok lekor,nasi )

nasib baik, kalau tak habis dapur diselongkarnya



Sunday, March 17, 2013

syair

9 comment(s)


antara pengalaman pahit saya

ialah ketika menyampaikan syair tapi sumbang di khayalak ramai

( zaman high school )

tidakkkkk!



sekolah rendah ok lagi, masa tu suara mickey mouse

tapi di sekolah menengah tidak lagi, suara dah pecah ,akil baligh

garau sudah




Saturday, March 16, 2013

Pemberi semangat

5 comment(s)

Aku rasa selagi org tu tak bermasalah, dia boleh menjadi motivater yg baik

Memujuk & memberi semangat



Kerana bila masalah melanda, goyah juga semangatnya walau positif mcm mana pun owgnya


Friday, March 15, 2013

air di KL

3 comment(s)

kat KL nih air tangki tak berapa boleh percaya

keruh,byk klorin

bila masak tgk lain mcm je keruh melekat kat bekas tu



maka air mesin yg diletak kat area rumah sgt berguna

RM1 dah dpt se tong besar

tak mau tanggung risiko actually

tak mcm air kg, air telaga




Wednesday, March 13, 2013

sedia utk dijual

5 comment(s)


hamster dah ready utk dijual

ada yg RM8 sekor & RM10 sekor ( boleh tawar lagi )

jenis syrian, more info klick kat fb AIS pet store sebelah



zero charge delivery area keramat Au,setiawangsa dan mana-mana yg dekat ngn rumah kami

sementara stock masih ada

bleh hubungi 0129292382 utk tempahan




Nk bgtau semuanya

5 comment(s)

" sakit perutlah, tandas jab! "

Ko bygkan status ni ditulis kat fb

Adui, semua menda nk bgtau

Nak update



Puih!

Tuesday, March 12, 2013

ada tak?

10 comment(s)


ada tak medium lain yg syok

selain FB,blog,youtube,instagram,twitter?



Monday, March 11, 2013

OZ VS jack the giant slayer

7 comment(s)


dua dua drama magik, fairytale

yg kita disajikan sejak kecil dulu

dua dua aku layan semalam & hari ini

tiket mahal wei ( RM14 seketul ) kat wangsa walk, asal mahal sgt tempat nih? kalah Midvalley



asalnya aku terlalu mau melayan OZ tapi tidak berapa gemar Jack the giant slayer

lepas menonton, sudah terbalik

masing-masing ada kekuatan



fyi OZ akan ada sekuel, Jack belum tentu sbb kutipan tak seberapa dengan budget nak buat filem tuh

tapi Jack ( watak utama ) juga untuk warm bodies ( filem zombi jatuh cinta kat manusia ) tuh lagi mendapat sambutan berbanding versi slayer giant nih

untuk pengetahuan juga, jack ( watak utama 2 filem ini ) adalah watak 'beast' dalam x-men 1st class





Sunday, March 10, 2013

pentingkan diri sendiri

5 comment(s)

ada seorang nih di tempat kerja

lama dah sedar dia manusia yg pentingkan diri sendiri

kali nih sanggup putar belikkan fakta

demi diri sendiri & menjatuhkan anak buah sendiri



bukan hak kita untuk menghukum

tapi bukti sudah jelas lagikan bersuluh



tuhan mungkin bayar cash nanti

atau kredit card, jumpa kat akhirat yer




Saturday, March 9, 2013

gila camera

5 comment(s)

mcm mcm stail kamera ada

serba serbi dari apple ( iphone ) mahupun android

rasanya kalah DSLR



sana sini follower suka ambik gambar

adjust sikit terus nampak superb

skrg giler instaweather la plak



betul apa sy cakap?

6 comment(s)


cerita org puteh lebih kreatif dari org Melayu

idea mereka sering unik dan mereka suka lari dari kebiasaan

saya  bercakap tentang filem



filem kita memang wajah kita

pengajaran tak payah ajar,sudah terang lagikan bersuluh

penyampaian adalah str8 2 the point

sering tak kreatif

mungkin target kita adalah untuk mamat & minah kilang

yg terer terer tu suka download atau tggu tygn kat astro atau jua hari raya



betul apa saya cakap?


Thursday, March 7, 2013

mana?

4 comment(s)



mana sang matahari untuk terangi hari yg mendung dan hampir hujan


Wednesday, March 6, 2013

Owl City feat Yuna - shine ur way

3 comment(s)





1st time dengar

wah, tumpang bangga

suara beliau seiring sejalan dengan hollywood nyer team



harap beliau tabah menempuh dugaan kat luar sana tuh

owg kat sana actually susah nak terima owg luar except Malaysia je

ini adalah OST untuk animasi movie The Croods







Tuesday, March 5, 2013

Tombol pintu

5 comment(s)

1st time pasang tombol pintu

Step pertama masukkan lock pintu tp belum masukkan tombol lagi

Tengah check tiba pintu tertutup



Chantekkkk!

Aku masa tu bertuala je

Terkontang-kanting kat luar pintu

My fren di dalam cuak biru sbb dia tak reti masukkan tombol pintu

Sunday, March 3, 2013

Mood ini

2 comment(s)

Kan bagus kalau mood ini setiap hari

* bahagia


Saturday, March 2, 2013

berat badan

7 comment(s)




bila berat badan dijadikan motivasi hidup

anda takkan bahagia



Wednesday, February 27, 2013

puih!

6 comment(s)

dah tau saham lama peram

sekali keluar terus flush la

semerbak satu public toilet



masuk je terus bau, hilang selera nak berkumuh/ berhadas

sekali tgk ada satu pintu tutup rapat

dah tau dah, mamat tuh dah

yg tak reti nak flush & hilangkan bau

puih!




Tuesday, February 26, 2013

ada time

5 comment(s)


ada time berserabut

buat itu tak kena, buat ini tak kena

persetankan aje, usah d'layan



moh kita basuh baju weh!




beautiful creatures

2 comment(s)



makhluk cantik nih mmg agak berbaloi untuk ditonton

apatah lagi bila mampu membelek novelnya sendiri



as usual mcm biasa, a few adegan dipotong kat Malaysia

mmg deserve untuk tontonan umum semua

nak detail download atau beli cd kat kedai je ye



jln cerita as usual nak kejar masa

tp dialognya penyelamat apatah lagi jln cerita lain dari yg lain dan pelakon-pelakon yg hebat belaka

pelakon wanita utama tu for your info 1st time berlakon yerr

mmg beautiful creatures




Sunday, February 24, 2013

5

10 comment(s)


'' ni anis punyer pasal la, mamat tuh dah merajuk '' kata bos aku

'' laaa...lelaki pun nak merajuk ke? '' kata anis

'' ewah ewah, lelaki takde perasaan ke? '' kata bos aku



aku cepat-cepat hulur tangan

give me 5!





Friday, February 22, 2013

bapak

7 comment(s)



bukan senang nak jadi bapak

nak disiplinkan anak

nak anak paham, akulah pengganti mak ko yg gi keje tuh

househusband, full time!



btw aku didik kucing aku dengan tangan-tangankan,jeritan & pekikan aku

mendengar kata mereka




buka kasut

6 comment(s)

selalu tgk TV series, aku perasan owg luar

owg puteh,mat saleh & kaum-kaum oversea lain

kalau masuk umah pakai kasut, rilek je ye



bygkan kalau kasut tu kena taik kucing,tak ke jenuh baunyer tuh

plus larat ke mereka asyik nak sapu & mop rumah je



owg Melayu kita since dari dulu masuk umah buka kasut

dulu, pakai air dlm tempayan baru naik atas umah

tak selesa kalau lantai kotor

nak nak kalau ada anak kecil


Thursday, February 21, 2013

tangan kanan

4 comment(s)

haritu masa singgah kedai runcit, terdengar makcik kedai tu berkata kat pelanggan beliau

''bagi tangan baik''

nada agak tegas, si pembayar kemerahan



abaikan pasal customer service makcik yg tak seberapa tuh

well, as u know, Melayu penuh dgn adab

even nak bagi sesuatu,salam atau makan sekali pun perlu guna tangan kanan

bertepatan juga dengan ajaran agama kita,Islam



ini menujukkan imej & keperibadian kita

sbg tanda hormat kita pada sesiapa pun

jika tangan kanan bz sekali pun, kita mesti meminta maaf jika terpaksa menggunakan tangan kiri

''maaf ye makcik, bagi tangan kiri '' sbb pegang barang




Wednesday, February 20, 2013

income tambahan

6 comment(s)

skrg tengah serius mencari income tambahan

berkaitan haiwan mungkin?

hamster,arnab & coming soon kucing



mulakan kecil dulu ( di rumah ) & iklan dekat mudah,FB atau promo kawan-kawan

tapi paling penting start dengan minat


bila

4 comment(s)



aku rasa skrg dah tak bleh pakai sgt

masing-masing dah hebat kat lapangan masing2


Tuesday, February 19, 2013

se

3 comment(s)


seikhlas mungkin

take it positif




Sunday, February 17, 2013

Suara nightmare

6 comment(s)

Kan dah cakap suara dh hilang

1st time gi kerja sunyi sepi

Staff aku amat suka, sbb aku tak leh nak marah, membebel dan bagi arahan pjg kat diaowg



Setiap kali aku terpaksa bersuara

Diaowg tahan gelak

Demn!

Tggulah aku ada suara nnti

Hoho

Saturday, February 16, 2013

suara takde

7 comment(s)


baru aku tahu, aku senang hilang suara kalau sakit tekak

omg!

skrg serak basah, esok angsa & lusa ..... ( bunyi cengkerik )



tak suka lah macam nih

aku dahla keje mengadap customer

boleh dpt mc tak?


Brothers & sisters

5 comment(s)

Bila berminggu mengikuti siri TV then dah habis pun

Rasa sedih plak, sbb dah feel penuh perasaan tgk crita nih

Lepas nih feel lain dah



Brothers & sisters, siri TV lama dah i think tp baru layan

Serius penuh pancaroba, hari-hari gaduh tapi adik beradik tetap bersatu

Finally apy ending

Thursday, February 14, 2013

menanggis

7 comment(s)


dulu masa kecik tgk drama TV rasa teruja bila tgk actor atau actress menanggis

padahal berlakon aje, tapi masih mampu keluarkan air mata

bila tanya mak ayah, diaowg kata, itu tipu, pakai bawang sebenarnya mereka utk menanggis, tak pun calit air kat pipi

aku mati-mati percaya



tapi bila dah besar, dah boleh hayati sesebuah drama dan lakonan

bila menjiwai watak, apa-apa pun boleh jadi

tgk Wan Maimunah tu, sesenang 123 keluarkan air mata

memang primadona melayu



Tuesday, February 12, 2013

ke melaka

9 comment(s)


esok berangkat ke Melaka untuk bercuti

sygnya demam plak



bagai jatuh d'timpa tangga




Monday, February 11, 2013

Cuti lagi

3 comment(s)

' ko ni asyik bercuti je ' kata kwn aku

Hoho



Kali ini sy ke Melaka

Sewonok!

Saturday, February 9, 2013

hantu kak limah 2

10 comment(s)


aku perasan byk movie boom! utk 1st film tp kantoi atau suam-suam kuku utk sequel

tak terkecuali filem hollywood

ramai yg menonton untuk episode 1 akan ternanti-nanti episode 2

bila higher expectation, kecewa plak jadinya



btw semalam aku terpaksa, TERPAKSA ye menonton hantu kak Limah 2

walau aku kecewa utk 1st film, kali ni langsung kecewa habis

sucks! di mana kekuatan filem ini aku pun tak tau

jln cerita dah ada adunan Harry potter plak,bengong

what the heck



aku layan sbb adik aku dtg KL

kena mengalah melayan kehendaknya ok


Friday, February 8, 2013

nama lelaki

5 comment(s)


nurul aswad

&

anis



kedua-duanya nama lelaki






Wednesday, February 6, 2013

Masak

5 comment(s)

Nak jimat duit

Nak menabung lebih adalah dgn masak kat umah

Sek baik umah dekat, bleh lari balik mkn jab


Tuesday, February 5, 2013

berlagak

12 comment(s)

ada seorang kawan nak berlagak nak tunjuk dia kaya

katanya dia beli bag prada harga RM400 satu



kah kah kah

aku gelak je, dgn RM400 tu aku boleh beli byk menda

tapi ko dapat satu brg je

kesian....



mmgla kualiti penting

tapi kalau pakai bag prada sama je tiap hari, muak je owg tgk walau harga RM400

rugi rugi

cubalah berlagak dengan beli rumah ke,tanah ke

itu okla,aset untuk masa depan





Monday, February 4, 2013

ada benarnya

5 comment(s)




gambar nih diambil dari blogserius


well ada benarnya kata mereka

ada antara org kita yg malas, semua mau senang

paling penting hanya nak kerja office hour, duk dalam aircond, kerja sedikit tapi nak gaji besar



puihh!

pantang betul aku, fyi kalau takde menda susah takkan ada menda senangnya

kalau takde pengalaman susah & gagal takkan ada kejayaannya

cur belajar start dari bwh dulu, ini tidak terus nak jadi bos



Saturday, February 2, 2013

Sy gembira

5 comment(s)

Saya gembira menolong org yg tak berkira

Maaf untuk yg pentingkan diri sendiri

Tak kesahlah ko tu owg tua yg krepot tp tetap tak sedar diri

pemimpin

6 comment(s)




ko rasa ada lagi tak pemimpin mcm nih ?

Tok Guru Nik Aziz yes, aku akui

bukan pasal politik ke apa, tapi dalam kejujuran & passion pemimpin tu sendiri



selalunya mereka kalau takde rumah besar & kereta besar tak sah

belum sebut tang kroni & rasuah