Sunday, July 28, 2013

cabaran home based boarding kucing


sape kata boarding tu senang, jaga kucing owg nih memerlukan ketabahan yg agak tinggi juga walau kucing sendiri pun dah cukup penuh kerenah

sejak berkecimpung dgn business ini, rasa seronok plak

masa free pah balik keje mmg terisi lah

kadang takde masa nak kebusunan keseorangan di rumah



Alhamdulillah business ini memberi pendapatan buat kami, juga dapat membantu empunyer tuan si kucing yg ingin bercuti,outstation atau balik kg

btw antara experience since jaga kucing2 nih, seronok tapi kadang menguji kesabaran


1.) mereka ( kucing ) mengeow tak tentu masa sbb duk dlm sangkar, kucing kan suka bebas, bising smpai ke malam kdg

2.) bila pasir baru ditukar selepas dibuang najis, tak sampai seminit mereka tambah lagi, aduyaii

3. ) kucing yg asalnya manja & lembut boleh jadi garang kerana bertentang mata dgn kucing luar yg juga boarding atau aku jaga

4.) ko bygkan mereka bertukar menjadi rimau, aku dicakarnya, terasa takut jab, tp Alhamdullilah ada cara utk menenangkan mereka balik

5.) mereka juga gemar sepahkan sangkar sendiri, makanan diterbalik, air ditumpahkan ( hanya tuhan aje yg tahu perasaan aku masa tu )

6.) selalunya hari pertama boarding kucing tak makan sgt/ tak makan langsung disebabkan sedang membiasakan diri dgn persekitaran yg baru, ada juga yg sentiasa ketakutan atau berjaga-jaga, takut pada kucing yg lain

7.) paling takleh ingat, adalah bau najis semerbak memenuhi bilik kerna aku boarding home based je, so paham-pahamlah baunya, tapi nasib baik kami ada tips tersendiri untuk menggelakkan rumah tidak berbau



itu antara cabaran yg aku & housemate aku pernah lalui

pahit adalar juga tapi terubat bila tgk keletah mereka yg sangat comel comel belaka

well, u know cats rite? ofkosla gebu-gebu belaka

6 comment(s):

Zuan said...

hehe aku baru bela kucing..ya Allah, tempat tidur dia dia pi berak, dia pi kencing.. sabar je la.. memang nak kena beli pasir juga ajar dia kencing dan berak..

the malay male said...

sebab tu saya x bela kucing, kesabaran tu takde...hehe

Rapunzeel Cikilolo said...

kucing buat perangai sbb rindu kat tuan die kot...

Asrul "iLham" Sany said...

Britney jgn lupa antar dia pegi spa utk hilang tensen ~~~

aimi adilah said...

good luck...

semoga business kau berjaye....

#nabi kan syg kucing juga =)

Anasyg said...

apa tips umh x berbau dgn nyahtinja kucing tu?