Tuesday, July 30, 2013

macam-macam jenis manusia





u know what dalam dunia nih ada mcm-mcm jenis manusia

nak nak yg spt ini yg ego nya menggunung

kadang boleh memalukan bangsa sendiri

agama sendiri



pernah depan mata aku, ada seorang pakcik tua,Melayu beragama Islam ( berlaku pada bulan puasa )

memaki-maki hamun seorang anak muda yg hanya tersalah asing barang, tercampur brg basah & kering ( situasi berlaku di cashier kaunter sebuah shopping complex )

silap sikit budak itu tapi dihamun mcm bdk tu bodoh sgt sbb kerja kuli kat sebuah shopping complex



tinggi ego pakcik tu, walhal bulan puasa tu

tetiba panas amarah sbb lapar kot rasanya



bagi aku semua org buat silap, kita yg mungkin terkena jgn overreacted sgt

karang kita yg malu sendiri

pelanggan yg lain hanya menggeleng kepala melihat gelagat pakcik tua tuh

dia tak ingat, dia marah anak muda, karang setepuk dua penumbuk pun ko dah jatuh tertiarap



sek baik anak muda yg membantu cashier tu tidak melawan

cepat-cepat pergi masuk ke dalam risau katanya darah muda mungkin meleleh


4 comment(s):

Asrul "iLham" Sany said...

Pak cik itu jadi begitu berkemungkinan kerana bebelan secara berterusan atau berperingkat oleh bini di rumah.

Atau mungkin beliau marah kerana kesayangannya masih belum membalas whatsapp-nya.

the malay male said...

pakcik2 mmg camtu...dia je yg betul. lagipun, maybe ada masalah peribadi tu yg terbawa bawa sampai ke shopping complex.

yanaLiana said...

Selalunya yang tua ni tak nampak kesalahan sendiri. Kalau yang muda tegur tak nak diambil. Merasakan diri terlebih makan garam dari yang muda kot.

Joey said...

cashier jusco agak pantas jugakla. cuma kat tempat kau tu memang kekurangan cashier especially tingkat atas.

anyway, cashier jusco jarang melalut kot. tanya ada member card atau x? tak push orang nak join

tak macam satu kedai tu, W, dah berapa kali geleng x nak pun masih nak pujuk suruh join.

Nasib kita orang yang sabar, kalau x, nak jer sound " HELLO..aku dah bagi isyarat tak nak kan, motif ko masih nak suruh join membercard, kang aku tinggal jer barang nak beli padan muka kau."

hehehehe.