Thursday, September 8, 2011

ladang jagung saya














Gambar diambil time cuti raya ritu. Lama tak menjengah kebun my family...


Jenguh je, tak mampu nak join sekali.Dulu masa kecik2 selalu bertanah,berlumpur dan berpeluh mcm nih utk nak suburkan my kebun. Mungkin antara titik peluh my family ngn menanam jagung nih mampu membesarkan anak-anaknya.


Terimbau masa time muda2 dulu,berpenat lelah mcm nih.Ha..ha..time kecik agi...


Senang je nak tanam jagung nih, beli benih, ada tanah, buat lubang,kambus dan biar.Tak yah buang tebiat gi siram air...harap ujan je, nnti pandai2 la dia besar.


Then bila dah nmpak pucuk2 muda jagung, pokok dah mula renek, masa tula wat batas untuk nak sebariskan dia supaya senang adala laluan utk kita masa nak kutip buahnya nnti.


Sekian...sy owg kg je.

6 comment(s):

::FAIZ FARISH:: said...

wah besarnya ladang

Asrul "iLham" Sany said...

sy pun teringat masa dulu bgn pagi2 kena gi menoreh getah demi mencari sesuap nasi sebelum saya ke sekolah jalan kaki...

oh, hidup pada masa dulu mengajar saya untuk jadi jambu spt sekarang

;D

encikReza said...

ada tak utk org kayELL

luddin said...

sedap buat pengat jagung tu!!!

bukankosong said...

Faiz: luas la gak, tanah pusaka

asrul: cerita dogeng sgt, ha..ha..

bukankosong said...

reza: dh habis! kih..kih..kena gi kelantan ambik

Iuddin: sedap! aku suka! mak buatkan ritu