Saturday, June 9, 2012

tips jaga kucing keras kepala


Ada mcm mcm tips, tp tips nih cara aku la

btw str8 2 the point

1.) Kalau kucing berak merata : bila nmpak dia nak berak je, cepat2 angkat kurung dlm toilet, btw dia akan mengiau nak kuar, tp wat bodo je smpai dia senyap. Then lepas tu ada bau & tahi secukupnya di situ, ajar beberapa kali ye, 1st time mmg tak berkesan. Ajar smpai dia paham mmg tempat tu  je untuk dia berak. Oh ya, bau tempat dan kesan bau tahi akan merangsang mereka untuk buang kat area tu je. Ala2 mcm kucing jantan tanda kwsan.

atau juga, masa dia tgh berak tu, pukul ngn lidi atau tangan ( pukul secukup rasa je ) buat pengajaran, buat smpai dia ingat mmg xbole berak kat situ dah.Sbb kucing akan ingat situasi dipukul. Maka dia ingat xbole buat kat situ.

then satu lagi, kalau dia berak jugak kt tempat tak sepatutnya, angkat dia then ludah dalam mulut, beberapa kali dia buat berberapa kali gak buat mcm tu. Nanti dia akan ingat mmg xbole berak kat situ.

Namun kena ingat setiap kali bg larangan mesti disertai ngn solutionnya. Solutionnya adalah beli pasir kucing, letak kucing kamu kat situ, kucing pantang nmpak pepejal dia akan kuis untuk berak dan tanam tahi. Atau juga ajar berak kat dalam toilet. Cuma pahamla kena rajin siram rr, kalau tak, satu umah berbau tahi kucing tu. Baunya ya ampun sgt busuk !


2. ) Kalau kucing mkn memilih: ajar bagi mknan yg tu je ye, jgn tukar smpai bebiler, cuma pepahamla kalau ajar bg yg mahal, mahal la smpai bebiler dia mintak atau senang bg mknan yg kita masak je atau up to korangla kalau nak bg kedua dua sekali. Yg penting cari cara nak menjimatkan on kos makanan

btw kucing akan tetap mkn gak, kalau takde choice lain, so lama2 nnti dia enjoyla ngn mknan tu. Namun kalau peringkat awal dia mmg tak nak gak, jgn paksa gak, nnti mati lak dia. Kucing nih bole tahan kemerajukkan dia.


3. ) Kucing suka main-main kat umah smpai umah bersepah: btw senang je...sediakan tapak tangan secukup rasa utk memukul nyer atau guna lidi atau guna penyapu. Sekali kita pukul dia menandakan kita tak suka dia buat mcm tu, kucing akan ingat situasi nih maka dia xkan ulang dah.

Aku penah pukul kucing aku sbb dia beria-ia nk kuar umah sedangkan aku tak bagi.Asal buka pintu je tergedik-gedik nak kuar. Tp setelah dipukul ( pukul mengajar ye ), smpai skrg dia ingt dan tak buat dah


Actually ada a few lagi nak share, tp nantila. If korang rasa nk tambah...sila sila bg idea

If kaedah nih xsesuai kat kucing korang, maka jangan amal, kan nanti aku plak dipersalahkan.TQ

7 comment(s):

Asrul "iLham" Sany said...

Daddy kejam... Blue jeans... White shirt...

Joey said...

saya bukan lah benci kucing, tapi kucing kadang2 selalu gesel2 kepala dia kat kaki. lol

i'm shin... i'm inesen said...

x benci kucen.. tp x bermakna nk membela dorang.. x suka bau kucen dalam umah.. nnt bulu bulu dia lg.. kena suar.. baju.. sejadah.. arghh bek x yah ada #nanges

NUke_Rude said...

oh oh!!! pasal ludah kat dalam mulut kucing tu.. my ayah ada ckp, kalau nk bagi kucing dgr cakap tuannya, buat la mcm tu.

hahaha. tak tahulah betul ke tak.

bukankosong said...

asrul : cis! haha

Joey: chumil apa? walau geli ..haha

shin: besela tu shin, pandai2 rr kita elak dari terdedah kat diaowg nih

nuke: entahla, aku tak amal lagi, mmber tmpat keje yg bgtau nih

Mr Iqbal Abdullah said...

macam nak ajak kucing sarkis lak.. ;P

bmnsolution said...

bro. Tak nak bagi kucing berak merata - rata. Guna produk cat repellent dari jepun.
Murah dan tak seksa binatang.

Boleh tgk blog ni utk tau mcm mana berfungsi

http://duniakucingmanja.blogspot.com/