Tuesday, July 13, 2010

Bahaso kelate? blaja?




Salam...fuh...lebat c,ni ujan..baru je balik keje,nasib baik ada baju ujan,klau x mesti dh kuyup.Finally bola dah abis ye,dan Spain menang,sungguh aku xmengikuti lsg mostly of the game, just tau dr info2 semasa je.Tahniah buat team spain dan apyla tu para penyokongnya..hu..hu..puah hati ya!!!

Arini xde pe yg menarik pn...just keje aje, hu..hu..nak update karya pn malas..mood xdtg pn..hoh!...busan aje.

Ok...tiba2 dapat idea...ok x kalau klau kita blajar bahasa kelate(Kelantan) malam nih..nak blajar x? xnak xpo...tok soh dgr kalu demo tokse...pehe dok?Hu..hu..

1.) Supit ngo ngak = plastik bag

2.) Gelepar do den do den = mengelupur

3.) so rot = laci

4.) Baju gumbe = baju melayu

5.) Ni ke = main tikam2x

6.) Gelipat sirat = berterabur

7.) toho = cetek

8.) Gaha = menggaru

9.) Jeput = cokodok

10.) Tape = tapai

11.) Koho = perlahan

12.) Koya = tak sedar diri

13.) Belemin = Berminyak

14.) Gelenyar = Gedik

* Actually byk agi...setakat tu dulu...hu..hu..sape2 org kelate tau rr...cuma mungkin perkataan kat atas nih ada yg akan baca salah jika x diajar sebut dgn betul...hu..hu..kena rr berguru ngn owg kelate nnti..sape? saya? boleh jah kawe aja demo tuh...hu..hu..


5 comment(s):

Ries Lee said...

lagi satu!

saksoba - absorber

hahaha!

flyz said...

Saksoba? yeahhhhh...lama xpakai..asalnyer bhs omputeh terus diubah oleh owg kelate gitu..

HairiAks said...

hoho.. bebelit2 lidah nk sbut bhasa ni... but, sdap dengar..

flyz said...

ha..ha...lama2 biasa rr..he..he..

Fauzzan Helmy Anuar said...

Ate, ngape susah bebenaor nak nyebutnye ni. Udoh lama dok sane pun, idok le teman pandai nak nyebutnye... =)