Friday, December 7, 2012

tips mandikan kucing takut air




aku ada 4 ekor kucing, paling aku seksa & azab adalah ketika nak mandikan diaowg sebab semua org tahu kucing takut air rite?

tapi lama-lama bila selalu buat, pengalaman boleh dapat, so learn

belajar sendiri kaedah senang ini untuk nak mandikan diaowg supaya smooth, bersih, tiada cakaran kat badan kita dan cepat siap



tipsnya: 

1. ) kalau kucing takut gila pada air, better dibeli bakul berpenutup, tutup rapat-rapat then siram bakul tu sekali dengan kucing ( untuk kucing takut air je ye )

2. ) lagi senang biar kucing dalam bakul, bila dia berdiri pegang bakul so senang nak siram air dan sabunkan

3.) sila guna shampu khas utk kucing sahaja, elak shampu lain, takut alahan dan mata pedih

4.) basuhkan badan dahulu, biarkan dahulu bahagian kepala, takut kucing lemas dan makin takut.Ratakan air ke seluruh badan.Jangan miss mana-mana bahagian pun especially kaki, punggung dan perut, sebab sini kekotoran banyak kat badan kucing

5.) bila dah siap basuh, shampu dan bilas bahagian badan, terus sapu air ke kepala kucing. Sapu pakai tangan ye, sebab bila disiram terus guna gayung, kucing akan terkejut, melompat dan mencakar kamu

6.) sapukan air ke serata muka, bersihkan telinga,alur mata, bahagian mulut ( gosok dengan cermat )

7. ) kemudian shampukan bahagian muka secukup rasa & berhati-hati, jgn risau sabun pedihkan mata kucing jika kamu telah menggunakan shampu yg betul ( khas utk kucing )

8. ) bilas dengan air dengan menyapu menggunakan tangan

9.) ambik tuala bersih, tutup muka dia dengan tuala dan bawa keluar bilik air

10.) jika kamu tidak menutup muka/ kepala dengan tuala takut kucing ini melompat dan mencakar untuk lari,  kerna trauma kena air

11.) lapkan badan/ bulu kucing hingga kering. Then lagi baik kalau ada hair dryer terus keringkan diaowg sebab ada sesetengah kucing tak reti keringkan badan sendiri

12.) elakkan memandikan kucing pada waktu malam, takut kucing kena demam @ selsema



* tips ini berguna untuk kucing takut air sahaja, tapi bagi kucing-kucing yg dh biasa berendam dalam tab mandi tu, so senang lah kerja korang nak mandikan diaowg nanti

sekian



11 comment(s):

CekbOlat-bOlat said...

serik dengan kucing =..=
kena cakar smpai takboleh dekat dgn kucing . alahan .

Wadi AR said...

kalo aku dulu letak kucing telangkup kan bakul pastu jirus je kucing. tapi sian pulak aku tengok

CintaZulaikha said...

sy takde kucing..sekian..

Jurutera & Kalkulator said...

Peminat kucing ke encik penulis?

Rapunzeel Cikilolo said...

belang walaupun garang suke mandi. senyap je mandikan die :)

misz aisya said...

erk. 4 ekor?

boleh menangis saya. saya penakut kucing. jgn tnye kenapa. :(

bukankosong said...

@CekbOlat-bOlat ala kesiannya

kucing je pun, tampo je dia, hehe

bukankosong said...

@Wadi AR no choice, sape suh dia takut air

bukankosong said...

@CintaZulaikha ada baby besar je kann

bukankosong said...

@Rapunzeel Cikilolo tu yg senang tuhh

bukankosong said...

@misz aisya haha...kucing chumil pe?