Friday, June 10, 2011

Beza Mereka




Setelah hampir 4 thn bekerja kat Aeon Comp.(M)Bhd aka JUSCO...

Dapat dirumuskan customer nih ada mcm-mcm cerita tersirat. Tak taula tepat ke tak tp inila mcm realitinya. Pendapat aku larrr...



1.) Customer Melayu: -Ada yg baik, mmg baik sgt, tp certain2 yg kaya dan higher edu nya mcm karet, specially yg ada title datin...byk songgeh dan mau dilayan spt raja spjg masa. Mereka suka beli brg yg familiar brand spt Milo,colgate,Maggi & so on.Tak berani cuba product baru.Kalau bule nak beli yg iklan kat TV tu. Tak berkira sgt tang harga tp kadang2 mintak discount tak bertempat. Kalau ada diskaun lagi bagus katanya.Apatah lagi yg murah-murah...mmg laku la barang tu dia beli.

Lagi satu tak leh menerima perubahan...suka duk dalam kepopong comfort zone nyer.Specially time no plastik bag day,ari sabtu tu.Mmg berat lagi nak terima kempen ini.



2.) Customer Cina: - Professional sikit tp particular sgt tang harga.RM0.10 pun berkira, namun mereka akan beli brg tu byk2 jika harganya melambung turun.Tak berkira langsung masa tu...beli aje semahunya.

Tak suka ditipu, kalau harga promotion tu mmg nak harga promotion.Suka beli brg2 kesihatan, senang jadi regular customer dan setia ngn sst product.



3.) Customer India: - Dh jarang involve ngn mereka since dah tukar ke Jusco Au2, namun mereka mmg minoriti, jrg nampak mereka shopping.Tp setakat ini ok je, senang dibawa berbincang. Beli brg pun,beli apa yg perlu aje.Jrg nampak mereka shopping byk-byk.



4.) Others: - Foreigner la...mereka ok je, just ambik dan byr...mungkin brg kat Malaysia nih murahla utk mereka. Yg mahal pun kadang mereka sanggup byr...very open minded specially warga UK,US...

Tp kat AU2, bole tahan gak foreigner Korean.... K-Pop tul ye...English mereka tak seberapa tp tetap mencuba berkomunikasi ngn kami. Mereka tak berkira dan mmg respect staff2 kat sini.




* Ini cuma pendapat dari pemerhatian...tak semestinya pendapat ini betul. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Meh kita follow menda2 baik je ye...


* Aku byk komen pasal cust. Melayu sbb profail kami kat Au2 mmg ramai pelanggan Melayu...majoriti....

5 comment(s):

Joey said...

antara penshopping jusco au2..wakakaka


p/s kategori korea.wakakaka

http://bukankosong.blogspot.com/ said...

Joey: korean kah? nak je aku nengok...JP(janji palsu) kan ko? Ha..ha...

::FAIZ FARISH:: said...

org melayu byk yg blagak tak bertempat..... aku plak, memang jenis berlagak yang bertempat... hehehe. sbb aku bukan melayu betul... aku mix... matile statement

Joey said...

eh. bila masa aku janji palsu. xde yer. aku sentiasa menepati janji

http://bukankosong.blogspot.com/ said...

Faiz: Ko mmg! ha..ha..

Joey: yela...ikut ang la...