Monday, June 6, 2011

Mereka OKU





Aku bangga ngn company aku...

Jusco tetap menerima orang kurang upaya seperti mereka utk mendapat sesuap nasi/rezeki, mereka menerima gaji,benefit dan layanan sama spt normal staff lain.

Sekurangnya mereka diterima masyarakat bukan dianggap menyusahkan.

Gadis ini pekak dan bisu utk pengetahuan semua.

Bagaimana beliau bole berkomunikasi? Mostly pakai bahasa isyarat buatan sendiri, tulis atas kertas dan mcm-mcm ragam lain. Yang penting mostly staff lain menerima beliau seadanya.

Tadi seronok bila melihat beliau have fun ngn kawan2 normal lain, mcm dia tak lain. Dan dia merasa dirinya seperti yg lain juga.

Terbaru aku dengar dah ada pakwe dah. Owg normal plak tu. Komunikasi pakai h,fon dan bahasa isyarat. Tersenyum aku dengar.

Wah...wah..wah... :p

Apepun tahniah utk company-company yg menerima org kurang upaya spt ini.

Pelanggan pun paham...takdela marah bila nengok label kat lengannya tu. Rasanya ada a few staff lain yg OKU diterima bekerja d'sini.


8 comment(s):

Nurarnida Sabrina said...

baguslah menolong org kurg upaya.Bukan dduk sahaja, dan usha pelik

Rozuan Ismail said...

mereka cuma cacat anggota tapi masih boleh bekerja dan punya hati dan perasaan juga.

Asrul "iLham" Sany said...

sekurang2 mereka lebih rajin dari orang yg cukup anggota

;D

::FAIZ FARISH:: said...

mereka juga manusia. ada kemahuan. sayangila mereka...

encikReza said...

elok la gitu..
kita ni sama jer..
ada kelebihan dan kekurangan

W. Hidney said...

pernah jumpa OKU bekerja kat tol. cantik!

yuszeanayunus said...

wah bangga nya yang penting budak ni leh tahan lawa dia...

http://bukankosong.blogspot.com/ said...

terbaiklah buat mereka! Caiyokkkk!!!