Thursday, October 11, 2012

kerana ikan asyik mati



aku dah banyak kali beli ikan nak pelihara, tapi asyik mati je

entah berapa ekor dah aku lupa, sek baik sekor sekor tu nilainya murah je

mmg nice la rumah aku, selain ada 4 ekor kucing, berbelas ekor hamster dan aku mau juga ada ikan sbg peneman



kalau sorang sorang kat umah, takdela takut sangat

sbb ada geng

lagipun aku tinggal berdua je



btw dah belajar tips tips jaga ikan supaya tak mati, basic ye, at least


1.) bekas ikan perlu diisi air dan dibiar semalaman, jgn terus letak ikan lagi

2.) diletak garam kasar atau anti-clorin di dalamnya, pastikan sukatan yg betul spt yg diarahkan

3.) kena ada alat pemberi O2 ( oxygen ) pada air ikan ( mesti ) kecuali ikan laga

4.) alat O2 ada dua jenis, yg murah just bubble O2 dan satu lagi siap ada filter air sekali

5.) alat O2, mesti sentiasa terpasang ( mcm peti ais )

6.) kalau nak tukar air, jangan direct terus guna air baru sbb air baru tiada O2 terlarut sgt

7.) so kalau nak bersih bekas ikan, kena half air lama dan half air baru



ni actually untuk ikan ikan bandar saje, ikan ikan kampung gasaklah air macam mana pun asal cukup makan mereka memang bole hidup

ada yg lain nak tambah tips?


16 comment(s):

Syazwan Che Deraman said...

nombor 6 ngan tujuh tu aku baru tahu.

kau beri aku idea baru.
nanti aku nak beli kura kura kecik.
senang kot nak jaga.

- Crow Nick - said...

ada tips jaga ikan duyung x?

Afasz said...

salam singgah n follow sini :)

sy pon ada bela ikan kecik aritu, orang bagi. tiap2 hari bg makan, seronok la plak. tp dah mati :(

::FAIZ:: said...

saya suka bela ikan, saya ada bela ikan emas, tiger barb, yellow barb dan green barb, Guppy dan molly. dkt 50 ekor kot. tp molly dah mati semua termasuk anak2 dia skali...

Joey said...

banyak betul. macam manala korang dua jaga neh.

Nick Nashram said...

aku pelihara ikan talapia.
bnyk jugak yg mati.
keje burung hantu duk curi ikan.

skulluv said...

thanks bro. terasa nak bela ikan balik ni..lama dah bekas tu kosong je..

:)

enchikseseorang said...

nak bela ikan . tapi di rumah ada 7 ekor kucing. 2 di antaranya ganas2. pernah berjaya rampas anak burung dari ibunya di pokok. jadi macamana kalu nak bela anak ikan.. dahle anak ikan tu comel2 gerak gerak dalam akuarium, lagi la eksaited kucing tersebutttt

bukankosong said...

@Syazwan Che Deraman tulah, kura kura pun mmg kena pakai tips nih

bukankosong said...

@- Crow Nick - dan dan dan duyunglah sgt

bukankosong said...

@Afasz aku dah lali dengan ikan ikan mati, mintak2 kali ni ok

bukankosong said...

@::FAIZ:: chumil...molly namanya

bukankosong said...

@Joey kami mmg gigih

bukankosong said...

@Nick Nashram hoho...chumil bunyinya

bukankosong said...

@skulluv sila sila...tenang sikit tengok ikan bermain, hilang penat balik keje

bukankosong said...

@enchikseseorangoh, anda tak boleh nmpaknya