Friday, October 5, 2012

nasi dagang





morning!  ( walau dah pukul 10am )

sudah sarapan? meh perkena nasi dagang meh, sedap!

dulu masa kecik kecik kat kelantan, hidangan nih menjadi sarapan pagi aku



tapi kat KL, aku selalu dapat time dinner

maklumla aku suka beli kat pasar malam

tapi kesedapan berbeza dari kg, melainkan pembuat itu mmg org pantai timur sejati



actually kalau kat Terengganu atau kelantan, kami akan letak kelapa goreng sekali ( mcm letak dalam nasi kerabu )

letak acar, ayam gulai/ ikan gulai sebagai lauk tapi telur jarang letak

tak boleh makan byk sangat, nanti cepat muak

namun ini antara hidangan legend warisan kita



17 comment(s):

Rapunzeel Cikilolo said...

aku mahu solok lada. sekian :)

enchikseseorang said...

terliur...!

Amin A. R said...

Seminggu sekali mesti nak makan nasik dagang.... :D

CintaZulaikha said...

nasi dagang mmg best...

aimi adilah said...

lah org pntai timur kamu nie =)


aku paling ske nasi kerabu....nasi dagan kureng cikit =)

Liyaa Mf said...

Aku sebenarnya tak bape sgt nasik dagang ni. Cuma skali skala makan tu sedap gak la. Tp tgk gambar tu, fuhh serius terliur! Ke sebab aku ngah lapar ni? Hehe.

#Eh, aku biasanya mkn nasik dagang ngan ikan. Ni ayam lak! Fuhh terliur siut!!

crescent said...

pergh!!!lapar seh...ari tu g terengganu makan nasi dagang sana...terus aku rasa selama aku hidup aku tertipu...sebab selama ni aku makan nasi dagang kat jb sedap...tapi bile makan kat terengganu punya lagi sedap beratus kali ganda...hahaha...

bukankosong said...

@Rapunzeel Cikilolo boleh boleh

sila beli ye :P

bukankosong said...

@enchikseseorang meh join meh

bukankosong said...

@Amin A. R waa..sama rr

bukankosong said...

@CintaZulaikha serius best!

bukankosong said...

@aimi adilah mmg rr, entry sblm nih pun ada pernah cakap :)

bukankosong said...

@Liyaa Mf ayam lagi sedap wehh

bukankosong said...

@crescent mmg rr, yg ori hanya dari 2 negeri je,kelantan & terengganu

skulluv said...

aku suka kelantan version only. tambah banyak2 kali pun takpe...hehe

NIZAM said...

tetiba rasa nak makan nasi dagang ni. yang bab muak tu btol. makan ckit2 bolehla kan. byk2 mmg tak tertelan la.

Zamri A. said...

sedap giler!! :)