Tuesday, December 21, 2010

Kecewa ngn owg giler yg bernama mak Limah




Nape aku gelar mcm tu? Sbb dia mmg bukan hantu pun,sape2 yg gi panggung tgk cerita Hantu Mak Limah balik umah maka dia akan tau ending dia mcm tuh.


Entahlah aku tak tau ngapa aku rasa movie nih tak lawak langsung walau aku tgk ramai je yg minat dan FYI panggung penuh k, then mostly kat Wangsa Walk tayangnnya full book.


Itu semua aku tak pedulik ..tp aku kecewa ngn cerita ini, tetap juga ada lawak merapu dan bukan spontan spt mana yg aku ingat. But ada gak yg lawak mmg lawak cuma boleh d'bilang ngn jari. Once dah abih cerita nih aku rasa sgt boring dan tak best langsung! Sorry huraian aku kali ini byk yg negative dari positive dan sgt2 bertentangan ngn ulasan blogger2 lain. Aku sendiri tak tau nape? Aku cuba mencari kelainan dari movie ini tp aku tak jumpa....


Nak tau nape? Ini komen aku k...so mana2 yg tak setuju terpulangla. Jalan cerita/ skrip aku rasa sgt biasa cerita ini.Lakonan sgt hampeh specially watak2 pembantu. Dialog yg d'utarakan pelakon2 merapu2.Watak utama ok cuma mak aih dialog mereka aku rasa seperti longgar sana sini.


Yang aku rasa lawak cuma 2 owg je, Usop ngn Tuk Penghulu.Yang lain hampeh! Pelakon pembantu? Mostly aku sgt keciwa ngn scene pelakon pembantu dan xtra actor. Kaku maku berlakon mcm batu.


Ko ya pun fokus kat watak utama jgn d'abaikan pelakon pembantunya wei.Cthnya Si Zulfekar(betul kot nama nih..),mamat yg keje haspital nih t'sgtla berlakon kaku maku beb,dialog dia mcm hampeh! Dan xlawak langsung,kononnya dialog dia nak wat lawakla tp taik kucin! Mana tangnya nak wat kita gelak tak taula aku...so buat2!


Watak penyeri juga hampeh, sekadar nak penuhkan scene latar je. Cthnya ada satu adegan ngh renovate warung pak apa entah lupa namanya.Scene nih aku tgk byk giler kelemahan,nampak sgt pengarahan tak begitu teliti.Just tau nak fokus watak utama ngh berlakon je. Ko ye pun tgk2 la jgn just suruh watak latar berlakon je. Ko tau dia wat apa? Ada sowang mamat tu asyik ulang alik letak atap je,kononnya nak betulkan atap la...tapi dari start Awie lafaz dialog smpai abih,menda tu je dia wat. Tak logik lsg k! Buat2 sgt!Aku perhati itu ok...nampak sgt pengarah Melayu kita still terabai akan menda2 nih,walau menda nih remeh pun scene blkg2 tu penting gak tau.Biarla real baru betul2 penyeri filem.


Oh ya nak komen gak...Scene aku paling nyampah masa kat dewan kg, entah apa2 entah...Awie asyik terpekik2 bgtau owg kg jgn duk percaya hantu dan menda tahyul...tp kan korang tgk kan...selama cerita tu berjalan...diaowg nampak apa? Bukan hantu ke? Siap ada mcm2 hantu...aduiyai...Padahal mcm2 tempat jumpa hantu kat jamban la,umah mak Limah la,tepi jalan la...tu pun tak percaya agi ke?.Ko ye pun massage nak bgtau...ubahla dialog tu, cakap hantu,iblis nih mmg wujud tp tak yahlah duk taksub sgt...kan elok mcm tu.


Pahtu lagi scene jumpa Ayu tengah2 mlm kat hutan plak tu merapu je(pahtu plak xde owg tanya pun?Awie pun wat dek je),terjumpa cek Nim ada kat dewan gak boleh dipertikaikan,Awie beria2 berteriak kat situ masa meeting pasal nak hentikan hantu kat Limah tp berteriak pasal dia nk kahwin ngn cek Nim..pekehel nyer yup?tak sesuai scene tu ...ayahnya bukan nak perkabar dari awal Cek Nim dah mati...tau rr nk wat jln cerita tu tertanya2 kat kita semua tp sekalipun jgn arr obvious sgt ko abaikan konkrit dan logik cerita tu...try pikir detail sikit bg owg lsg tak expect...nih awal2 aku dah boleh agak cek Nim mmg dah mati.


Byk scene2 wat aku rasa menyampah...aku paham ko nak cuba hiburkan penonton setiap scene tu tp please konkritkan jln cerita,jgn duk wat tergantung dan tak logik serta owg boleh pertikaikan...please detailkan lagi.Biarla critanya lawak seiring dengan olahan jalan cerita sekali tu.Baru superb cerita tu...xdela hampeh!Nih asyik nak hiburkan penonton dengan lawak(kononnya nak sesuaikan ngn genre cerita nih) tp jalan cerita dan gaya lakonan sgt berteraburr.


Apapun aku tgk lebih byk yg tak best dari best sbb tu aku rasa tak terhibur dan tak lawak. Mungkin cerita nih bukan jenih yg aku minat...namun aku komen nih sbb ada part2 pengarah kita selalu ambik ringan.Cuba tgk cerita owg puteh tu, bersungguh mereka wat tiap2 scene tu biar jalan cerita dan scene latar nampak baik.Then watak2 pembantu plak tak kaku berlakon.


Tp kan aku tetap ucap tahniah gak kat cerita nih sbb boleh tarik owg ke panggung.Mungkin owg2 lain boleh terima lawak yg mcm nih...tp tidak aku.


Ini sekadar pendapat dari aku,sbb aku rasa agak kecewa selepas layan movie nih.Tak de keunikkan pun, lawak yg bagi aku biasa2 je.Byk yg tak spontan dan spt dibuat2.


Setakat tu jela...lagi satu ada part aku lsg tak gelak tapi nape ada owg gelak gak,padahal lawak takde pun! Ke aku nih hati batu kot! He..he..


May be lain owg lain minat kot.Ape2 je bebeh!


Kesimpulannya kat sini aku nak bgtau korang, buat cerita tu biarlah berhati-hati, bukan sekadar nak capai misi lawak je tp segala yg lain tu juga harus jangan d'abaikan dan harus dititik beratkan.


Belajar dari cth2 movie luar yg byk teleti setiap olahan perjalanan cerita.


Sekian....



2 comment(s):

Asrul "iLham" Sany said...

as for me, cite die agak klakar dan baik dari razak muhaiddin...tapi pandangan orang berbeza begitu juga dgn minat...

btw, blog yg menarik, hope to keep in touch ya ;-)p

bukankosong said...

yup...

Btw thnks...

Keep in touch!