Tuesday, July 31, 2012

bidang kerja


bekerja juga kewajiban setiap orang, apatah lagi bekerja merupakan sumber pendapatan untuk menyara hidup

mana nak dapat duit beb nak bayar sewa umah, kereta , kredit card segala kalau tak keje

lagipun penat-penat belajar selama ni mmg untuk mendapat kerja yg bagus kan?



kerja ada byk cabang dan bidang

kalau nasib baik, dapatla anda seiring dengan ilmu yg anda tuntut since zaman belajar dulu

tp pepaham la zaman sekarang nih, byk yg lari bidangnya

cthnya mcm aku zaman belajar kemain agi ambik bio, sains student katakan, tp alih alih kerja bidang retail gak

tiada siapa yg tahu rezeki anda di mana di masa hadapan, maka berusahalah untuk mendapat yg lebih baik

actually aku tak ralat pun, tak sangka gak bidang retail one of my passion



as long kamu ok dengan apa yg kamu kerjakan, rasanya itu tak menjadi masalah

masalah akan muncul kalau kamu tak suka dengan apa yg kamu jawati sekarang nih

kerja tak enjoy, suasana kerja yg membosankan, kerja yg tension lebih dari kehidupan seharian apatah lagi dapat bos yg bossy habis

walau gaji mahal sekalipun tp hasilnya balik rumah kita mengeluh, rasanya itu bukan rezeki yang kita dambakan



tiada guna mengejar status dan gaji yg mahal kalau di hati setiap hari disajikan dengan ketengangan kerja yg amat

lama-lama ramai yg bunuh diri mcm kat negara matahari terbit tuh


12 comment(s):

SaddLone said...

rasanya krje skrng based on luck..bljr tgi2 awam pun alih2 kerje hapehh.
cuma aku brdoa agr kje ak nnti sesuai dngn jiwa. Ameen

dn untunglh ko bleh trime seadanya kje tu..kehkeh ralat ke x ni?

the malay male said...

gaji besar, risiko besar, pening kepala

bukankosong said...

@SaddLone tak ralat pun, bahkan suka :P

bukankosong said...

@the malay male itu semestinya, berbaloi dengan apa yg diberi

Joey said...

aku rasa, unless ko betul2 nak jadi doktor, or maybe engineer, belajar2 la sampai cemerlang. tapi sekarang kalau belajar medic pun belum tentu secured masa depan.

aku pun sama mcm kau time U dulu ambik course Sains Bla Bla, but now we all know that it was only ticket to get a decent job.

Keja aku masa mula dan sekarang memang lain. Ya, betul kata kau even gaji besar pun tapi hati x rasa happy bila datang kerja pun xde guna.

Sebab itu aku tukar kerja.

Sekian, terima kasih. LoL

Anasyg said...

rajin si saddlone tu singgah menyinggah - tu je nak cakap kat sni. ok bai

Jiwa Perempuan Gila said...

ceewah.. budak sains tuu .. :)

edanmaya said...

completely agree. kerja sekarang memang jauh tersasar dari apa yang i belajar during my uni years. However, no regret :)

Cuma, boss yang ohmaigod macam haremm siket. gerrrrrr!

bukankosong said...

@Joey

kan Joey kan...btw lama ko tak update blog beb

bukankosong said...

@Anasyg dia mmg rajin rr dtg sini, terharu ngn beliau

bukankosong said...

@Jiwa Perempuan Gila skrg dh budak retail

bukankosong said...

@edanmaya biasala bos, tak mau anak buahnya pijak kepala