Sunday, July 15, 2012

iklan 1 Malaysia





masih ada lagikah seperti ini? boleh bilang ngn jari kot

tp untung bila ada bangsa yg paham 3 bahasa nih, untung hidup kat Malaysia, sape nak ngumpat pasal dia dalam bahasa lain pun tak bole



aku ada a few friend mcm nih, tamil dia otai, melayu kat hujung jari & mandarin pertuturan hari-hari

gila bonus buat mereka



tp aku perasan ada a few iklan '1 Malaysia' yg dipolitikkan

tgk sekali pun dah tau sape yg bikin iklan & sape yg dicerca dalam iklan tuh
 ( tersirat sgt )

namun aku tgk ada plak yg berlakon macam kayu, hafal skrip seketul seketul
( iklan masa meeting )

merosakkan mood penyampaian iklan aje



* btw pilihanraya dah dekat, well masing2 dah paham motif masing2




12 comment(s):

i'm shin... i'm inesen said...

untungnyer jadi bangsa cina dan india kat Malaysia ni.. dorang tau 3 bahasa... bahasa ibunda dorang.. bahasa Inggeris.. Bahasa melayu.. walao dorang ckp sangat "kelaut".. tp dorang still nak ckp bahasa Inggeris atau bahasa melayu ( time memerlukan )

tp bangsa Melayu? x yah ckp org len.. diri shin sendiri.. hanya selesa pada bahasa melayu tu sendiri.. tp.. cer tengok apa yak berlaku pada hari ni.. nak mintak kerja.. kena fasih bahasa Inggeris dan credit tambahan kalo fasih berbahasa mandarin.. hurmm.. camne tu??

Prince of Noob said...

hidup hidup! hidup melayu! done follow here - Noob

CintaZulaikha said...

tgkkan ajerlah...

Fuz said...

kdg2 aku rasa jugak. Org melayu paling takde advantage. tahu satu bahasa je.

hairy said...

heheheh ;-)

Asrul "iLham" Sany said...

oh sy suka iklan kasut gombak...

bukankosong said...

@i'm shin... i'm inesen sama2 lar kita wat pembangunan pada diri sendiri :P

bukankosong said...

@Prince of Noob thnks Prince

bukankosong said...

@CintaZulaikha tgk je yer

bukankosong said...

@Fuz tula, kdg2 sedih...esok2 aku ada anak, nk je hantar sekolah cina

bukankosong said...

@hairy :P

bukankosong said...

@Asrul "iLham" Sany kannnn