Saturday, July 28, 2012

Maggi rendam VS masak




Maggi? walau bukan maggi pun owg panggil maggi gak walhal mamee upanya, tak pun mee sedap

lembu punyer susu, tp sapi dapat nama ( biasala dunia ... )

this is eat item yg paling pantang untuk ayah aku, beliau tak suka anak-anaknya beli atau pun makan

katanya khasiat takde tp bawa penyakit



tapi ko paham la kalau duk KL jauh dari mak abah

ingkarla jawabnya, tambah-tambah nih makanan owg miskin atau time gaji ujung nyawa ( hujung bulan )

nak jimat duit belila sepeket, bule tahan lama gakla, makanan alas perut cepat kenyang



abaikan suma tu, cuma nak bgtau kat sini, ada beza makan maggi masak guna air panas jerang atau masak terus (pakai dapur gas)

bezala kot, mana bule letak telur bawang pakai air panas, kan tak masak plak perkakas tambahan tu

hina sungguh bila makan nnti

tp kalau masak pakai dapur, lebih sedap sbb manyak menda tambahan bole masuk



kalau duk asrama tak boleh la buat mcm tu ( masak pakai dapur ), tu ramai yg pakai air panas kettle je

siap rendam dalam timba lagi ( aku tak tau nih betul ke tak? atau sekadar dongeng aje, kalau aku never ever nak makan pakai tuh, hygiene wei! tak selera gua )

actually baru haritu aku try, sedap lagi yg dimasak pakai dapur sbb letak satu maggi dah bule makan dengan kenyangnyer


kalau rendam mcm tu, feel tak sampai sbb limited bahan bole letak,siap tambah dua maggi lagi, rasa sikit sgt, tak kenyang dan tak cukup

rasa mmg rr dah cukup dengan sambal segeranya, tp umph! takde!



* mmber aku pernah kurus dulu sbb makan maggi aje, dasyat!...kalau beliau tidur tepi dinding tu, dah rasa macam ada tulang tulang berselerakkan plak tepi dinding, siap bole sapu dah buang dalam tong


12 comment(s):

leakedknowledge said...

bhahaha ayat last ko xleh blaa...kesian member ko. klu die baca tu mesti terharu..bhahaha...samala dgn k..mak ak pantang sungguh klu bab megi ni tp ak balun juga..bhahaha

tp apa yg pasti, ak sure mkn maggie semata2, ko xdak byk sgt tenaga nk bergerak d siang hari..brape la sgt kalori yg ada lam mee tu lainlah ko mkn skli dgn ayam 2-3 ketul. bhahahah

CintaZulaikha said...

hahhahhahha, lawaks2...megi mmg ubat kurus tau...tp punca penyakit jugak..boley ja makan, tp jgnlah spi dijadikan hobi..

ada ja org jd kan megi tu makanan harian, tu yg akak sbot hobi tuh...huhu

Cik Rongoks said...

lama dah tak makan maggi . hukhuk

Fel said...

Semenjak cuti sem ni, dah lama saya tak menjamah maggi.

i'm shin... i'm inesen said...

kekadang teringin gak makan megi.. slruppp..

bukankosong said...

@leakedknowledge tulah, sedap & jimat tp apalah sgt ye

bukankosong said...

@CintaZulaikha tak elok makan selalu, sesekali bule rr

bukankosong said...

@Cik Rongoks bagus rr...kalau bule elakkan

bukankosong said...

@Fel bukan sem nnti, ada hint nak jamah rr

bukankosong said...

@i'm shin... i'm inesen bole je shin, ada berlambak kat kedai runcit tu, tp xelok makan kerap

dilladoodledat said...

magi ruski perisa tomyam sedap :)

bukankosong said...

@dilladoodledat aku paling suka mee sedap