Wednesday, August 17, 2011

buah katak puru



Aku tak tau lah ada antara kamu yang kenal buah nih atau tidak?Tp rata-rata member tempat keje tadi tak tau apa nama buah nih.May be yg tau pun owg Kelantan.Tu pun tak tau rr kalau semuanya tau.

Bentuk dia agak pelik, dua tiga kali tgk kulitnya mengerutu mcm katak puru.Memang tak comel.Tp bila rasa, mostly rasa masam, tp ada gak yang manis.

Jangan tanya aku nama scientifiknya apa, memang aku tak tau. Kalau nama yg aku kenal since aku kecik dulu adalah...'buah Katak Puru' namanya.Aku kenal pun sbb jiran aku ada sepohon pokok buah nih beberapa tahun dulu (tp sekarang dah takde,kena tebang).

Pokok buah katak puru nih spesel...buahnya bukan kat tangkai daun,macam pokok rambutan,mangga ke apa tp kat batang-batang pokok, ala-ala macam pokok buah belimbing besi. Kira unik gak la pohon buah nih.

Aku ada tanya member KL, apa nama luarnya,i mean apa nama owg2 negeri lain panggil. Member aku cakap 'buah Na nam'.Betul ke tak? Tak tau rr.Korang tau x?

Buah nih boleh dimakan macam tu je atau dimakan dengan kuah rojak. Kat bandar sehinggala tadi aku masih belum lagi menjumpai buah ni dijual di sini (KL). Aku dapat buah nih pun sbb member tempat keje yg bagi tadi. Dia bawak dari Kelantan.

10 comment(s):

encikReza said...

kat kL xder buah ni...
patot la x kenai~

::FAIZ FARISH:: said...

1st time aku tgk

CintaZulaikha said...

leni baru tau ada buah cenggini..

sifu im said...

eh..lama x makan buah ni..tringat zaman kcik2..g curi buah ni dkt blkang sorang umah mak cik tu..hhaha

Sang Pemerhati said...

pernah tengok sekali dekat pasar...tapi tak berani nak beli sebab bentuk dia pelik..hehehehe..ayah offer nak belikan...tapi since orang tu cakap nama buah ni katak...langsung tak jadi nak dekat..

nizamsani said...

buah namnam.
lama tak makan.

bukankosong said...

reza: a ah,lama aku duk KL,tak penah jumpa agi

Faiz: saja tayang kat korang

Ika: hu..hu..info2 utk ang

bukankosong said...

sifu:oit! mkn buah curi..teruk! ha..ha..

Sang pemerhati: walau kulit dia mcm tu, tp sedap

nizamsani: mcm dah pupus lak rasa buah nih

Ri said...

yup, buah namnam ni.
dulu banyak kat area kampung sungai pinang, klang.
sekarang- pupusss...

eh, pak aku dok ngidam buah ni.
bulih kirim pada ambo?

bukankosong said...

Ri: bole je, nnti info