Sunday, August 14, 2011

dalam ramai-ramai,ada sekor yg lain


Owg kata berkawan biar beribu,bermusuh jgn sekali.


Tp macam mana antara kalangan kawan yg kita kawan tu,ada yg kita benci?Nak-nak plak kalau dia tu pasangan kawan baik kita sendiri. Maka dekat sini,istilah luah mati mak telan mati bapak memang akan wujud.


Benci di sini subjektif, sbb aku juga manusia biasa,kadang tak berkenan dengan apa yg beliau lakukan.Beliau tak pernah berubah di mata aku.Even kita sendiri pun belajar untuk berubah tetapi tidak dia.


Aku bukan jenis pendendam, tp sesekali tindakan yang dilakukan beliau menyakitkan hati aku mahupun orang sekeliling membuat aku susah nak buang perasaan benci atau tak suka yg ada.Even kesalahan sama pun tetap dia buat.Tak pernah berubah!


Benci dan marah itu syaitan, sekali menghasut,tuhan je yg tau.


Macam gathering member-member tadi, tak jemput kan, kecik hati plak,nak-nak ko tu suami kepada isteri kawan baik aku sendiri. Terpaksala aku mengalah.Even kecik hati pun,aku gagah juga demi kawan-kawan yg lain.


Harap bulan baik,masa baik nih ko sedar akan kesilapan ko. Dan aku harap sifat benci atau tak suka aku kat ko dapat aku buang jauh-jauh.


Apa yg aku tak suka ataupun yg lain tak suka,biar aku simpan.Tak elok dedah kat sini,nnti ngumpat plak namanya.


10 comment(s):

Hishyamuddin said...

yeah..jgn berdendam..

bukankosong said...

hishyamuddin: nasib baik aku nih cepat sejuk beb.Hurrrmm

keroro gouro said...

well xsuma manusia sempurna...

i'm shin... i'm inesen said...

camni jer la.. kang benci sangat.. x suka.. x betegur sapa.. dah mcm memutuskan silaturahim.. Allah x suka.. utk elakkan kita rasa lebih benci lagi.. kita positivekan diri.. kita maafkan kesalahan dia.. pastu.. pada Allah kita mengadu.. kan DIA Maha Mengetahui.. kita elakkan diri dari orang tu utk xmo makin banyak lagi rasa benci.. orang tu pon x reti nak berubah.. bukan sebab memutuskan silaturahim ek.. INGATTTT.. kita just elakkan diri dari dia bukan kita makin membenci dia tauuu!!

Saiazuan said...

manusia oh manusia.. jgn la brbenci kan? Allah x suka umat dia benci membenci ni

amry said...

biasalah bro..manusia...buat tak tahu jer lah.

Cikgu Jack said...

rilek sudah....mengaji ag bagus.., bulan ramadan dah nak abeh nih..jgn buang masa...mega sales kutip ibadah ni...hehe~

bukankosong said...

cik keroro: a ah, bg peluang je la

shin: cadangan yg baik,itu ler yg aku terfikir beb

saiazuan: tula, kena sucikan hati ngn kasih syg

bukankosong said...

amry: begitula yg aku buat skrg..pandai2 rr ko pk

kreil: cdgan yg baik,itu sudah tentu!

Joey said...

aku selalu cuba ngelak daripada jumpa/cakap ngan orang tu. Aku jenis pendendam, x pasal2 aku dapat dosa sebab dendam orang tu.

What I do is, aku cuba lupakan orang itu dengan ngelak jumpa/cakap/bersentuhan dgn dia. Biasa bila aku dah lupa, ertinya aku dah maafkan dia. Aku senang jer nak lupa. Just give me time.

Sekian, terima kasih.

p/s Is a human after all kalau ada benci/x suka orang. I dont believe in human being an "angel". They have flaws, that's why it's human.