Tuesday, August 16, 2011

Drama Pendekar era 90-an



Siri Pendekar,

Masih ingat cerita-cerita pendekar era 90-an dulu,masa tu aku sekolah rendah lagi.Sangat fanatik dengan cerita mcm nih.

Namun siri ini mati mendadak dek dikritik hebat sbb dikatakan 'Kung Fu celuk'. Walhal cerita pendekar yang patut diserikan dengan silat-silat Melayu. Hanya Pendekar Kundur dan Keris Hitam Bersepuh Emas sahaja yg 100% guna silat.

Tp tak dinafikan aku sangat meminati drama-drama pendekar "Kung Fu Celuk' nih sbb keunikannya. Bunga-bunga aje nampak silat tp bila rancak berjurus terus jadi Kung Fu.Antara yang femes time tu seperti Pedang Maut, Kiambang Bertaut,Pendekar Kembar dll.

Pelakon-pelakon pun femes,dah masih ada lagi kat persada seni kita sampai sekarang seperti Rusdi Ramli,Raja Azura,Arash Mohamad,Aida Aris dan ramai lagi la. Walau ada a few cerita yg guna suara dubing je.

Tadi aku cuba cari kat youtube semua siries nih tapi tak jumpa.Then aku search kat yahoo,lalu terjumpa ulasan seseorang berkenaan apa yg aku cuba sampaikan dalam entry kali ni.

Drama Kepahlawanan Melayu memberi ulasan terperinci berkenaan series-series pendekar nih.

Ada sape-sape yang ada link,cd,video atau apa-apa copy pasal pendekar-pendekar era 90-an tu bolelah share-share kat sini(jika sudi). Aku masih mencari-cari sumber drama pendekar terbitan HVD nih.


*Dua tahun sebelum nih,Tv3 ada buat ulang siar...tp skrg mereka tak mau siar balik ke?

11 comment(s):

Azmer Lias said...

adehh..
bila ckp pasal pendekar, teringat plak dlu belajar silat tak khatam lgi..huhu

JIJI YU said...

tendangan tanpa bayang rusdi ramli..pergh menyengat

bukankosong said...

azmer: oh..pandai silap gak

Jiji: zaman kegemilangan Rusdi Ramli masa tu

Anonymous said...

Good day! I simply want to give a huge thumbs up for the nice data you’ve
got here on this post. I will likely be coming back to your blog for more soon.


Feel free to visit my webpage - source of information

Anonymous said...

Good day! I simply wish to give a huge thumbs up for
the great info you will have right here on this post.
I will probably be coming again to your weblog for more soon.



my web-site best strollers for toddlers

Anonymous said...

Hiya! I just would like to give an enormous thumbs up for the nice
information you’ve here on this post. I will probably be coming back to your blog for extra soon.


Also visit my webpage - best music download free for android

Anonymous said...

Hi there! I simply want to give a huge thumbs up for the good
information you’ve gotten here on this post. I might be coming back to your weblog for extra soon.


Here is my website travel games for adults

Anonymous said...

Whats up! I just would like to give an enormous thumbs up for the great information you may
have here on this post. I shall be coming back to your weblog for extra soon.


Here is my website - high school musical poster downloads

Anonymous said...

Hi there! I simply would like to give a huge thumbs up for the nice information you could have right here on this post.

I will likely be coming back to your weblog for more soon.


Feel free to surf to my web blog: reviews of access america travel insurance

Anonymous said...

Hi there! I simply would like to give an enormous thumbs up for the nice info you may have here
on this post. I will be coming again to your weblog
for more soon.

Also visit my blog post - world text record for a month

musang said...

Ho.. seriusly cita2 tu semua mmg nostalgia... ingat tak watak musang siguntang? Demang? Drama pendekar yg pertama dlm byk2 yg ditayang kan pada masa tu.. best klw dpt tgk blk..