Sunday, August 5, 2012

alasan je


aku ada baca satu keratan akhbar tu

pasal puasa, 

sesetengah tempat/negara bayangkan diaowg terpaksa berpuasa selama 20 jam gara-gara siang lebih lama dari malam

jarak untuk berbuka puasa dan sahur pula tak lama, selang 4 jam je



tak ke telan air liur bila dengar tu

at least kita kat Malaysia ni fleksibel, hanya berpuasa lebih kurang 12 jam je

tu pun ada yg kantoi



tadi aku tanya seorang staff aku

''asal ko tak puasa?''

jawabnya '' ala encik, lupa bangun sahur tadi"



terkedu aku, lupa bangun sahur je?

terus diguna pakai alasan utk tak puasa

padahal sahur tu hukumnya sunat je



13 comment(s):

dee said...

aku pon puasa 14 jam. (kot?) dgn panas lagi. dgn lupa nak sahur lagi. haihhh... org sangat

NUke_Rude said...

apapa pun, terpulang kepada niat masing2. kalau dah jenis yang liat nk puasa tu... susah nak cakap gak.

just doa supaya mereka berubah mnjadi lbh baik.

hmm.

Cik Rongoks said...

haishhh..takkan sbb tak bangun sahur, terus tak puasa. hurmm

the malay male said...

sedih dengar orang tak puasa bagi alasan macam tu.. ish ish ish

Anasyg said...

cukuplah sekiranya saya hanya mengeleng-geleng sahaja di kotak komen kali ini.

i'm shin... i'm inesen said...

daripada Abu Hurairah RA. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa yang berbuka satu hari di siang hari bulan Ramadhan tanpa alasan yang wajar (dari segi syariah) atau sakit yang kuat, tidak akan menampung atau mengganti hari tersebut walaupun dia berpuasa sehingga ke akhir hayatnya" - Riwayat Muslim

rugi rugi~

bukankosong said...

@dee syukur masih bertahan ye

bukankosong said...

@NUke_Rude aminnn

bukankosong said...

@Cik Rongoks biasala bebudakkk, mind set mcm tuh

bukankosong said...

@the malay male sedih kan? jgn la owg tua pun gong mcm tuh

bukankosong said...

@Anasyg hoho, cukuplah ye

bukankosong said...

@i'm shin... i'm inesen kan shin kan, rugiiii

Zamri A. said...

gua pernah posa lain2 jarak waktu masa kat uk dulu. 19 jam bila posa time summer, 8 jam bila posa time winter. mmg experience berharga. :)