Monday, August 6, 2012

terasing




sesungguhnya aku tidak mahu asing di bumi sendiri

di kalangan teman-teman

di hadapan yg tersyg

di perjalanan hari serta tidak mahu asing dibuang-buang tanpa erti



aku cakap macam nih, sbb adakalanya kita merasa kita sendiri

seperti dibuang dengan kejam

mungkin kadang walhal itu perasaan je, tp ada ketika ianya berlaku tanpa sedar



dulu masa 1st sem kat universiti, aku pernah merasa seperti itu

ada teman sekadar berkawan untuk menjaga hati, fake sungguh rasanya mereka dengan aku

silap masa itu aku tau, sbb perangai aku sungguh mengada di benci sbb sensitif tak tentu hala



bila fikir balik, bodohnya...kadang certain menda aku patut let go je

gurauan kawan-kawan, tau adakalanya kasar tp sebenarnya aku perlu bijak kawal keadaan je



namun setiap hari yg dilalui buat kita belajar banyak menda, macam mana untuk diterima masyarakat serta sekeliling

supaya tak terasa terasing lagi

kadang perawakkan kita yg baik, sopan, ikhlas, tak sombong & lucu, buat sekeliling senang dengan kita

masa ini kumpul lah seramai mungkin kawan-kawan atau sesiapa yg ok dengan kita

mmg tak semua yg boleh masuk atau ngam tapi at least kita ada seseorang untuk berbual bicara



rencah kehidupan mmg begini

supaya kita tak terasing lagi di bumi sendiri

19 comment(s):

Asrul "iLham" Sany said...
This comment has been removed by the author.
the malay male said...

kadangkala kita bukan diasingkan, cuma sengaja mengasing diri

Fel said...

Walaupun ada ramai orang sekeliling kita, kadang-kadang terasa asing juga.

Anasyg said...

sabar k-takpe meh makan sate ta terasing dah nanti

Kamal Lee said...

Sabar jela. Biasa la tu. manusia name je rambut same hitam, hai lain lain. Hewhew. :))

Syakir Rahman said...

keyword nya satu je... "humble"..dan insyaAllah semua org akan suka... :)

SaddLone said...

lebih baik terasing dr jadi makhluk asing..
perwatakan yg menarik, jnji xterasing mungkin ditambah dngn sdikit sifat hipokrit,..?
papepun, hidup xperlu rasa asing dr mnusia..xpenting! rasailah!

i'm shin... i'm inesen said...

semoga berbahagia ek.. jgn rasa terasing asing sgt.. kalo x mampu hidup dalam kelompok.. sorang sorang suda.. xde susahkan sesapa.. xde sakitkan sesapa.. x rasa di susahkan sesapa.. x rasa di sakitkan sesapa.. bersama bila diperlukan dan di saat memerluka.. x salah mengasingkan diri.. kalau itu adalah cara yak terbaek~

Jiwa Perempuan Gila said...

rasanya . aku tengah rasa sekarang . ya .


tapi .. aku tak kesahh

.FH. said...

yeah.buat tak kisah.go on ur life ;)

bukankosong said...

@the malay male terplg pada diri masing2

bukankosong said...

@Fel tulah, kdg begitulah sbb rasa mcm mereka asyik nk kenakan kita je

bukankosong said...

@Anasyg waa..sate? my feveret

bukankosong said...

@Kamal Lee kalau kat oversea plak, ada yg rambut blonde...

bukankosong said...

@Syakir Rahman a ah, setuju

bukankosong said...

@SaddLone just enjoy your moment

bukankosong said...

@i'm shin... i'm inesen tulah, kalau itu yg terbaik

bukankosong said...

@Jiwa Perempuan Gila redha je, tp xpe, ramai lagi rasanya yg memerlukan kita

bukankosong said...

@.FH. jln lagi tanpa menoleh