Friday, August 3, 2012

dog


rasanya aku dah lali dengan anjing anjing nih

dulu zaman kanak-kanak masa kat Kelantan

kalau tengok anjing adalah sesuatu yg aneh

jakun tul



maklumla jarang tengok,selalu tengok kat TV aje

kalau ada pun kat area Kota Bharu sebab banyak kawasan org cina

tu pun kalau jumpa melilau lari, maklumla uztaz & ustazah dah pesan kalau tersentuh anjing kena samak

masa tu nak buat samak tak reti, leceh nak rujuk buku



skrg nih duk KL, jalan sikit dah nampak anjing

area umah aku duduk skrg paling banyak, jiran-jiran pun pelihara relaks aje

kalau anjing lalu sebelah tu dah biasa sgt, mcm kucing lalu nak gesel gesel

tp kalau anjing liar mereka takut nak dekat manusia nih

kalau yg dipelihara melalak aje semacam, over macam aku nak rompak rumah tuannya aje



setakat ini takde tersentuh anjing lagi

walau hari-hari terdengar suara mereka dan mereka merata tempat rumah aku

namun aku masih rasa selamat menetap area sini

anjing pun tau hormati org Islam macam jiran-jiran aku jugak


8 comment(s):

SM said...

paling kurang ajar, anak anjing jiran aku pernah tinggalkan `barang' kat porch rumah aku. bila dah pasang wire mesh, pun cuba nak masuk jugak sampai tersepit kepala kat celah pagar.

Cik Rongoks said...

ika pon selalu gak jumpa anjing nie time nk g keje sbb kt sana mmg ramai sgt org cina. takut wooo kalau anjing dtg dekat.

eyjalukman said...

tringt kecik2 dlu kena kejar anjing smpi tertinggal slipar. ciskek. haha

leakedknowledge said...

ada anjing tp xreti jaga ssh juga..pakat biar mcm tu jer...mlepas hadas besaq kt merata2 tempat. yg sakit kita yg islam klu terpijak..kene samak..sigh..klu kt oversea, diorg siap bawak plastik n bungkus t@H! tersebut slps anjg mereka melepas...n buat d tempat sepatutnya..smue berbalik kpd mentaliti

bukankosong said...

@SM kah kah, masa ko lepas ada mcm peribahasa x? bagai melepaskan anjing tersepit

bukankosong said...

@Cik Rongoks kalau anjing dtg dekat buat selamba je, sbb kalau buat biasa, mereka tak ganggu

bukankosong said...

@eyjalukman kalau Iphone jatuh tertinggal macam ana?:p

bukankosong said...

@leakedknowledge bagus, mereka dari awal diajar begitu. Kita?