Wednesday, February 23, 2011

Cabaran jd blogger hensem, i mean mantap!




Cabaran jadi blogger? 4 me ada a few things yg aku rasa sukar gak nak jadi blogger yg berjaya nih, i mean nak jadi blogger femes dan tegar nih. Ada owg tak pedulik pasal femes2 asal ada medium luah perasaan dan cerita pun cukup rr.

Asalnya kawe pun gituz, but lama2 ketagih lol! siap rasa nak entry post ari2 tau...then mulala start nak perhatian nak jadi femes memes segala...

Lupakan pasal tu sbb aku tau suma tu akan datang sendiri kalau niat berblog ko tu baik...selama hampir 2 tahun lebih gak rr aku berjinak ala kucin kat dunia blog nih so cabarannya bole la tahan. Antara cabaran utama;




1.) Line tenet mcm taik; nk post suma ambik masa, nk blogwalking komen dan tinggal jejak kat blog owg pun kadang2 limited.So aku ambik keputusan mencuba yg terbaik ikut menatang mood tenet kawe nih.

2.) Ketandusan idea nak entry apa? Biasala...kadang2 blank terus pala otak, tu sbb byk wat entry nk perhatian je(cthnya mcm entery bodo aku tu). Tp kat sini aku byk luah perasaan,share cerita then kalau rajin aku share tips.

3.) Seterusnya susah nak tarik owg ke blog aku. Blogger yg suam2 kuku kaki mcm aku nih conpirmla menda nih menjadi masalah utama.But lately
gengblogger dan storyanda byk membantu.Aku pin kat situ je segala my entry. Kalau rajin aku BW dan tinggal jejak. Namun tips aku lagi afdal kalau ko tinggal komen kat blog owg lain sbb menunjukkan ko ikhlas ko dtg blog mereka tu.

4.) Tak mandai wat ayat yg wow-wow mcm certain2 bloggers. Ada a few blogger aku suka gaya penulisan mereka mcm
ezam , hapacrita , Azamshah dan encik rasa oren tu. Hilang seteres aku baca entry mereka kadang2 walau aku tau kadang2 diaowg post entry just main2 dan suka2 je.

5.) Aku jugak... tak reti nak letak picture byk2 penghias entry sgt...aku letak picture ala kadar je beb, just ikut flow story entry aku. Photosearch byk bantu aku. But sekarang aku try letak gambar2 yg aku jalan2 pusing malaysia dan dunia( i mean gambar bercuti aku). Namun ada gak masalah sbb nk masukkan gambar pun susah bila line tenet sekali agi mcm siput idung leper,lebar tu.Huh!

6.) Last but not least, cabarannya kamek nih pemalu sikit. Sbb tu kamek jarang letak gambar segala.Plus entry pun byk cerita bertapis.Share mana perlu je. Actually aku tak nak member tmpat keje aku tau aku ada blog,kalau tak naya aku jadi bahan kutukan nnti. Yala, apa cerita aku entry kat sini mereka baca. Tak rela u! But apa pun aku dan mencuba jujur yg terbaik kat setiap entry aku tau sekarang nihhhh.


Chow!

7 comment(s):

achik ezam said...

dekat 6 taonn berblogging mmg tak pernah femes pong...hehehee

layankan ajer :))

flyz said...

a ah,layankan jeee...

flyz said...

a ah,layankan jeee...

Fauzzan Helmy Anuar said...

Populariti bukan segala-galanya... Yang penting tu blog kita. Orang nak follow ke tak, terpulang...

Memetik kata seseorang, "Once bila dah jadi blogger yang popular, kita akan terkejar-kejar sebab nak jaga hati pembaca. Identiti penulisan kita akan hilang sebab ada yang selesa dan ada yang tak dengan cara tulisan dan paparan grafik kita. Jadi menulislah bila anda rasa ingin menulis. Jadi bende tu lebih berkualiti dari kuantiti"

Sekian, selamat malam

bukankosong said...

ye mie...sy tak penah lupa tu.Gd nitezz : )

Joey said...

Well, orang atas kata memang betul.

But, if you want to be as famous as HZ or FL, go ahead lah kan

My advice is work on your tulisan. Your sentences is good, but not the structure macam kelam kabut sikit. and jangan banyak sangat guna singkatan. I know you want to make it personal, but I noticed you use singkatan macam sbb dan sebagainya.

Minta maaf ya kalau salah cakap. Hanya sedikit nasihat, kalau diterimalah :)

bukankosong said...

Thnks Joey,semestinyer sy terima...xdela nk jd femes pun...just ada owg baca itu pun dh bersyukur...wei..xupdte blog ekkk?