Tuesday, February 1, 2011

Wilayah Unik



Salam semua,salam untuk warga bukanKosong dan pengunjung-pengunjung c,ni. Thanks sbb sudi berkunjung-kunjung.

1 st sekali Selamat Hari Wilayah(owg KL je cuti kan?), cuti rini buat pe ekk? Jalan-jalan? Lepak luar? atau lepak kat umah je. Tapi apepun harap suma apy ngn apa yg korang buat ekk! Aku tak mcm korang, keje ye...biasala owg cuti aku keje plak. Hari ini staff-staff Jusco yg keje akan dapat triple pay tapi tidak aku sbb aku dapat 1 cuti ganti pada hari yg lain.

Oh ya, sempena hari wilayah nih,aku nak share sesuatu ngn korang. Yala pengalaman duk kat KL sangat best tambah-tambah sini adalah tempat aku mencari rezeki. Actually dah lama duk c,ni dan menyewa. Family suma kat pantai timur.

Walau ramai yg kata KL adalah bandar BZ,bandar sesak, bandar Jam dan ada gak suara sumbang kata bandar punca maksiat, tp apepun pucuk pangkal diri masing-masing yg menetap d'sini. Kalau korang pandai bawak diri maka anda adalah sama seperti penduduk2 yg duk tempat lain tu. Ibu kota Malaysia nih mmg rr tempat tumpuan, cantik plak tu, bangunan tinggi merata-rata, peluang keje pun banyak dan sbb tula ramai anak muda berhijrah ke sini.

Tp paling aku bangga ramai yg cakap anak-anak muda kelantan ramai duk sini. Mereka berhijrah mostly utk meniaga,bagus-bagus... sbb ramai yg pandai dan suma otak bussiness. Walau aku makan gaji je.He..he..

Duk bandar nih, mencabar gak ya! Tambah-tambah nak mensesuaikan diri dengan orang-orang yg sukar diduga perangai dan perawakkannya. Kadang-kadang ada yg culture shock jab! Kalau dalam cerita Melayu TV tuh mesti ada mak ayah selalu risau jika anak-anak dtg c,ni sbb takut terjerumus dalam menda bukan-bukan.

Actually menda-menda tak baik tu ada, bahkan ada d'mana-mana pun.Cuma kita je yg mampu lawan godaan atau tak. Kuatkan diri k, kuatkan hati dan tau apa matlamat berada di dunia luar yg jauh dr pengawasan mak ayah. Lagipun mostly yg berhijrah dah besar panjang pun serta educated lak tu. So pandai-pandaila pikir dan bawak diri.

Aku? Aku tahu apa yg aku buat. Duk c,ni adalah untuk kumpul duit,cari sesuap nasi/rezeki utk sara diri mahupun family kat kg. Owg kata nak ubah nasib diri dan keluarga yg sememangnya bukan datang dr keluarga yg senang.

Apapun aku suka tinggal d'KL ,ibukota Malaysia nih. Wilayahnya cantik,harmoni dan semestinya aman. Kita harus bersyukur sbb keadaanya tak seperti Mesir yg kini tengah kucar kacir. Walau kos hidup tinggi dan barang-barang mentah asyik naik harga je, tp bersyukurlah ya dan pandai-pandailah atur kehidupan dan perbelanjaan korang tu.

Akhir sekali Selamat Hari Wilayah buat semua specially warga KL. Moga kita semua terus aman hidup d'bawah bumbung 1 Malaysia nih. Peace No War!

9 comment(s):

taufiq helios said...

wah! ak cuti rini dok uma jek....hepi wilayah day!! eh..btol ke ucapan aku tuh?

bukankosong said...

Taufiq: best cutiii,aku lg la kene keje. betul la tu...apy wilayah dayyy

Joey said...

selamat hari wilayah jugak

aku pun cuti.. :)

Asyraf Afiq said...

slamat ari wilayah..

http://asyrafpunyeblog.blogspot.com

Asyraf Afiq said...

slamat ari wilayah gak...

http://asyrafpunyeblog.blogspot.com

Xtreme_O2 said...

tiba2 aku rasa bangga lak sbg anak jati kl ni... hahaha... seblom x perasan pon semua ini & rs tidak suka akan kesesakannya... huhu

happi wilayah day yg hantar lambat... :P

khaifaiz said...

selamat hari wilayah.. jgn terkena kejutan budaya sudah la.. hehe

Adem and Cats said...

pandai2 jaga diri. kat mana2 pun sama

ademncats

aliefcmoi said...

saya bangga jadi rakyat malaysia.haha..bro,,do follow my blog..huhu.thanx..u follow,i follow..thanx again