Saturday, February 26, 2011

Duit kecik, duit besar

*Burger dah habis,tinggal nih je.He..he..


D'sebabkan malas nak makan nasi atau nak gerak ke pasar malam cari makanan utk isi perut yg mintak d'isi nih,so aku just singgah sebelah umah aku beli burger.

Selalu macam tula, jika malas burger rr jd mangsa. Lagipun murah dan senang. Feveret aku adalah burger daging.Dan setiap kali tu mesti beli dua, dua beb ko jgn main!...satu mana cukup.Kalau tak catu tul-tul silap hari bulan melebesla lemak aku.

Tp yg tak bestnya kalau kedai Melayu(mostlylahhh) mesti xde duit kecil.Pantang bagi duit besar mesti ngeluh dan kelam kabut nk pecah atau gi cari duit kecil. Yala nak bagi baki tak cukup. Beli burger dua bijik hanya berapa ringgit je tp bagi RM50.Tak taula nak kata salah aku ke ape, tp at least aku bayar. Cuma lain kali prepare rr duit kecik siap-siap kalau nak meniaga tu.

Aku bukan marah cuma ko melambatkan keadaan.Nak gi tukar duit pun ambik masa. Aku memang xde duit kecik masa tu sebab baru cucuk duit tadi.Kan dah gaji.

Aku ngeluh gak rr, yala aku perasan kalau kedai Melayu nih kalau baru bukak pagi2/baru aje bukak bussiness aritu mesti xde duit kecil.Specially kedai runcit dan kedai2 tepi jalan. Tu kadang2 aku takut nk gi beli pagi2.

Bila nak berbusiness harus bersedia tau. Specially prepare duit kecil. Kadang-kadang customer mcm aku atau sape-sape terada duit besar dalam poket. Nak wat can ana...kenala redah beli brg jugak. Tp paling kecik hati bila tuan kedai buat muka tak pueh hati marah customer mcm aku tak prepare duit kecil. Aku tak tipula,serius xde...kalau ada mesti dah bagi.

Paling teruk aku yg customer nih keluar gi kedai lain pecahkan duit dulu sebab nak bayar barang yg d'beli. Ini yg paling aku marah. Ikut hati kalau tak urgent aku tinggal mcm tu je.

Aku perasan kedai Cina takde rr macam tu. Bukan nak banding cuma mereka pandai jaga hati customer. Barula lain kali rasa nak dtg agi. Menda kecik aje tp kadang-kadang kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

Tapi aku tau ada gak customer yg ambik kesempatan pegi kedai beli brg ciput dan murah cuma nak pecah duit. May be tu kot tuan kedai sakit hati dan malas nak layan customer duit besar.Hu..hu...

Apepun just bersedia aje. Aku yg keje customer service nih paham...customer selalu betul,sbb mereka nih sumber pendapatan. Tanpa customer sesuatu bussiness tu xkan berjaya.

4 comment(s):

iza said...

As salam..
Ya la, belum pernah lagi jumpa taukey cina yg tak ada duit kecil. Paling tak ada duit, peniaga Melayu la, tambah2 kat gerai2 kecil, lagi la tak ada.

bukankosong said...

iza: tu la...seharusnya tokey Melayu jgn pandang menda nih remeh

CintaZulaikha said...

macam mana marah pon, sabar gak yg penting, yer tak???

bukankosong said...

tul tu kak ika...terbaekkk