Sunday, March 13, 2011

Jalan-jalan d'Tamadum Islam

Salam, hari kedua di Terengganu. Percutian d'teruskan dengan berkujung ke rumah member yg kahwin. Tu motif kami ke negeri pantai timur nih.

2 majlis sekaligus pergi, rumah kawan baik aku fetty dan rumah Mus ex staff dulu. Syokkk...suasana kg terasa buat aku teringat kat kampung aku.


Sempat pose kat pantai Batu Buruk, belakang umah pengantin je. Kalau tengok kat belakang kami laut macam bergelora sangat. Walau tak merbahaya tetapi dengan keadaan Tsunami kat Jepun tu buat kami cuak gak.

Nasib baik segala-galanya setakat nih ok.


Lepas ke kenduri kami bergegas ke Taman Tamadum Islam. Sekarang adalah aktviti jalan-jalan, maklumla sambil menyelam minum air. Alang-alang dah sampai Terengganu pe agi pusing-pusingla satu bandar Terengganu tu.



Tempat yang confirm pergi adalah Taman Tamadum Islam. Sape datang Terengganu tapi tak datang sini memang rugi. Replika masjid kat dalam nih memang superb dan mengagumkan.

Sempat agi kami sembahyang kat Masjid Kristal. Masa tengah sembahyang tu ada gak masjlis akad nikah. Member baik aku pun akad nikah semalam kat sini.




Tiket nak masuk ke taman nih cuma RM 15 je, plus disertakan dua kupon voucher diskaun untuk makan dan nak beli souvenier sekali.

Btw bole tahan mahal souvenier2 kat dalam nih, kami beli yang biasa-biasa dan murah je.


Antara replika-replika masjid kat Taman Tamdum Islam. Tengok dalam picture macam bole kita masuk sembahyang. Tapi kecik je, just replika ok. Suma lawo-lawo, replika masjid nih adalah masjid-masjid yang femes serata dunia.



Yang gambar pertama atas nih adalah Masjid Kul Sharif yang berasal dari Rusia.


Masjid pelik dan unik buat kami terpegum. Aneh kan? Macam kuil atau kubu lak rasa. Tapi nih sebenarnya masjid.


Yang ni pun sama. Tapi menara ini merupakan simbol antara masjid yang femes around the world. Meh kita tengok replika-replika masjid yang lain lak. Korang nilai rr sendiri....








Sempat pose kat replika masjid nih. Ala-ala nak wat kulit album lak rasa. Ha..ha...



Lepas melawat tu kami ke cafe dan tempat sorvenier, manfaatkan kupon yang ada. Masa nih baru terasa penat dan lapor giler.

Then dalam keadaan mendung dan hujan kami bertolak balik ke Home stay. Malam nanti kami nak kuar lepak2 kat bandar Kuala Terengganu then esok nya akan bertolak ke Kelantan,umah aku. Sangat-sangat tak sabar. Miss my family a lot walau beberapa hari yg lepas aku dah jejak kaki kat kampung.


5 comment(s):

CintaZulaikha said...

dah 3 thun kat cni, tak pnh lagi gi c2...huhu. stiap kali nak gi, musti jek ada halangan...

btw..cuti2 malaysia yek..

bukankosong said...

Ooo..kak Ika kat Terengganu upanyerr

encikReza said...

oloooooooo
aku pun teringin nk g taman tuh
slalu passBy jer..

bukankosong said...

Reza: jgn lupa ajak aku...he..he..

encikReza said...

aik bukan dh g ke bro?