Friday, March 11, 2011

Tidak mahu harapan tinggal harapan lagi...






Hikayat Merong Mahawangsa...

Antara filem yg aku nantikan. Actually bukan sebab jalan cerita pun sbb aku nak tengok keunikkan dan kelainannya berbanding filem melayu yg lain. Serius aku tak mau CGI macam Cicak Man, hampeh!!! Tgk trailer ke main tp bila aku masuk panggung belum smpai separuh cerita dah rasa nak jerut diri.

Aku was-was nih, yalaa...tgk trailer mak aih ke main...aku penah terkena ngn Hantu Kak Limah, namun bukan sebab trailer tp feedback dari penonton dan member-member. Suma aku dengar positive, but hasilnya aku meroyan sorang2 dalam panggung.

Harapan tinggal harapan.

Mungkin taste aku pelik sikit sbb aku menekankan jalan cerita dan ketidakkakuan pelakon-pelakonnya bukan nak ke arah komersial sgt...sbb tu aku boleh cope ngn cerita owg pute sbb ketelitian mereka buat aku impress. ( Maaf bukan mengecilkan cerita melayu )

Itu pendapat akula, lain owg lain taste dan cara. Namun aku harap yg terbaik dari Hikayat Merong Mahawangsa, sekurangnya celik mata aku sikit, biar cerita Melayu ada peningkatan walau seperti sedia maklum kita sebenarnya 10 tahun ke belakang dari negara barat sana tu.

Tambah-tambah dengan kos filem yg merisaukan dan membataskan penerbit-penerbit cerita Melayu Malaysia nih. Actually aku tau kos banyak main peranan. Namun apapun kalau pengarah dan penerbit tu pandai,teliti dan kreatif, hasilnya mesti baik punyer walau genre nyer biasa-biasa je.

Belajar perlahan-perlahan...

Aku harap aku tak kecewa menonton filem nih, setakat ni aku dah banyak dengar komen positive,harap aku tak kecewa sbb memang aku letak higher expectation.

9 comment(s):

delarocha said...

tak sabar nak tengok jugakk

me_nazri said...

btol..xsbar...

encikReza said...

tengok sama nak...

bukankosong said...

Delarocha & Nazri: mmg tak sabar

Reza: Jommm...

Shamsuddin Amin said...

smlm kan kuar...
ak x sempt nk tgok...
hrp2 jgn la indah trailer dr filem... ^^

Entry terbaru Santan Berlada : Yey... Ak jadi Head chef...^^

CintaZulaikha said...

ia akan jadi citer the best this year..walaupon kekadang FFM tak pandang sumer tuh..so sad..

Azam Shah said...

lain orang lain citarasa. so don't put too high expectation bro :)

achik ezam said...

bila tengok muvi just enjoy aje...jangan pandang technicality etc etc...


have fun aje :)

bukankosong said...

Sham: Pah balik bercuti baru nak tengok..

Kak Ika: Yup!! may be menang filem terbaik kot.

Zam: yup benar...tp dh promo cambest maka higher expectation rr..

Ezam: Kenala..aku melabur duit tu :P