Monday, January 31, 2011

Sementara sempat; jom join HEARTBEAT

43 comment(s)




Aku try nak wat kelainan c,kit...kelainan untuk aku je.Korang aku rasa dah lama try menda2 meniaga nih kan? Specially menda2 yg ada kaitan ngn duit.Asalnya aku tak peduli tp entah can ana dapat seru lak. So aku join.

Y aku join? Aku rasa sbb menda nih baru agi. Orang kata menda-menda baru nih berjaya c,kit sbb ramai owg tak explore agi. Meh aku share pe mendanya. Sejibik atau lebih kurang Nuffnang(iklan mostly aku jumpa kat blog2 owg lain), pendapatannya adalah dr sumber klick-klick tu. Nama menda nih adalah HEARTBEAT,may be sesuai kot sbb dah dekat-dekat ngn Velentine's day yg aku tak sambut tu.HeartBeat adalah syarikat pengiklanan gift-gift utk delivery n so on. Jom aku ajar korang macam ana nak register.Senang giler.
.
.
.
V
1.) Klick 'Banner HEARTBEAT' aku tu.Ada nun bawah post aku nih...


2.) Then klick icon nih untuk register

3.) Pahtu create account,isi je suma maklumat korang.Then tekan CONTINUE

4.) Tadaa! Anda dah ada akuan. Bila anda under login tu jgn lupa tekan
"MY HB! Affiliate"


5.) Last but not least, GET A CODE.Tekan icon nih. Copy je html dia tu then paste kat blog korang.Siap!



Ok ka? Tak ok, nnti tanya.Selamat berusahawan suma. Katanyerr...

BukanKosong

3 comment(s)
*Header yg ringkas tp huduh (mcm mana tu?),tak reti wei nk wat header...

Salam...semestinyer aku cuti rini,my turn plak ya setelah bz keje time weekend.Suka!

Ok kali ni aku nak share sesuatu, pasal apa yg berlaku dalam blog BUKANKOSONG nih. Korang nak baca? Korang nak dengar? Sila-sila, mana yg tak sudi takpe,ok aje.

Bila aku buka blog je perkara pertama adalah tgk komen entry baru aku. Banyak tak komen? If byk pueh hati la,entry dpt smbutan tu. If sikit kena iktiar, moga next time ada peningkatan dr segi kualiti entry. Sebenarnya kepuasan lebih bila entry anda manyak d'komen pengunjung. Kesenangan facility utk pengunjung komen juga adalah penting.

Pahtu tgk pertambahan follower, alhamdullilah lately ada peningkatan, blog aku nih tak popular mana,maka pertambahan tu lambat. Keep in touch k mana yg follow. Selalunya aku akan follow dia balik dan baca entry dia. Tp satu je susah aku nk follow dia balik bila profail blog dia xde link. Lainla kalau dia tinggal jejak balik kat shout box.

Next adalah baca entry dalam bloglist aku. Aku baca tajuk2 yg best dari blogger-blogger yg aku rasa best. Sebab tu tajuk tu penting. Gambar-gambar yg d'letak juga menarik minat.

Pahtu check shoutbox ngn singgah jejak-jejak yg d'tinggalkan blogger. Jika ada entry menarik minat mesti aku komennyer. Kalau susah nk tekan comment sbb ada passcode bagai aku tinggal kat shout box dia aje.

Page tukar-tukar link(s) aku mesti kunjung jugak, mostly kalau ada link baru aku bukak dan akan add/follow blogger tu. Tanda penghargaan sbb sudi singgah page. Mana entry best mesti aku LIKE dan comment. Namun jika aku blogwalking gak, jika ada blog yg menarik minat mesti aku add dia.Selalu aku add sbb entry dan aura simple bermakna blog tu sendiri.

Kalau rajin aku blogwalking guna pin blog kat Story Anda dan gengblogger. Kat c,tu aku boleh baca mcm2 cerita/entry dari team blogger plus dapat idea utk tulis entry baru aku. Mostly ini yg aku lakukan setiap hari.

Actually aku blogger yg suka blog yg simple-simple,blog cepat load dan ada macam-macam widget yg berguna (noted! yg berguna aje). Aku jugak suka baca entry yg guna gaya penulisan yg simple,jelas tp bermakna tp ada lawaknya(korang paham?).Aku masih belajar ke arah itu. A few blogger je aku jumpa mampu mereka entry gaya itu.Korang can ana? Pe korang wat bila melawat Blog tercinta korang?

Ok then, me kasih dtg dan singgah : )

Sunday, January 30, 2011

FB AJL

6 comment(s)
Salam..

Tadi masa blogwalking dan tersinggah kat blog HAFIZ, aku terbaca entry beliau.Lawak gilaksss..

Sentap giler komen, specially dari Misha Omar wei, meh tgk!

*Tak nampak, klick bagi besar

Berangan jab

4 comment(s)

Hidup ini syok klau lahir-lahir je aku adalah anak jutawan,ada serba serbi yg aku dambakan.

Hidup ini juga syok klau hari-hari yg aku lalui sumanya senang,happy je dan tak perlu pikir macam-macam masalah.

Lagi best tiba-tiba satu hari secara tak sengajanya aku terjumpa wang satu juta, ada owg terjatuh dan terhilang kot. Mungkin aku terus jadi kaya dan tak perlu kerja susah-susah.



*Beranganla ko Rashid! ha..ha...

Menantu tip top

4 comment(s)
* Bawak watak mak ngn baik sekali! lawak giloksss!!

Tgk cerekarama tadi? Menantu Tip Top

Ingat senang aku nak gelak, tp kali ni aku gelak wei...cerita nih menggelikan hati aku. Mungkin lawak2 mcm nih kena kat jiwa. Actually aku suka dialog dan jalan cerita lawak spontan mcm nih. Maka cerita nih menepati sgt.

Tambah-tambah pelakon2 nyer otai belake...

Sakit perut aku gelak, mungkin penggiat filem kita patut cedok idea pengarah nih ok? Macam nih baru dinamakan lawak bukan mcm filem2 lawak buatan tu! Marah aku..nak buat lawak pun angkat tangan kaki segala...tak perlu!

Tak tau rr...korang rasa can ana? Korang rasa filem2 kita nih lawak ke? Except senario first2 dulu, movie2 selepas itu adalah hampeh bg aku. Hari tu gi tgk Hantu kak Limah yg owg kata lawak giler pig, tapi taik kucin! aku merana duk dalam panggung. Xsuka!

But depend kot, mungkin taste aku mcm nih, sebab lain owg lain minat kan? so pilih ikut taste memasing. Apepun syok dan lawak giler cerekarama Menantu Tip Top tadi, tahniah buat pengarahnyer. Dalam lawak tu ada gak sedih dan pengajarannya.

Kannnn....

Saturday, January 29, 2011

Suka suka suka

14 comment(s)

Tak suka VS suka kan?Maka malam nih aku nak canang memenda yg aku suka plak,setelah semalam aku mengentry akan hal menda dan cerita aku tak suka.


1.) Berblog- tak perlu ulas lebih, sbb mostly tiap2 hari aku update.

2.) Karoake- My hobby ok!

3.) Tgk wyg- Hampir sebulan aku tak tgk gara-gara takde cerita best, tp tgk wyg tetap jd pujaan hati

4.) Hangout with my best fren- semestinyer...

5.) ABC dan cendol- dapat perkena...mak aih! sape lalu sebelah aku tak sedar.

6.) Bercuti- Tak kisah abih duit byk mana,asal dapat bercuti release tension aku mahu! Latest Singapore hari tu. Coming Soon Melaka dan Terengganu walau dah pegi.

7.) X-Men,Harry Potter,Narnia & Twillight- Movie pujaan hati

8.) Siti- Pujaan beb! dulu hingga kini...ko gelak? Ada aku kesah?!

9.) Lagu- ct nyer,Aizat dan apa-apa latest nyer lagu yg catchy kat telinga aku.

Friday, January 28, 2011

Pancit agi?! Cilako!!!

6 comment(s)


Kul 5.37pm,rini cuti dan dah hampir 1 hari pun. Pe yang berlaku?

Bangun kul 11am, bersenang lenang sambil melayan blog dan FB, rendam baju then dengan tak mandinya gi rawat motor aku yg pancit tu. Balik pahtu still layan blog sambil berblogwalking.

Kemudian after mandi(lewat yer mandi),siap-siap utk gi bank (bank in duit mak ayah), simpan duit kat CIMB,isi minyak moto then pahtu gi Wangsa Walk utk settlekan bil maxis dan broadband plak.

Balik aje singgah kedai jual goreng pisang sbb lapar, malas nak cari nasi. Lepas beli terus nak balik umah , masa dah nak sampai aku terperasan tayar moto aku, kempis agi?! Tayar belakang lak tu! Pancit lagi! Cilako!!!!Tempat sama wei!!! meradang aku.

Macam ana bole jadi mcm nih? aku sumpah seranah sowang-sowang. Tau tadi aku tak tukar tiub kalau jd mcm nih, malas nk biar aku terus gi bengkel moto,lain tempat ok malas gi tempat yg sama,wat malu je. Check-check upanyer ada paku kat tayar...baru terpijak kot.Cisssss!!!!Kawasan umah aku byk paku!

Nasib baik murah dr kedai tadi...balik ngan agak kemarahan, kemudian layan TV,makan-makan keropok lekor dan jejemput yg aku beli kat kedai td.Kekenyangannn...

Ini je yg berlaku wat masa skrg...

Yg penting berbloging agi!

Thursday, January 27, 2011

Tak suka dan tak suka

9 comment(s)


Perkara dan cerita yg aku rasa tak suka, tak suka,tak suka dan tak suka...


1.) WWF- ceritera gusti yg dah ada berzaman kat TV, memboringkan! lakonan sgt diaowg?...hempas sana, hempas c,ni...

2.) Tengok cerita seram kat TV- Menjadi-jadi producer Malaysia nih duk tayang cerita-cerita seram. Seram ke? Hampeh!

3.) Politik- Kat Tanah Melayu nih tak payahla...berat sebelah sgt aku tgk. Stesen TV pun sama...cederung satu parti je.

4.) Cerita lawak buat-buat- Berlambak-lambak filem kita wajah kita(katanyer) wat rancangan macam nih,lawak merapu...buat-buat, tak suka! cth JPBC 1 & 2 (cuba teka singkatan cerita pe ni?)

5.) Iklan kos rendah kat TV- Cth iklan perfume yg ada FT (nama artis).

6.) Berita tentang saham- Sampai sekarang aku tak paham apa yg berita nih cuba sampaikan, maka aku ignore je beb! maybe sbb aku bukan owg business kot?

7.) Mawi- Ulasan aku...''No komen!''

8.) Lagu-lagu lama- Bila sowang-sowang tak mungkin aku layan lagu-lagu 60an dan 80an.

Moto pancit + jalan kaki

7 comment(s)



Uwaaaa!!!! hari nih kena jalan kaki gi keje,nasib baik umah dekat.
Ni gara-gara moto kesayangan aku pancit plak...mencik!

Biasala dalam berbulan-bulan dia wat hal sekali ngn pancitkan dirinya. Sebenarnya since balik keje semalam agi.

Nasib baik esok cuti, esok baru boleh rawat ko ya moto. Hurrmmm...ok rr nak gerak jalan dulu,kang terlewat plak sbb aku nak sarapan dulu.

Jumpa agi!!

*Takpe, excersise kan? katanyer...

Wednesday, January 26, 2011

Rasa yg cukup indah...

6 comment(s)

Pernah anda rasa?


Tak pernah aku menjauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu

Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah..

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan ‘tuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi

Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampuku cari
Yang secantik diri kamu

Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan ‘tuk dicintai



Pernahkah juga anda tersiksa kernanya?

Pilihan dalam berat

7 comment(s)


Owg kata kalau niat kita ikhlas, maka balasan juga ikhlas....

Syukur bila aku dapat tau increment salary aku antara yg ok, syukur pada yg Maha Satu atas segala rahmat dan nikmatNya. Syukur juga selama ini usaha aku untuk menjadi pekerja yg baik dan ikhlas menjadi. Ini satu semangat buat aku setelah aku melalui fasa tak berapa elok tahun lepas.

Segala-galanya ok...syukurrr

Tapi aku sedih juga (cerita sedih plak) sebab terpaksa pilih antara 2 member(dua-dua pompuan), nak d'jadikan cerita bila 2 owg mmber baik aku,d'mana tarikh kahwin diaowg jatuh pada hari yg sama. Sedih sbb tak pergi yg seorang lagi sbb majlis nyer untuk belah lelaki dan pompuan takde senggang hari...esoknya terus majlis.Walau majlisnya d'KL tp aku pilih majlis member baik seowg agi kat Terengganu.

Aku terpaksa pilih member baik yg duk d'Terengganu atas sebab kata-kata bakal suaminya yg pernah tidak mahu jemput aku ke majlisnya, owg kata terlajak perahu bole undur tp terlajak kata , mendalam sakitnya.

Memang past is past dan kami juga dah baik pun setelah isu bergaduh tahun lepas. Mungkin ini takdirnya...tambah sakit lagi dia bila member yg 2 owg (member baik lain)juga tak pergi majlisnya sbb follow aku.Beerti tak ramai ke majlisnya. Aku tak tau nak kata macam mana?Tiada niat aku untuk jadi macam ini, lagipun aku punyer maruah bila bakal suamimu meluahkan kata-kata untuk tidak menjemput aku,takkan aku nak pergi jugak kot?

Owg kata bila marah berhati-hati...marah itu syaitan...

Isu konflik dulu aku tidak mahu detailkan d'sini sbb ia telah lepas pun.Namun aku juga sedih sbb tak bole melihat member pompuan aku tu naik pelamin. Mungkin inilah takdirnya.Maaf!

Hurrrmmm....

Tuesday, January 25, 2011

Hari ke-2 d'Singapore

10 comment(s)


*Masa otw balik ke Johor,tgk nih! owg Singapore ngh cue utk lintas jln...kagum jab...

*Shopping dan singgah makan d'area Bugis Street



*Ramai giler owg, tambah-tambah chinese ngh BZ utk CNY



*Zebra...snap snap d'Zoo Singapore




*Most of the kengkawan (opsss!) kami lawat



Berjalan d'zoo Singapore,walau aku agak kureng c,kit sbb dah bosan tiap kali bercuti gi tgk binatang tp tetap have fun enjoy ngn binatang-binatang yg tak mungkin kita bole pelihara kt umah tu.

Selepas berjumpa haiwan-haiwan td,kami singgah ke Bugis Street lak. Boleh tahan best tempat nih,ala ala Petaling Street KL lak, d'situ kami singgah makan,then shopping-shopping beli ole ole utk kengkawan kat KL,namun tak rr shopping sgt maklumla beli brg-brg kat sana agak mahal,walau nmpak murah ngn duit dollar diaowg tp sebenarnya mahal ngn duit kiter.

Duit pun apa agi mencurah-curah kuar.

Namun pengalaman bercuti kali ni sgt bernilai ok.Experience berada d'negara owg sgt syok,berharga specially bila time nak checking pasport dan diri sebelum nak masuk Singapore nih...owg kata leceh pun ada gak.

Well...masa muda nila kita nk enjoy ya...bila dah tak larat dan tua esok-esok susah nak bergerak ke sana ke mari,tul tak? Apatah lagi bila dah ada anak-anak...bole pergi, tp kena dahulukan anak-anak dulu rr.


Monday, January 24, 2011

Hari tua aku

5 comment(s)


Hari ni adalah ari yg sgt happy bg aku, serius! Terkejut giler...saje bos-bos wat suprise tadi, rasa terharu sgt sbb dapat 2 bijik kek berserta hadiah-hadiah yg best.Then rasa sgt terharu gak sbb my big bos sanggup wat sebijik kek yg chumil utk aku. Sangat-sangat gembira bila masuk office pah meeting td terlihat sejibik kek atas meja. Thanks bos...sorry tak dapat papar kek kat c,ni sbb dah melantak habih...hu..hu..

Thanks juga buat bos aku yg sowang agi(bos yg aku paling rapat) sbb sanggup suruh kantin store extand hour semata-mata nak belanja aku dan yg lain makan...sangat-sangat terharu ngn bos aku tu. Walau kadang-kadang aku tersakit hati ngn beliau yg pelbagai kerenah tp tak sangka beliau sudi belanja aku dan yg lain...surprise gak...

Apapun terharu...ingat ke takde sape ingat my birthday upanya ada gak yg sudi meraikan, tak lupa jua buat kengkawan baik yg sudi meraikan.

Btw thanks jua buat yg wish kat aku specially kat FB,sms dan jua kat c,ni...thankssss guysss!!!


selamat hari lahir

7 comment(s)
*Ha..ha..picture 2 hari sblm jadi makin tua


Alhamdullilah...

Sehingga saat ini aku masih bernafas...syukur pada yg Maha satu atas segala rahmat dan nikmatNya selama ini.

Hajatku moga kali ini aku terus d'beri kesihatan yg baik, rezeki yg bertambah, kegembiraan yg berganda dan kasih syg yg penuh dari insan-insan sekeliling.

To Me


Selamat Hari Lahir...HAPPY Birthdayy!!!




*Ha..ha..owner bukankosong nih dah tua wei!

Saturday, January 22, 2011

Best holiday ever!

5 comment(s)
*Umah shrek

*Revenge of the mummy


*Kalau kat c,ni conpirm ada 4 sekawan tu



*Bandar ompute'

*Suma tempat nih kami pegi,xde miss ok!

Hari ni penat giler,penat penat penat penat yg amat!...

Ni baru segar sikit pah mandi td,smpat agi on9 jab melihat khabar dr blog dan FB. Skrg serius aku on mood cuti.



*Mercu wajib ambil...globe Universal studio


Berbaloi cuti kali nih sbb dapat bercuti luar dari Malaysia, pertama kali melangkah kaki ke tempat owg buat aku excited sgt-sgt. Tadi pah smpai je di airport,Senai Johor, terus menuju puncak berjimba di Universal Studio Singapore. Tanpa mandi kata ko,mana sempat sbb kami budget masa.



*Kapal besar..kagum jab...

Kepuasan dan kegembiraan berada d'situ sukar utk nk d'gmbarkan ngn kata-kata,sape-sape yg penah pegi mesti tau bertapa bestnya bercuti.Nah a few picture aku share. Malam nih aku penat c,kit nak urai detail pasal kegiatan kami td tp kalau ada masa lain kali aku cerita lebih kat korang k.


*Layan dinasour batu, yg real kat skrin je


Thursday, January 20, 2011

@ LCCT

8 comment(s)
*Menapak d'sini kejab...kejab ke?

*At LCCT,kali ke-2 dtg...lepas hantar mmber tahun lepas


Status skrg sedang berada d'LCCT, ngah menunggu waktu utk nak check in dan menuju puncak untuk berjimba(Singapore!)Ha...ha....tapi lambatnya!!! skrg baru kul 10.48pm,ada 8 jam agi ...lama gila ok!

Kami terpaksa dtg awal sbb xde owg nak hantar kami dari KL sana,yala check in kul 7am so ko anggap ada LRT kah utk kejar waktu ke sini...tidak mungkin kan?Melainkan ada owg sanggup hantar kami pada kul 4am.

Maka jalan penyelesaiannya adalah dtg awal...tapi redha jela kene menapak,malas mau check in hotel sbb malas nk bazir duit.Lagipun kami lelaki so no hal if tidur kat kerusi menunggu je...tul tak?

Nasib baik aku bwk laptop, xde rr mati kutu beb kat c,ni! Excited nih nak bercuti...maka otak ini akan blok apa-apa menda berkaitan ngn keje. Owg office jgn duk brani nak call aku ok! Ha...ha...

Jumpa agi ngn gambar-gambar menarikkkkkk....


Motivasi dan melancong...

10 comment(s)
*Ngah BZ pack katanyer...

Salam...

Dulu masa zaman muda-muda dulu aku suka sgt ikut owg, kalau owg berjaya c,kit mulala aku nak korek rahsia dia, then follow cara dia (masa nih time study), tp aku tak berjaya sbb cara itu mmg tak suit ngn aku.

Then bila besar sikit,aku mula compare diri ngn owg-owg berjaya lain, nak sgt ikut jejak langkah dia maka mulala follow step tu step nih. Tapi gagal juga sbb aku tak mampu follow sbb itu bukan kelebihan aku.

Namun sekarang bila matang, baru aku sedar bahawa saya adalah saya sebenarnya. Mana mungkin aku bole jadi seperti dia, sbb dia diri dia,nasib dia dan usaha dia yg ikut kemampuan dia. Aku boleh buat tapi follow flow aku je. Stop compare diri sbb sometimes kita bole plan cara kita sendiri ikut kemampuan sendiri. Mungkin hasilnya jauh lebih baik dr dia.

Jika aku compare ngn dia maka hasil mahu seiring ngn dia atau lebih dan bila tak berjaya, DOWN!!! sorang-sorang jatuh dan kadang jatuh terus. Lagi sakit bila kita tgk dia sowang je yg berjaya.

Dalam hidup berusahala ikut kemampuan,rezeki ada d'mana-mana yg mana bole dicapai dengan usaha kita aje,sbb kalau tak berusaha mana bole berjaya kan? Then bila berjaya dapat sesuatu rezeki tu, bersyukurlah pada DIA sbb itu rezeki yg dicurahkan DIA kepada kita. Stop compare sbb rezeki yg ditetapkan dan diterima adalah berlainan.Jika kita compare juga kita yg sakit sbb kita mungkin nak lebih,maka bersyukur aje dan usaha lagi smpai kamu berjaya.

Ini motivasi utk diri aku dan renungan buat pengunjung c,ni. Tiba-tiba dapat idea nih sbb terbaca blog seseowang. Hu..hu..jgn marah k,just share-share je.

Oh ya BTW tomorrow start gerak ke Singapore, everythng on planning.Excited bangat...1st time bercuti kuar MALAYSIA walau tak jauh sgt. Paling best seriusly aku 1st time naik flight ok! Ha..ha..jgn gelak!

Wednesday, January 19, 2011

Kucing VS Anjing

3 comment(s)

Jumpa lagi! Ha..ha walau sebenarnya hari-hari je jumpa aku kat sini. So tadi aku bgn awal c,kit walau aku keje ptg rini. Rasa liat tp mengenangkan aku dah janji ngn my bos nak tlg dia kemas umah yg d'masuki pencuri tu(tgk entry semalam), so aku redha je kul 9.30 am tadi gerak gi umah dia.

Actually dia duk umah mak dia,maka aku kena tunggu jab sementara dia dtg ke umah miliknya. So berhentila aku tepi umah dia tu. Umah banglo beb,rasa syok plak bila tgk serounding umah-umah owg kaya nih, mulala pahtu aku berangan nak duk umah owg kaya nih.

Persekitaran pun cantik ok, ngn hiasan-hiasan pokok deco dan apatah lagi pokok-pokok semulajadi tumbuh menambah syok aku utk stay umah-umah mcm nih. Maklumla aku bukan berasal dari owg kaya-kaya maka impian utk nk duduk umah yg senang mcm ni mulala berkobar-kobar.

Kenala aku usaha lebih ya tak? plus kena rajin menyimpan dan moga suatu hari aku dapat miliki umah impian nih.

Masa tgh-tgh duk syok layan aganan tu, tetiba ada 2 ekor kucing samseng duk mengieow lawan sesama sendiri (bunyi kucing nak gaduh, korang tau kan bunyinya cam ana?). Rasa binggit plak telinga aku nih,ingat nak ambik selipar je baling. Tapi mengenangkan kwsan umah owg lupakan aje.

Tengah mereka duk bising-bising tu, 'auk! auk! (bunyi anjing)' dari pagar umah sebelah,nasib baik terkurung dalam pagar...terkejut aku!

Korang mesti ingat kucing tadi bertempiaran lari kan? Jawapannya TIDAK! bole plak dua-dua ekor tu wat bodo je siap lawan-lawan gaduh agi. Then tiba-tiba plak muncul kucing betina yg agak chumil entah dari mana siap-siap menggeliat,berguling manja agi kat sebelah pagar anjing menyalak td. Kalau jauh aku pahamla nih anjing tu dekat giler...bezanya anjing tu duk dalam pagar je k.Waaa...berani betul kucing-kucing nih.

Owg kata dulu-dulu kalau kucing jumpa anjing mesti lari kan? Kini tidak lagi ya!...siap main-main agi depan anjing yg duk c,buk menyalak tu. Nasib baik pagar umah tu berkunci kalau tak nahas kucing-kucing tu. Terhibur jab aku tgk drama 4 ekor binatang nih. Dua ekor kucing duk bergaduh nak rebut kucing betina miang tu plus anjing yg menyalak dek kerana bising kucing yg bergaduh tadi. Tergelak aku sekejab sehinggala bos aku sampai...hu..hu..macam-macam.

Ini saja kisah pagi ini. Chow!

Tuesday, January 18, 2011

pecah rumah

8 comment(s)

Salam, berita yg baru aku terima masa tengah syok main badminton td. Umah bos aku kena pecah masuk!Terkejut sangat-sangat...

Kesian kat beliau...byk brg hilang, brg kemas,kamera,kunci-kunci dan duit syilling. Dan syukur pada masa itu my bos,husband dan anak-anak tidur umah mak ayah dia,kalau tak,tak taula apa jadi.

Beliau tengah bersedih sekarang...trauma yg d'alami beliau aku paham sgt sbb aku penah lalui beberapa bulan lalu. Mungkin amount tak sebanyak my bos tp hilang laptop tetap wat aku hilang arah.

Simpati untuk my bos sekeluarga, may be kawasan AU sekarang tengah season pecah masuk umah kot. Si pencuri sial bergerak dari satu kediaman ke kediaman. Lakhanat utk mereka yg tak reti nak cari rezeki halal nih.

Moga bos aku tabah hati.

Monday, January 17, 2011

bos ngamuk!

7 comment(s)


Hurrmm...bos dah ngamuk! Siapa nak jawab, akula yg kena marah,benda kecik akan jadi besar, rasa d'motivated jab. Nasib baik ada beberapa owg yg back up. Hope everything back 2 normal.

Aku hari ni bersusah payah untuk event store, menerajui aktiviti yg bukan kecik sbb melibatkan ramai owg. Yang back up aku cuma beberapa owg je, kena marah tak payah cakapla,yala nak tula tak cukup,budget tak cukup tp suruh proceed gak ngn event. Yang paling benci bila si comittee comittee yg otak singkat, asyik nak bangkang je. Bukan nak curah idea support tp nak gak keluarkan mcm mcm alasan supaya event tak jadi. Bagi aku memang budget kecik dan staff pun smpai kena kuar duit tp at least cuba dulu, tgk sambutannya mcm mana.

Untuk event badminton nih korang tau, aku ngn seorang member je susah payah utk nak gerak suma. Aku plak kena marah ngn bos, nak mintak tambah kerusi tak bole,minta air mineral kena marah, mintak tu kena wat surat...jenuh aku kan? Tapi aku pekakkan telinga je bila mengenangkan ini tanggungjawab aku. Hurrmmm...macam macam kan? kalau tak kerana aku nih jenih owg yg pikir positif,lama dah aku surrender.

Tapi tadi aku tgk puas hati.Tengok bebudak nih/staff staff main seronok sangat, hubungan line yg rapuh tu pun macam dah erat.Enjoy aje...tapi bos bos yg besar mana kau? Suruh anjur macam-macam tapi haram tak muncul! Esok kalau tak muncul lagi siapla kau! (macamla aku bole wat apa-apa ya?)

Entahla...aku proceed jela,aku tau suma nih adalah cabaran buat aku dan aku tak bole mengalah.Dalam menjadi yg terbaik bukannya senang. Niat aku adalah bekerja seikhlas mungkin dan mana-mana tanggungjawab aku tuh aku akan jayakan sebaiknya.Caiyok Rashid!

karoake + page

3 comment(s)

Ini aku baru balik dari karoake, gilaaaa suara dah hilang, 2 jam nyanyi tanpa henti.Berminggu-minggu tahan sbb budget duit utk nak gi Singapore katanya. Asalnya tadi malas nk gi tp sbb ajakkan ayam-ayam aku diseriuskan member aku plak maka kami telah menjadi pergi karoake bersama. Wah! best! rindu rasanya nak kuar suara walau suara tersgt rr sumbang mahram nyer.Kih..kih..

Lepas karaoke terus gi makan kat kedai belakang Jusco sbb perut berbunyi minta makanan. Setelah kekenyangn terus balik umah dan layan blog tercinta nih.

Untuk pengetahuan, esok ada pertandingan badminton peringkat store, i mean perlawanan antara staff-staff Jusco. Aku tak join just jadi urus setia aje, sbb aku tak reti main sgt.Main suka-suka bole lol. Ini lawan-lawan cuak gak, maka tidak sama sekali untuk join, walau namaku adalah Rashid, cuma tambah satu barisan nama agi untuk terus menjadi Rashid Sidek permain legend negara dulu tu.Ha..ha..

Agak lama aku planning game nih, atas permintaan bos aku. Just bg chance diaowg berhibur...ini asyik keje aje tak leh gak ya. Then esok penentuan utk staff-staff aku. Gd luck korang suma, mainlah pepuas dan enjoy ur game.

Oh ya, dikesempatan ini jugak nak bgtau, aku wujudkan satu page kat atas tu iaitu page [ Komen + kutuk + puji + cadangan ] untuk pembaikkan blog BukanKosong ini. Tiba-tiba dapat idea pagi tadi untuk menambah daya tarikkan ke blog ini.

Harap pengunjung-pengunjung sudi luangkan masa d'situ untuk sebarang komen,kutuk,puji mahupun cadangan. Semuanya aku terima ngn positif aje. Thanks all...

Sunday, January 16, 2011

Komen ANDA

9 comment(s)


Salam hari Ahad...


Aku rasa nak improvekan sikit blog aku nih, korang rasa apa yg menarik tentang blog aku nih? Dan apa yg korang rasa tak menarik tentang blog aku ini?


Boleh komen sesuka hati korang, baik ke? Buruk ke? Adalah pelajaran buat aku supaya aku dapat tambah dan buang sesuatu dari blog BukanKosong ini?

Jom…tinggalkan komen anda.Me kasih ya!

Saturday, January 15, 2011

Surat untuk ayah

9 comment(s)


Surat untuk ayah

Seorang mahasiswa semester akhir menulis surat kepada ayahnya: Ayah, Saya merasa tidak selesa kerana terus menerus menulis surat kepada ayah untuk meminta wang. Saya merasa malu dan sedih. Saya ingin meminta wang sebanyak Rm1000 dari ayah, walaupun setiap bahagian tubuh saya memberontak. Saya meminta dengan tulus dari hati saya yang paling dalam, ayah maafkan saya.

Salam dari anakanda,
Sarip.

p/s Saya merasa berat hati untuk mengirimkan surat ini, jadi saya cuba untuk mengejar posmen yang mengambil surat ini dari dalam peti surat. Saya ingin mengambil kembali surat ini dan membakarnya, kerana surat ini pasti menyusahkan hati ayah. Saya berdoa dalam hati agar saya dapat semula surat ini, tapi sudah terlambat.

Beberapa hari kemudian dia menerima balasan surat dari ayahnya yang mengandungi ayat yang ringkas.


Untuk Sarip,

"Nak, doamu sudah dimakbulkan. Suratmu tidak pernah ayah terima"

Dari Ayahmu.





*Ha..ha...padan ngan muka mung Sarip...


D'sebalik tingkap

3 comment(s)
Salam malam minggu buat suma bloggers dan follower Bukankosong.

Korang wat pe? Berjimba la tu ekk?...ha..ha..bagus rr tp jgn rr duk lupa diri lak,nnti terkandas dari landasan keimanan itu...so sape yg susah? Korang gak kan?...

Ini malam pah balik dari keje td aku just bersenang-lenang aje kat bilik.Perut pun asyik meraum lapar dr td tp seriusly malas giler mau kuar cr sesuatu utk d'makan.Nak ke kuar? ngn sejuk-sejuk mcm nih,baru aje lepah ujan kat c,ni.Seriusly nak bgtau korang,arini aku just mkn nasi waktu sarapan pagi je k...time mkn tghari dan makan ptg cuma makan kueh aje.Wow!! mcm diet lak ye? Kempiskan apa yg patut beb...

Hu..hu..maka continuela aku bersenang lenang d'bilik lagi sambil melayan Mega Movie kat TV3, cerita School of Rock ! Lama gak tak layan cerita nih since zaman student2 dulu. Story yg best yg leh wat semangat ko membara-bara!

Selain melayan Tv, aku juga mengada-ngada mengubah angin blog aku ngn menukar header.Ok tak? Ke huduh? Atau simple sangat? Entah lol...tp aku rasa dah ok sbb aku suka simple header je tp biarlah bermakna. Tenang aje bila tgk, mcm bagi aku inspirasi plus disebalik tingkap itu ada sesuatu yg menyatakan pelbagai kisah d'dalamnya. Sudah semestinya ia bukan kosong kan?Ada pahit manis yg sukar d'mengerti kadang-kadang. Harap-harap semuanya ok after that.

Apepun ...hakikat gak...esok aku keje dan hari Isnin baru cuti balik...so yg lain enjoy ur holiday ok!

Peace!

Thursday, January 13, 2011

macam-macam

6 comment(s)

Masa blogwalking tadi singgah blog AMAZING GILA, masa baca entry dia pasal apa yg berlaku masa AJL belakang tabir/ scene tak kuar TV tu, aku tergelak baca antara yg d'bgtau dia.

Ni haaaa!!!
.
.
.
.
V

Ketika persembahan Siti Nurhaliza, seorang penari tersangkut di tali sampai orang di bawah pentas kena tolong bukakan. Haru juga’lah.

Terguling-guling aku gelak baca nih, cian giler mamat tu,mesti nightmare dia. Owg lain c,buk duk buka step menari, dia plak duk c,buk suruh owg tlg bukak tali yg tersangkut kat baju dia tu. Pasrah je..

Kalau terkuar kat TV kang naya tu...

Sakti Delima

4 comment(s)

KUALA LUMPUR: Baru empat episod ke udara di TV3, drama bersiri 20 episod, Sakti Delima terbitan JS Pictures Sdn Bhd terpaksa dihentikan siarannya, berkuat kuasa serta-merta, semalam.

Produser drama itu, Sheila Rusly mengesahkan, perkara ini atas arahan Lembaga Penapisan Filem (LPF) yang mendakwa drama arahan Azman Yahya atau Jinggo itu mengandungi unsur syirik dan tahyul ketara yang boleh memesongkan akidah Islam.
Sambil menangis, Sheila ketika menghubungi Harian Metro, petang semalam sangat kecewa dan kesal dengan arahan mengejut daripada LPF itu.

“Saya baru dapat tahu arahan ini dari TV3 yang memaklumkan perkara ini semalam. Saya difahamkan, LPF berkata, Sakti Delima boleh mengelirukan penonton kerana kalung Sakti Delima yang ditonjolkan berbaur syirik. Saya juga diberitahu, wakil LPF bertanya kepada pihak TV3, adakah orang bunian dalam cerita ini Islam ke tidak?” katanya.

Sheila berkata kisah Sakti Delima sebenarnya adalah adaptasi kira-kira 30 peratus dari filem klasik, Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P Ramlee, Pancha Delima lakonan Tan Sri Jins Shamsuddin.

“Ia menceritakan mengenai kesaktian seutas kalung yang jadi rebutan ramai. Ia cerita epik berdasarkan fantasi dan khayalan penulis Sofia J Rhyland dan 'team' produksi kami.

“Saya tertanya-tanya juga, apa bezanya cerita Sakti Delima dengan filem Pancha Delima yang banyak kali diulang tayang siarannya di TV? Bezanya, cerita Sakti Delima dihasilkan pada zaman ini tapi kita sendiri tidak tahu zaman berlakunya kisah fantasi itu,” katanya.

Dengan apa yang berlaku, Sheila melihat pihak LPF seolah-olah bersikap 'double standard' terhadap syarikatnya.

“Bagaimana LPF menilai Sakti Delima cerita syirik sedangkan ia baru disiarkan empat episod? Mereka belum tahu bagaimana penghujung cerita ini yang terselit pengajaran. Justeru, saya merayu kepada pihak LPF agar mempertimbang semula arahan menghentikan siaran Sakti Delima,” kata Shiela.

Dia berkata, pihaknya menghasilkan cerita Sakti Delima kerana ingin beri peluang kepada pelakon wanita bertudung di luar sana.

“Kalau LPF menghentikan siaran Sakti Delima, hasrat kami ingin membantu pelakon bertudung yang kurang tawaran berlakon, tidak kesampaian.

“Sebenarnya, ramai pelakon bertudung mengeluh kerana susah mendapat tawaran berlakon dan watak mencabar kredibiliti mereka. Peluang yang saya buka kepada pelakon bertudung untuk beraksi dalam produksi saya itu atas rasa tanggungjawab sebagai produser, sekali gus menyemarakkan bidang seni tanah air,” katanya.

Sheila berkata, pihaknya tetap menyelitkan nilai-nilai keislaman dan keindahan bahasa Melayu klasik dalam siri itu

“Kalau orang kata cerita ini tahyul banyak lagi cerita legenda yang lain yang buat cerita yang sama dan lulus tapisan LPF,” katanya.

Ditanya kemungkinan ada pihak yang mahu sabotaj Sakti Delima, Sheila tidak ada jawapan untuk soalan itu.

“Entahlah, itu saya tak pasti,” katanya.

Drama bersiri Sakti Delima menceritakan mengenai pengusaha chalet, Talib di pusat peranginan di tanah tinggi yang juga ayah tunggal kepada tiga anak perempuan iaitu Siti Anggerik, Siti Tanjung dan Siti Melur.

Siti Melur adalah anak bongsu yang kerap dibuli dua kakaknya (hasil perkahwinan pertama ayahnya). Taib juga sedih melihat sikap Siti Anggerik dan Siti Tanjung yang bukan saja asyik bertelagah sesama sendiri tapi sering membuli adik mereka, Siti Melur.

Satu malam, Siti Melur bermimpi berjumpa arwah ibunya yang memberitahu mengenai kehebatan kalung di lehernya yang digelar Sakti Delima yang mampu membawa tuah.

Barisan pelakon yang menjayakan Sakti Delima adalah Bienda, Safura, Aida Khalida, Catriona Ross, Ungku Ismail, Iqram Dinzly, Yalal Murai dan Sheila sendiri.

Ia menelan kos kira-kira RM500,000 dan sepatutnya ke udara di slot Lagenda TV3, jam 4.30 petang, mulai 3 Januari lalu


* Aku tak berapa pasti tul ka cerita nih ada unsur-unsur syirik yg d'dakwa LPF tu, tp kan byk je aku tgk cerita-cerita indon/cerita dari seberang tu yg speciesnya lebih kurang mcm nih. Macam tak adil lak rasa?
*Aku gak ada tgk 2 episode cerita nih haritu...ok je,ala ala mcm cerita dogengan melayu dan ala ala mcm cerita dogengan indon yg aku penah tgk rasanya. Aku tak arif akan hal kriteria yg menepati piawaian LPF tu, tp mcm ada hint hint berat sebelah je. Korang rasa?

Wednesday, January 12, 2011

ABP' 2010

5 comment(s)


Pelakon Filem Wanita Popular

Diana Danielle
Lisa Surihani
Liyana Jasmay
Maya Karin
Scha Alyahya.


Pelakon Filem Lelaki Popular

Aaron Aziz
Bront Palarae
Remy Ishak
Shaheizy Sam
Syamsul Yusof.


Artis Komedi Wanita Popular

Didie Alias
Kenchana Dewi
Noorkhiriah
Raja Azura
Sharifah Shahirah.


Artis Komedi Lelaki Popular

Along
Angah
Johan
Nabil
Zizan


Artis Baru Wanita Popular

Adira
Ana Raffali
Mizz Nina
Nurul Elfira Roy
Nur Syuhaidah @ Dottie.


Artis Baru Lelaki Popular
Daus
Maulana
Shahir
Sharnaaz Ahmad
Shahz Jazle.


Pelakon TV Wanita Popular
Fasha Sandha
Lisa Surihani
Noorkhiriah
Scha Alyahya
Tiz Zaqyah.


Pelakon TV Lelaki Popular

Aaron Aziz
Ady Putra
Fizz Fairus
Remy Ishak
Shaheizy Sam.


Penyanyi Nasyid Popular
Hijjaz
In Team
Mirwana
Rabbani
Raihan.


Artis Duo/Berkumpulan Popular

Ana Raffali/Sohaimi Mior Hassan/Altimet
Azlan & The Typewriter
Bunkface
Meet Uncle Hussain
6ixth Sense.


Penyanyi Wanita Popular
Adira
Ana Raffali
Alyah
Stacy
Yuna


Penyanyi Lelaki Popular

Aizat
Anuar Zain
Black
Faizal Tahir
Shahir.


Pengacara TV Lelaki Popular

Ally Iskandar
Awal Ashaari
Aznil Nawawi
Jimmy Shanley
Zizan.



Aku update blog agi...kemaruk katanya,chewaaahhh...

Sementara mood ada nih,so sila silakan...BTW meh review top 5 each katogori utk Anugerah Bintang Popular 2010.

Untuk pelakon filem wanita popular, aku tak tau sape yg akan menang,susah predict beb, tp yg aku tau Maya Karin takkan menang sbb ada 4 owg tu. Lelaki plak,syazie kot! Tp suma actor tu bukan dalam perhatian aku langsung.Nape? sbb aku kureng layan crita melayu.Even Hantu Kak Limah yg owg kata best tu pun,aku kata tak best...sbb aku rasa manyak lawak jerk!Waaaa...

Artis Komedi wanita? Nookhiriah la! semestinya dia...aku suka dia, sbb dia belakon ke...berlawak ke...mmg spontan dan tak kaku...aku suka yg spontan dan bukannya buat-buat spt dlm hantu kak limah tuh (kutuk agi! ).He..he..artis komedi lelaki lak...Zizan rr, even pada tahun lepas pun aku rasa Zizan lagi layak beb! Nabil? suam suam air dah kot.

Artis Baru Wanita Popular...mak aih si Ana Raffali ada byk percalonan beb! nih salah satunya...suka gak,harap dia leh menang, baru leh tutup mulut owg yg kutuk dia tu.Kih..kih..Artis Baru lelaki lak, suma aku tak minat, malas nak teka...

Pelakon Tv wanita dan lelaki,semestinya Noorkhiriah d'hati.Yg lelaki plak...NO KOMEN...

Penyanyi nasyid,kategori nih dah suam suam kuku dah.Tak mcm dulu-dulu,tp aku rasa antara ramai-ramai sehingga rini Raihan adalah yg terbaik,Rabani aku tak minat sgt.Aku jatuh cinta kat Raihan sbb album nasyid yg pertama mereka itu.

Artis duo berkumpulan...aku nak sgt group yg ada nama Ana Raffalli tu menang.He..he..nak je? Lain, biar rr pengundi tentukan.

Kategori nih! Paling aku nk review...kategori penyanyi wanita popular, kategori yg berzaman-zaman dulu hingga 2009 mmg milik Ct, tanpa digugat walau sekali. Kini aku rasa manisnya dah kurang sbb dia dah xde...tp xpe bg chance artis lain lak, tp CT keluar ABP tepat pada masanya.Dia keluar pada masa dia gemilang dan kemuncak, bijak bijak...apepun aku rindu kn mu, mintak-mintak CT wat persembahan nnti...semegah persmbahan masa kat AJL haritu.

Penyanyi lelaki? bgla kat Anuar Zain, sian kat sorang mmber aku nih...dia selalu gaduh ngn aku sbb artis pujaan dia nih jarang menang ABP. Paling penting Mawi xde...kih...kih..mmg mamat tu dah jatuh sgt-sgt.

Kategori lain...malas dah den nak ulassss...

Aku tetap akan layan ABP walau tanpa CT ( walau owg kata tak macho rr minat CT) aku pedulik pe beb, dia lah satu-satunya artis yg tak lupa daratan,yg jenis humble dan tak mudah melatah jika d'landa dugaan dlm dunia seni nih.Sbb tu aku salute kat dia...

Wat review paling awal rasanya setakat nih? Tul ka?

Walau jugak...buat review...undinyer..setakat nih belum dan tak penah agi...hu..hu..

MBO

11 comment(s)


Salam,

Waa...penat setelah balik dari training MBO tadi.MBO? MBO tu apa?Bukan panggung wayang ok,actually Mangement by Objektif di mana employee staff Jusco itu dinilai. Dinilai untuk apa plak? Untuk bonus, naik gaji, naik gred dan sebagainya.

Aku takleh cerita detail lak akan procedure MBO nih...nnti menyalahi etika keje lak.Maklumlah segala maklumat sulit syarikat harusla dirahsiakan. So aku gi training MBO nih sbb ada perubahan format c,kit, d'sebabkan aku nih Trainer merangkap cikgu Jusco maka aku kena gi training dulu barula bleh ajar owg kat store operation tu.

Biasala, balik training mesti otak penat sbb kena serap ilmu byk sgt katanya.

Sape-sape dah keje mesti lalui penilaian nih, tak kisahla nama dia bukan MBO tapi lebih kurang rr.Korang mesti dinilai untuk kemajuan company tu sendiri, sbb kalau takde penilaian maka company korang takleh tahu setakat mana keupayaan korang,kelebihan korang,kelemahan korang dan semestinya kalau bagus nak bagi reward kan? Mana-mana yang tak perform lak, maka korang duk takut lamala jawabnya sbb mungkin niat ko keje tu sambil lewa je dan owg tak pandang pun.

Dengan penilaian nih segalanya terungkai kan? Bagi yg belum keje tu,i mean yg masih belajar tu aku xsure korang familiar ke tak akan hal penilaian nih...cuma nak bgtau kat c,ni penilaian pekerja tu penting untuk kepuasaan company mahupun pekerjanya sendiri.

Tapi dalam company duk sibuk nilai pekerjanya tu adala gak yg salah guna kuasa atau salah penilaiannya,mulala masuk episode isu pilih kasih dan sebagainya. Dan semestinya ada yg akan cakap belakangla,kipas bosla, tula ni la bila ada yg naik dan direward atau sebaliknya. Lumrahla mana-mana company akan lalui situasi mcm nih, dan aku sendiri pun tahun lepas diuji.

Nasib baik aku tak melatah sangat,kalau tak dah lama aku dah berhenti keje.Ada certain-certain owg yg jenis bukan penyabar mesti dah ambik jalan mudah ngn resign. Bagi mereka jika company tu tak tau hargai mereka baik mereka berhenti je kan?

Aku tak taula part tu.Kalau ikut hati memang nak buat...tapi disebabkan aku ada akal dan aku pikir jika aku resign maka sumber rezeki aku hilang baik aku xyah wat. Lagipun zaman skrg nih penganggur2 ramai, berdozen-dozen universiti hasilkan graduan maka sudah tentula competition tu tinggi.Maka sape-sape yg keje tu baik hargai keje korang tau.

Bukan korang tak tau if korang dah lama dah kat company tu dan korang resign, korang kena start balik dari bawah utk company baru korang.Maka mulala episode untuk belajar balik.Part nih kalau korang nak tau aku tak berapa gemar. Aku dah selesa ngn company aku skrg walau kadang-kadang aku d'uji. Alhamdullilah gaji pun ok,maka aku tak terkedu sangat beb.

Lainla kalau korang dapat better offer,gaji lagi besar, keje plak bidang yg ko belajar dulu dan takdir tuhan ko pindah company lain maka proceed aje. Itu rezeki kau,maka pergi jela kan? Oh ya lagi satu owg owg muda zaman skrg nih agak demand gak specially fresh grade .Demand kat c,ni maksudnya mereka lebih gemar utk keje goverment(tak taula fakta nih tul ke tak,dari apa yg aku rasa dan tengok mungkin kot?)Katanya govt(goverment) lagi selesa, ekonomi terjamin,senang dapat pinjaman dan sebagainya.

Terpulangla kalau kau dah berjaya dapat keje govt tu tp mana-mana yg belum dapat tu jangan duk memilih keje sgt. Terimala keje mana yg ada dulu,keje sehabis baik dan jangan duk demand nak keje yg senang senang je. Aku tak kutuk keje Govt, cuma aku kadang-kadang geram owg yg tak tau bersyukur nih.

Apa yg aku tau keje govt nih ramai yg contract,bila contract dah habis mulala ko ngngur.Aku dah ada experience byk member dah gara-gara duk kejar govt sgt smpai kemudian hari,ko yg rugi. Apepun tgk sebaik mungkin keje govt ko tu mcm ana. Then bila keje tu performla...jgn duk berlagak tak tentu pasal.

Aku yg keje swasta pun tau bersyukur walau gaji aku ciput je dari korang.But aku still puah hati dan tak berlagak (ayat nih utk certain certain owg je yg keje govt tu,yg tak tau bersyukur dan tau berlagak je) .

Apapun dan di mana pun korang berada, yg penting bertapakla di dunia nyata.Nak buat sesuatu tu fikir dahulu. Serta jadila pekerja yang baik, yg rajin,yg ikhlas dan bekerja untuk kepuasan. Tuhan nampak kalau niat kita baik. Walau kadang-kadang kita tak dipandang bos walau kita perform,MBO/ penilaian korang still rendah gak. Namun korang jgn rr putus asa. Teruskan perjuangan, gagal sekali bukan bererti selamanya. Lambat laun rezeki akan tiba jua dan ingatla tuhan itu maha adil k. Aku tau duit/gaji tinggi tu penting pd zaman skrg,tp ketenangan dan kepuasan itu tak mungkin leh dijual beli tau. Even gaji ko tinggi sekalipun tp ko takde life,takde kepuasan,asyik tension je,tak kemana gak kan?

Maka bekerja sepenuh hati dan ikhlas.InsyaAllah pekerjaan anda akan diberkati. Harap kita sama-sama melakukannya.Aminnn...

Tuesday, January 11, 2011

baik,konflik,gaduh,masam muka,kekok dan belajar

7 comment(s)


Tetiba aku naik marah td,gara-gara terlayan realiti Tv si Paris Hilton yg nak cari kawan baik dia kat 8TV.Aku bengang sbb ada perempuan tu drama sgt, asalnya mereka bergurau saja nak kenakan lelaki tu tp tiba-tiba lelaki tu naik marah rr sbb barang dia diusik. Bukan menyokong lelaki tu cuma bengang nape pompuan tu tiba-tiba nak menjerit marah plak,guna kata-kata kesat lak tu. Lelaki tu tunjuk bengang gak tp takde rr sebut perkataan bukan-bukan, siap pompuan tu nak buang barang lelaki tu agi.What the heck! Sangat-sangat drama,actually aku benci ngn owg owg yg drama lebih nih.

Hu..hu..cuma kesian kat mamat tu kemudian tersisih sbb xde sape sokong dia lak,then suma owg tak suka dia. Padahal sebelum nih ok je.

Kat sini aku cuba nak bagitau sangat penat dan tension jika kita ada konflik atau bergaduh ngn owg specially ngn member-member baik.Aku dah berbelas kali lalui ini dan aku tersangat tak suka jika ia berulang balik. Sebab tu skrg aku cuba berhati-hati dan kalau boleh mengalah utk elak dari timbul keadaan tak best.

Aku tak suka if aku rapat ngn mereka tiba-tiba bergaduh lak,specially pasal perkara yg kecik.Aku nih jenis mudah rapat ngn owg dan owg lain plak senang rapat dan suka ngn aku(up jab,he..he..) Tapi paling tak best bila dah rapat-rapat tu time tergaduh tuhan je yg tahu bertapa tak bestnya.

Kelemahan aku, jika aku gaduh ngn owg aku plak yg terfikir-fikir lebih. Aku mesti mula rasa kekok dan mulala aku wat macam-macam alasan utk tak nk jumpa,bertembung atau bertentang mata ngn owg tu.

Dalam hati rasa tak best sangat-sangat,tension pun ada. May be kadang-kadang bukan silap aku namun tetap aku lak yg terasa lebih,actually rasa dalam hati je tau.Kat luar aku tak tunjuk,ego aku leh tahan gak.Walau aku gaduh ngn dia dan aku rasa aku tak salah maka apa agi aku hukum rr dia ngn tak bercakap langsung.Berbulan-bulan ko tau sampai owg tu dtg cari aku mintak maap.He..he..kadang-kadang aku pikir aku nih sebenarnya kejam gak.

Maka sebab itu aku sehabis baik mengalah dan mengelakkan diri dari timbulnya konflik.Itu mungkin cerita zaman-zaman dulu kot.Kini bila dah umur matang nih,dah banyak berubah dan dah banyak belajar dari kesilapan.He..he...


Itu rr serba sedikit.

lapar plak

9 comment(s)




Hurrrmmmm...


MALAS


BOSAN


LAPAR


Blogwalking ajela...


tp LAPARRRRRRRR......



*Line tenet plak mcm taik! Tension..


Versi cuti

6 comment(s)


Sekejab ok sekejab tak ok! kentut betul internet aku nih.Marahkan nnti terpelanting ko ke dinding baru rr terkeluar isi perut tu kan en broadband kan? Kalau tak kerana jasa-jasa ko lama dah arwah tau.he..he..

Aku tau ramai yg alami situasi mcm nih tambah-tambah masa kita ngah semangat nak layar bahtera internet kan? Lupakan hal ini sbb aku tau xleh nk wat apa-apa pun,bill pun bukan tak bayar cuma line je yg sesiput sesedutan.

Oit! Hari ni birthday penyanyi no.1 Malaysia rr, dato Ti kita.Happy birthday kak CT moga cepat dapat anak ya serta success sokmo di arena seni tu walau tok Ti dah over pencapaian dah. Hu..hu..Janganla tangguh kuar album tu ya ada peminatmu nak beli nih...kih..kih..lama tak dgr material dr Ct since CTKD yg tak berapa berjaya tu.Tak berjaya ek?

Plus ada gak khabar angin yg FB nk tutup.Malas nk layan...tgh tgh hot tiba-tiba nak tutup plak nape? Katanya si empunyer FB tu tension sbb tu nk tutup. Ya ka? Apa-apa jela, aku boleh wat dek je sbb aku tak selincah dan tak segirang dulu kat FB.Update status pun boleh dibilang ngn jari. Maklumlah kena hati-hati update kat c,tu sbb byk mata dan telinga yg melihat dan mendengar. Team-team keje aku ramai sgt,tambah-tambah ngn bos sekali wei!

Aku byk kat c,ni...my Bukankosong nih.Mostly hari hari update beb,sbb masih ngh suka agi katanya. Kadang-kadang issue-issue merapu pun aku update.Ha...ha..sbb tuu lambat dapat follower(s) walau dah berbulan-bulan aku bersama blog tercinta nih.

Ok...rini cuti agi,rest agi dan suka hati lagi.Bermalas-malasan tahap raja-raja tau.Kuar pun tak sbb nak save duit sikit utk ke Singapore nnti.Suka-suka.


Tata

Monday, January 10, 2011

semut oh semut 18sx

7 comment(s)




Limah atau nama singkatannya Mah baru saja berumahtangga dgn suaminya.Seman atas dasar pilihan keluarganya dan tinggal di kawasan perkampungan.Walaupun Seman sengau orangnya, Mah tak kisah malah mereka begitu bahagia dan tiada sebarang masalah yg terlalu besar sama ada dari segi komunikasi,nafkah zahir atau pun batin. Cuma ada kalanya Limah tak dapat nak memahami apa yg suaminya cuba nak bagitau.

Pada suatu malam Jumaat, mereka berdua bersetuju untuk membuka 'kaunter pembayaran nafkah batin'. Kali ini Seman agak letih sedikit disebabkan pd siangnya tadi dia pulun toreh getah sampai 10 ekar. Maka seman tidak mahu bekerja keras untuk sesi tersebut dan dia mengambil keputusan untuk berperanan sebagai 'org bawahan' sahaja. Setelah tiba waktu yg sesuai,Seman pun berbaring terlentang dan 'transaksi pembayaran' pun bermula.

Nak dijadikan cerita, dalam masa urusan tersebut seekor semut api telah jatuh dari siling ke atas katil dan merayaplah sehingga terjumpa dgn dua buah 'batu lembut' kepunyaan Seman. Oleh kerana pada masa itu semut tersebut mendapati 'batu2' tersebut seperti hendak melompat2 bagaikan nak menindihnya maka semut api tersebut terpaksa mempertahankan diri dgn menyepit sekuat hatinya 'batu lembut' tersebut..

Seman yg dari tadinya sedang asyik "hedap..hedap. ." tiba2 terkejut dan merasa sakit lalu bersuara dgn agak kuat sedikit..

Haduh Mah..hemut.. hemut..hemut. ." kata Seman.

"Dah kemut ni bang" jawab Limah.

"Hemut... hemut...hemut. .. higit helur hahu " sambung Seman yang cuba
cabut anunya. Tapi masih dihalang oleh Limah.

"Dah kemut dan gigit kuat dah ni bang. Nak kemut dan gigit macam mana
lagi" sambung Limh lagi dalam nada merenggek berahi.

"Laaa Mah... haduhhhh.... hemut higit hagi huat" celah Seman.

"Bang.. tgh kemutlah ni..nak gigit kuat camna lagi... Dah habis gigit dah
ni..." sampuk Limah.

"Iskh...iskh. .ishk.. hak haham la Mah ni. Hahu hata hemut hat helur hahu.
Haku nak habut hulu" balas Seman.

"Masa ni mana boleh cabut bulu bang, kok ya pun tunggu la selesai dulu
baru cabut bang" balas Limah yang hampir kecewa kerana ganguan tersebut.

"hukan.. hemut higit hat helur hahu..."

"mana boleh sampai telur2 pun masuk bang..ni dah habis dalam dah ni.."

Limah yg dari tadi sedang astik menerima bayaran rasa sedikit terganggu dengan kerenah Seman tidak berapa nak peduli dan tidak mahu berhenti kerana dia merasakan masa untuknya menutup kaunter sudah hampir tiba.....

Limah semakin laju membuat 'kira2' sedangkan seman dibawah terkulat2 terpaksa memberi bayaran dalam antara sedap dan sakit. Si semut ni pulak bila keadaan semakin tak menentu kerana gegaran gampa bumi yg semakin menjadi2, dia pun mempertingkatkan kuasa dalamannya untuk menggandakan serangan keatas 'batu2' yg mengancam keselamatannya. .

"Haduh Mah... hakit.. hedap..hakit mah.. hemut hat helur hahu mah.. hemut

hakin huat mah hat helur hahu.."
seman sendiri dah tak tau macam mana nak bagitau Limah.. sedap ada..sakit pun ada..

Limah yg merasakan sudah tiba waktunya untuk dia menutup kaunter, terus menggandakan kuasa dalamannya untuk membuat 'kira2' dgn laju sekali begitu juga si semut tadi semakin kuat goncangan 'gempa bumi', maka semakin kuatlah dia menggandakan serangan.. keadaan berlanjutan lebih kurang 2 minit seterusnya dan dalam masa itulah si Seman tak habis2 bising....

"aaaa.....hedap. ."
bila semut api tu ketip kuat...
"aaaaduuuhh. . hakitt...... hemut higit helur hahu.."

Begitulah nasib Seman..Limah sudah tak memperdulikannya lagi.. dia
meneruskan 'kira2' diatas 'bayaran' yg diberikan Seman sehinggalah selesai 'sesi pembayaran'.

Apabila kedua2nya berpuas hati dgn 'transaksi pembayaran' tadi Seman pun cepat2 bingkas bangun lalu mencapai lampu picit dan menyuluh kearah tempat yg kena gigit semut api tadi.

"tu hemut hat helur hahu tu.."

"apa ni bng.. kan dah sudah dah.. dah cabut pun.. takkan gatal nak mintak
kemut lagi..?

Seman malas nak betekak lalu dia pun mengambil semut api tadi dan
tunjukkan kpd isterinya..

Laaaaaaaa... semut!... Ingatkan apa tadi... patutlah meracau tak tentu pasal pun... selalunya tak macamni... iskh... iskh... iskh..... semut oh semut... kenapalah kau jadi begini" kata Limah lalu mambuang semut tadi sambil ketawa




*He..he..


100 follower(s)

3 comment(s)


Salam semua!!!

Yehaaaaaa!!!! Rasa happy semacam je, sbb akhirnya my follower(s) dan cecah 100 owg (baru cecah ke?) he..he..ye ye blog aku bukan femes mana pun sbb tu take time.Apapun saya hargai sesape yg follow.Dun wurry kita akan keep in touch k!

Buat pengunjung sama ada secara senyap senyap dan yg lain yg selalu dtg tu, me kasih all, kamu sgt berharga beb! Jangan lupa komen-komen dan tinggalkan bekas kat c,ni ye!
For lucky follower cik Dieylah kita i have somethng 4 u...jangan lupa tuntut hadiah.Tanda ikhlas sbb sudi menghargai blog ini.

Bangga jab...bg rr peluang,aku baru rasa k. Kih..kih..

slow motion Indon

4 comment(s)


Kadang-kadang lawak aku tgk cerita Indon nih, jerk pun aku rasa ada gak. Slow motion yg aku tgk tak tahan tu. Berminit-minit ya...konon suspen dan terkejut rr.Padahal entah pe-pe tah.

Jalan cerita dia agi rr, yg baik asyik tertindas je...lama plak tu tertindas,ujung cerita baru menang dan bahagia.Nak tunggu saat tu dah berepisode episode beb, jenuh tunggu!

Watak baik pulak tu baik giler, semua baikla...tak pernah berprangsangka walhal dah terang-terang owg tu wat mimik muka jahat nak mampus. Drama drama...he..he...Then watak jahat biasa rr menang dulu,tindas watak baik berhabis-habisan, ceh!

Owg ramai tgk cerita nih aku tau mungkin sbb hero dan heroinnya pute melepak hensem dan cantik kot, jalan cerita no. 2 i think,tak tau rr betul ke tak? Kih...kih...nih komen dari aku walau aku tak layan sgt cerita-cerita Indon nih sbb benggang dan sakit hati ngn slow motion fokus muka tuh! Adusss...lemas aku.

Yg ngh glamer dan berepisode episode hingga kini aku rasa si sinetron ALISA tuh! yg lain? tak tau rr...


* Baik layan series Korea lagi syok!

Lagi ? AJL?

8 comment(s)
*Wajah Ana yg kuar WHI tadi

*Tgk Ana je,TV tak yah...dah usang beb!


Kan dah cakap! Weekdays aje ok rr encik broadband aku nih (tul ke jantan jantina broadband aku?) hu..hu..nak perhatian sgt...maklumla weekend ko bersaing ngn team-team lain kat atas dan bwh umah aku nih ya.

Oh ya pasal AJL tak abih agi, then spt yg d'ketahui, ramai yg tak pueh hati ngn keputusan smlm. Juri professional yg pilih pun d'pertikaikan,tak tau rr juri mana agi sesuai. Mungkin perlu jemput juri luar kot.Entahlaaaa...

Owg tak pueh hati sbb lagu-lagu glemer dan sedap mcm lagu Yuna dan lagu Faizal Tahir tak menang bahkan xde dalam list no.2 dan no.3 pun.Ko bayangkan? mcm ana nak jadi Juara Lagu kalau dalam rank tu pun xde. So bagi juri professional lagu tu cuma menang dari segi populariti dan melodi catchy je part-part lain lemah kot. Aku tak reti hal muzik nih.So tak berani komen lebih-lebih plus team yg terlibat suma otai-otai utk jurikan semua lagu.Tak percaya ko try gi cari sape juri tuh.Yg aku ingat M.Nasir dan Habsah Hassan, dua nama yg xleh buat main-main geng.

Tapi ni Malaysia, aku paham, yg bola hari tu pun gegak gempita bising pe tah lagi isu hot mcm nih. Tambah-tambah ada medium spt FB,Twitter segala, so semua ada hak bersuara katanyer. Then jadila bising-bising ini mcm. Mesti Ana Raffeli kecik hati giler baca...namun ada gak yg menyokong,cover kat situ.Hu...hu..Sabarlah ya Ana.

Tanyala Dato'Ct dia dah lali dah lalui ujian macam nih,dia agi rr menang pn salah kalah tak yah cakap rr,siap kena kutuk beb, jgn melatah sudah, wat bodo je.Pe yg aku tau ko menang duit dan telah menang populariti pun. Jangan lupa produce lagu-lagu best agi tau.

Lupakan pasal isu ini, sbb aku tau sampai satu masa senyap rr dia. Btw aku cuti rini,mahu rest agi sepuah hati. Plus 4 hari rasanya tak masuk store sbb after cuti gi HQ plak.

Namun nape ekk? Aku rasa tak sedap hati plak nih?...tak taula.....