Sunday, September 23, 2012

no plastik bag day 2.0



staff : Perlukan plastik beg?

Cust: Apasal lak?

staff : Hari ni Sabtu, kite caj 20 sen utk plastik beg


Cust: Isyh, tah apa2 tah korg ni. Suruh jimat cermat tp plastik kena beli

staff : Maaf en, kami pekerja hanya mengikut arahan org2 besar shj

Cust: Huh, yg besar tu cuma Allah shj, taw!

staff :  .....   oh?




haha, aduiii...lawak pun ada

mungkin silap staff aku sbb jawab macam tu, actually ada cara tersendiri untuk menyelamatkan keadaan



fyi, plastik bag yg dibayar bukan menjadi sales company tetapi diguna untuk dana derma

mungkin culture kita belum terbiasa, sbb tu ada customer yg berbunyi

lagipun baik apa guna reusable bag, selain mampu hijaukan lagi bumi kita, juga elak kan penggunaan plastik merbahaya

even company ' staff sendiri ' everyday kalau beli barang tak dibenar guna plastik bag ( tak dapat plastik bag ) melainkan makanan basah

kami didik guna reusable bag



korang boleh bayangkan tak?

aku bawak balik bawang, ada tape sold , pegang pakai tangan then letak dalam bakul moto

sblm nak sampai moto tuh, mata ramai memandang dan sibuk bertanya

' hoi! masak pe wei! esok tapau utk aku!' - kawan

' jahanam! ' - aku


19 comment(s):

Fel said...

Oh. Untuk dana derma. Baguslah macam tu.

Anasyg said...

dia tak tau pasal green campaign ke? dia duk mana? marikh ea? sengal betul.

Amin A. R said...

Dari tahun lepas lagi rasanya kempen ni. Tapi memang ramai yang masih tak taw.

the malay male said...

org kita memang berkira skit...huhuhu

luddin said...

sesetengah Malaysian memang closed minded!!

dee said...

hebat kau!

Aku Mad said...

bagus .. amalan mulia ,, sedekah 20 sen pahala berganda .. btol tak ?

Evagurl Izma said...

dah lama kan kempen ni.. huhu

skrg dah terbiasa klu shopping mesti bwk beg sendiri :)

bukankosong said...

@Fel a ah ,menderma secara tak sedar

bukankosong said...

@Anasyg haha, marikh kot

bukankosong said...

@Amin A. R org kita take time sikit

bukankosong said...

@the malay male ada certain part sgt byk

bukankosong said...

@luddin hoho, agaknya

bukankosong said...

@Aku Mad yep, pandai ko mad

bukankosong said...

@Evagurl Izma bagus bagus, amalan mulia

bukankosong said...

@dee biasa je

Anonymous said...

Tak kisah nak bayar 2O sen sebenarnya, tapi betulker duit 20 sen yang dikutip dr setiap plastik bag tu disalurkan ker pusat yang sepatutnya? Atau masuk kocek kompeni buat tambah untung??

Kita tak tau kan. Sebab tu aku kadang2 customer ralat nak byr. Duit tu tak nampak ke mana arah tuju.

bukankosong said...

@Anonymous a ah, betul, jgn risau, lagipun pihak company saban masa selalu menjalankan kerja2 kebajikan...kalau tak mcm ana nak kumpul dana derma, nak harapkan tabung dekat setiap cashier tak berapa sangat. lagipun utk pembayaran plastik bag, ada code tersendiri, ala2 mcm beli barang. Code itu mmg khas utk tabung amal.TQ

nizamsani said...

hari sabtu ialah hari pasar malam.pasar malam boleh dapat banyak beg plastik.hari ahad baru hari pasaraya. :)