Sunday, September 23, 2012

poem



aku perasan ada a few blogger suka post entry berkias

maksud aku diaowg prefer menterjemah cerita diaowg dalam bentuk poem

selalunya sajak la



ada sesetengah tu harmoni bunyinya

ada maksud mendalam yg kadang sukar difahami

yg lelaki mungkin prefer sebegini sebab egonya sangat tinggi

tidak mahu ada sesiapa yg tersalah paham akan luahan hatinya

dan menganggap beliau jiwang, yala jiwang itu kadang 'buruk' untuk lelaki yg gagah perkasa



atau mungkin juga mereka ( lelaki ) senang begitu, biar ada yg paham setengah sahaja

kerana mereka tidak mahu semuanya dikhabarkan

biarlah yg di dalam luka atau gembira mereka, miliknya exclusive

terpulangla pada pembaca untuk menilai bagaimana



si hawa pula poem memang sinonim dengan mereka

luah direct ke? atau berkias ke? itu mmg permainan hawa

jiwa mereka sememangnya halus dan patut dibuai sebegitu

jika ada yg bertanya kenapa pun? mereka tidak kisah, kerana mereka adalah hawa yg berhati comel



* namun paham ajelah, poem yg disampaikan secara ringkas berkias maksudnya mungkin tidak kesampaian dan mungkin timbul pelbagai persoalan, tetapi terpulangla kepada pembaca untuk memikir, sebab sajak itu subjektif.


13 comment(s):

HAdira Kifly said...

Sajak.

hanya orang yang berkias saja yang mmpu memahami erti disebalik kiasan. ;)

Liyaa Mf said...

Aku suka gila buat poem dulu. Tp dulu laa. Skang dah lama tak wat. Dulu ada gak post entry poem or berkias ni, tp aku kesian kat reader aku yg tak paham then taktau nak komen apa. Then, skang dah tak post entry poem dah. Aku prefer bercerita je :D

Syazwan Che Deraman said...

poem?

huh, aku nak tulis ayat biasa pun tunggang terbalik.

Fel said...

Puisi.

Mudah namun universal, misteri dan sarat dengan seribu erti.

:)

the malay male said...

Straight to the point... Senang paham, huhuhu

Miss Fifi said...

kalau yg straight to the point tu,
tak kira sebagai poem yg berkias lah kn?heee...

bukankosong said...

@HAdira Kifly ofkos! benar

bukankosong said...

@Liyaa Mf xpe, kita ada gaya masing2

bukankosong said...

@Syazwan Che Deraman tp ang dah glamer xpe

bukankosong said...

@Fel yeaah, tula stail Fel

bukankosong said...

@the malay male dan itu stail Malay Male

bukankosong said...

@Miss Fifi yela cik fifi oii

Syaifuddin Alias said...

yeahhh ! cool